Κλοπές ελαιοκάρπου με αλυσοπρίονα & νοθευμένα προϊόντα - Προσμίξεις ηλιελαίου, κραμβελαίου ή ακόμη & παραφινέλαιου παρουσιάζονται σαν έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

Ανθίζει η μαφία του ελαιολάδου - Κλοπές με αλυσοπρίονα και νοθευμένα προϊόντα. Προσμίξεις ηλιελαίου, κραμβελαίου ή ακόμη και παραφινέλαιου π...


Ανθίζει η μαφία του ελαιολάδου - Κλοπές με αλυσοπρίονα και νοθευμένα προϊόντα. Προσμίξεις ηλιελαίου, κραμβελαίου ή ακόμη και παραφινέλαιου παρουσιάζονται σαν έξτρα παρθένο ελαιόλαδο από απατεώνες που εκμεταλλεύονται τις υψηλές τιμές και εξαγωγές του ελαιολάδου.

Στα τέλη Νοεμβρίου, οι ισπανικές και οι ιταλικές αρχές σε συνεργασία με τη Europol συνέλαβαν 11 εγκληματίες και κατήσχεσαν 12 βαρέλια με περίπου 260.000 λίτρα νοθευμένου λαδιού. Επίσης, κατασχέθηκαν 5.200 λίτρα λαδιού που παρουσιάζονταν ως 100% ιταλικής ή ισπανικής προέλευσης και ήταν έτοιμα για εξαγωγή, τα οποία όμως κρίθηκαν ως ακατάλληλα για κατανάλωση

Επιπλέον, βρέθηκαν 91.000 ευρώ σε μετρητά, τέσσερα πολυτελή οχήματα, ψεύτικες ταμπέλες για τα προϊόντα και ψευδή έγγραφα πιστοποίησης ιταλικής ή ισπανικής προέλευσης. Βέβαια, τα τεστ που έγιναν στη συνέχεια έδειξαν ότι το λάδι ήταν κατά πάσα πιθανότητα πρόσμιξη υποπροϊόντων ελαιολάδου με άλλα είδη λαδιού.

Ένας συνδυασμός διάφορων παραγόντων, όπως ο πληθωρισμός συνολικά, η μειωμένη παραγωγή ελαιολάδου και η αυξημένη ζήτηση, δημιούργησαν εύφορο έδαφος για απατεώνες. Δυστυχώς, το ψεύτικο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο είναι μια συνηθισμένη τακτική, εξ ου και η μάχη εναντίον της είναι προτεραιότητα των αρχών- ιδίως στις χώρες παραγωγής, ανέφερε η Europol.

Επίσης, οι απατεώνες χρησιμοποιούν πλέον όλο και συχνότερα χλωροφύλλη ή β-καροτένιο, τα οποία προσδίδουν το χαρακτηριστικό πράσινο ή χρυσαφένιο χρώμα στο λάδι.

Το 2023, η παραγωγή στη Μεσόγειο συρρικνώθηκε κατά 41% λόγω των βροχοπτώσεων την άνοιξη και των καυσώνων το καλοκαίρι. Ως αποτέλεσμα, οι παραγωγοί αδυνατούν να καλύψουν τη ζήτηση και η λεγόμενη agri mafia εκμεταλλεύθηκε την έλλειψη στην αγορά.

Η πρόσμιξη ελαιολάδου επιπέδου κατανάλωσης με εναλλακτικές χαμηλότερης ποιότητας έτρεψε στους εγκληματίες να προσφέρουν ανταγωνιστικές τιμές, μπαίνοντας παράλληλα στις εφοδιαστικές αλυσίδες, δήλωσε η Europol.

Αυτή η παράνομη τακτική δεν έχει μόνο τη δυνατότητα να δημιουργήσει κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, αλλά και να μειώσει την καταναλωτική εμπιστοσύνη και συνεπώς να έχει περαιτέρω οικονομικές επιπτώσεις, συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με το CNN, παρότι τα τελικά προϊόντα δεν είναι σε καμία περίπτωση αυθεντικά, οι απατεώνες χρειάζονται κάποιες ποιοτικές ελιές σαν βάση στα νοθευμένα προϊόντα. Για τον λόγο αυτόν παρατηρείται αύξηση στις κλοπές δέντρων ή παραγωγικών κλαδιών. Στην Ελλάδα και την Ιταλία, έχουν σημειωθεί περιστατικά, στα οποία οι κλέφτες χρησιμοποιούν αλυσοπρίονα σε αρχαίες ελιές για να πάρουν ολόκληρα κλαδιά.

Επίσης, οι ελληνικές, ισπανικές και ιταλικές αρχές έχουν εντοπίσει περισσότερα περιστατικά ληστειών σε εργοστάσια ελαιολάδου και καταστροφών στον εξοπλισμό θερίσματος. Πρόκειται για προσπάθειες να καθυστερήσει η συγκομιδή, ώστε οι κλέφτες να πάρουν τις ελιές.

Σχόλια