Δημήτρης Μάντζος : «Το δημόσιο πανεπιστήμιο οφείλει να παραμείνει προτεραιότητα»

Για την εξαγγελία της Κυβέρνησης σχετικά με την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων στη χώρα μίλησε στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του τηλεοπτι...


Για την εξαγγελία της Κυβέρνησης σχετικά με την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων στη χώρα μίλησε στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του τηλεοπτικού σταθμού ΑΝΤ1 με τους δημοσιογράφους Γιώργο Παπαδάκη και Γιώργο Γεωργιάδη ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Μάντζος.


Ο Δ. Μάντζος έκανε λόγο, αρχικά, για δύο παραδοχές που οφείλουν να γίνουν:

«Παραδοχή πρώτη: Η παιδεία δεν είναι μόνο τα πανεπιστήμια. Υπάρχει από κάτω μία δομή, που είναι όλη η εξέλιξη του σχολικού βίου. Πρέπει επομένως να δούμε την παιδεία ενιαία, συνολικά και ο διάλογος να εξελιχθεί με όρους ειλικρινείς.

Δεύτερη παραδοχή: Χρειάζεται εξωστρέφεια. Μετά από τόσα χρόνια κρίσης, αν κάτι πρέπει να κρατήσουμε ως βασικό δίδαγμα είναι ότι πρέπει να επενδύσουμε στην έρευνα και στην καινοτομία. Έτσι θα δημιουργηθεί η εξωστρέφεια στα πανεπιστήμια, μια καλύτερη αγορά εργασίας και θέσεις εργασίας για τα νέα παιδιά με νέες ειδικότητες».

Στάθηκε, στη συνέχεια, σε δύο βασικές προϋποθέσεις που θέτει το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής και αφορούν στην αναθεώρηση του άρθρου 16:

«Πρώτον, ο ανταγωνισμός που θα υπάρξει να είναι ρυθμισμένος, με αυστηρή εποπτεία και να μην αφήνει πίσω τα δημόσια πανεπιστήμια υπέρ των ιδιωτικών.

Και, δεύτερον, πραγματική χρηματοδότηση του δημόσιου πανεπιστημίου. Δεν μπορεί η Βουλή να ψηφίζει κρατικό προϋπολογισμό με χρηματοδότηση παιδείας, που φτάνει οριακά το 5%, πολύ κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Πρέπει αυτά να τα δούμε κατά προτεραιότητα με το δημόσιο πανεπιστήμιο στην προμετωπίδα».

Ο Δημήτρης Μάντζος τόνισε ότι στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής περιμένουν πρώτα να δουν το σχέδιο νόμου, ωστόσο χαρακτήρισε «προβληματικό να λέει ο Πρωθυπουργός ότι τον Γενάρη θα τελειώσουν όλα. Έχουμε ήδη Χριστούγεννα. Πότε θα συζητήσουμε; Δεν πρέπει να συζητήσουμε πως θα λειτουργήσουν αυτά τα παραρτήματα, τι πτυχία θα δίνουν και πώς θα ενταχθούν στη δική μας πανεπιστημιακή πραγματικότητα; Χρειάζεται χρόνος και πραγματικός διάλογος για την πανεπιστημιακή εκπαίδευση».

«Αυτό το newspeak “ελεύθερο πανεπιστήμιο” είναι προβληματικό ως αντίστιξη προς το δημόσιο πανεπιστήμιο. Το δημόσιο πανεπιστήμιο δεν είναι ελεύθερο; Δεν είναι χώρος διακίνησης ελεύθερων ιδεών; Να προσέξουμε πολύ τη χρήση των λέξεων γιατί και ο συμβολισμός έχει τη σημασία του», κατέληξε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.


Σχόλια