Δημιουργία σταθμού καταγραφής μετεωριτών στην Ηλεία !!!

Ο Βέγας είναι ένα ερασιτεχνικό Αστρονομικό Σωματείο στην Ελλάδα, που λειτουργεί στην Ηλεία και απέκτησε εξοπλισμό, με στόχο την καταγραφή κα...
Ο Βέγας είναι ένα ερασιτεχνικό Αστρονομικό Σωματείο στην Ελλάδα, που λειτουργεί στην Ηλεία και απέκτησε εξοπλισμό, με στόχο την καταγραφή και μελέτη μετεώρων και βολίδων, η αλλιώς τα λεγόμενα «πεφταστέρια». Το σύστημα αποτελείται από οκτώ συνολικά κάμερες και έχει τοποθετηθεί στον Σταφιδόκαμπο Ηλείας.

Ο δόκτωρ αστροφυσικής, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Αστεροσκοπείο της Φλωρεντίας και πρόεδρος της Αστρονομικής Εταιρείας Ηλείας «Βέγας», Βαγγέλης Πασπαλιάρης, μίλησε στην εκπομπή «Περίμετρο» της ΕΡΤ3, για τη δημιουργία του σταθμού, το στόχο τους, αλλά και την αστροπαρατήρηση που μαγεύει μικρούς και μεγάλους.

«Εκεί δραστηριοποιείται η αστρονομική μας εταιρεία, που είναι ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο και η θέση εκεί ήταν ιδανική, καθώς φτιάξαμε το σταθμό να παρατηρεί τα λεγόμενα «πεφταστέρια» ταυτόχρονα με τους δύο άλλους σταθμούς που υπάρχουν στο Αστεροσκοπείο Πεντέλης και στο Κρυονέρι Κορινθίας, που διαχειρίζονται από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και στόχος είναι να καταγράφουμε κάθε βράδυ τα πεφταστέρια, τα οποία δεν είναι αστέρια, αλλά υπολείμματα από την εποχή της δημιουργίας του ηλιακού μας συστήματος».

Όσο για το ποιές πληροφορίες συλλέγουν από την παρατήρησή τους, ανέφερε:

«Μπορούμε να πάρουμε πληροφορία για την τροχιά τους και την ταχύτητά τους και δυνητικά αν ένα αντικείμενο καταφέρει να περάσει από την ατμόσφαιρα της γης, να μην καεί σε αυτή και να φτάσει στο έδαφος, ενώ μπορούμε σε συνεργασία με τους άλλους δύο σταθμούς να υπολογίσουμε το σημείο που έπεσε στο έδαφος και να το συλλέξουμε. Παράλληλα, επικοινωνούμε την επιστήμη μας με τον κόσμο και υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση, μας καλούν σχολεία, κάνουμε αστρο-παρατήρηση, τους μαγεύει ο ουρανός και τους μικρούς και τους μεγάλους».


πηγή:ertnews.gr

Σχόλια