Ερώτηση Αλ.Μεϊκόπουλου - Β.Κόκκαλη για άμεση ανάγκη αποκατάστασης του κατεστραμμένου αρδευτικού δικτύου της Μαγνησίας

Μεϊκόπουλος - Κόκκαλης- Άμεση ανάγκη αποκατάστασης του κατεστραμμένου αρδευτικού δικτύου της Μαγνησίας ΕΡΩΤΗΣΗ- Προς τους κ.κ. Υπουργούς: Αγ...


Μεϊκόπουλος - Κόκκαλης- Άμεση ανάγκη αποκατάστασης του κατεστραμμένου αρδευτικού δικτύου της Μαγνησίας
ΕΡΩΤΗΣΗ- Προς τους κ.κ. Υπουργούς:
  • Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων
  • Εσωτερικών
  • Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας
ΘΕΜΑ: Άμεση ανάγκη αποκατάστασης του κατεστραμμένου αρδευτικού δικτύου της Μαγνησίας


Οι πρωτοφανείς πλημμύρες που έπληξαν με σφοδρότητα τη Μαγνησία και την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας κατά το μήνα Σεπτέμβριο (Daniel και Elias) προκάλεσαν εκτεταμένες ζημιές σε βασικές υποδομές.
Ολοκληρωτική ήταν η καταστροφή του αρδευτικού δικτύου που εξυπηρετεί τον ορεινό όγκο του Δήμου Βόλου (δημοτικές ενότητες Δράκειας, Αγριάς, Αρτέμιδας, Ανώ και Κάτω Λεχωνίων, Αγίου Λαυρεντίου και Αγίου Βλασίου, περιοχές Μακρυνίτσας, Πορταριάς) ενώ σημαντικές είναι οι ζημίες που έχει υποστεί το αρδευτικό δίκτυο και σε άλλες περιοχές του Πηλίου.
Οι καλλιεργητές και αγρότες των περιοχών καταγγέλλουν την ανυπαρξία πρωτοβουλιών εκ μέρους της κυβέρνησης, καθώς σήμερα, τρείς (3) μήνες μετά τις πλημμύρες δεν έχει γίνει καμία απολύτως παρέμβαση αποκατάστασης των βλαβών του αρδευτικού δικτύου.
Το «μπαλάκι» των ευθυνών για την αποκατάσταση του δικτύου φαίνεται να μετακινείται μεταξύ των αρμόδιων Υπουργείων και αυτοδιοικητικών αρχών καθώς η ευθύνη διαχείρισης του δικτύου ανήκει στα Τοπικά Συμβούλια των οικείων Δήμων ωστόσο τα σχετικά κονδύλια και οι πρωτοβουλίες αποκατάστασης των εκτεταμένων ζημιών από τις πρωτοφανείς πλημμύρες αφορούν πρωτίστως την Κεντρική Διοίκηση.
Η αδράνεια της κυβέρνησης για την αποκατάσταση του αρδευτικού δικτύου του ορεινού όγκου του Δήμου Βόλου και άλλων περιοχών του Πηλίου δημιουργεί δικαιολογημένη αγανάκτηση αλλά και αγωνία στους καλλιεργητές των περιοχών που κινδυνεύουν να μην προλάβουν την ερχόμενη αρδευτική περίοδο.
Η καλλιεργητική περίοδος εκκινεί περί τις αρχές Μαρτίου. Σύμφωνα όμως με τους αγρότες των περιοχών, το γεγονός ότι ακόμα δεν έχει γίνει καμία παρέμβαση αποκατάστασης του αρδευτικού δικτύου σε συνδυασμό με το ότι βρισκόμαστε στο κατώφλι του Χειμώνα όπου οι όποιες εργασίες αποκατάστασης μοιραία περιορίζονται λόγω καιρικών συνθηκών, καθιστά εξαιρετικά επισφαλή την ερχόμενη καλλιεργητική περίοδο.
Η σοδειά εκατοντάδων εκτάσεων με ελαιόδεντρα αλλά και καλλιέργειες μήλων, ροδάκινων, κερασιών και αχλαδιών κινδυνεύουν να χαθούν αν δεν εκκινήσουν χωρίς άλλη καθυστέρηση οι εργασίες αποκατάστασης των ζημιών σε όλο το εύρος του αρδευτικού δικτύου της Μαγνησίας.
Αγρότες και καλλιεργητές των περιοχών κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την επιβίωση των δραστηριοτήτων τους και καλούν την κυβέρνηση να αναλάβει άμεσα τις ευθύνες της και να προχωρήσει χωρίς άλλη καθυστέρηση στην αποκατάσταση του αρδευτικού δικτύου της περιοχής
Κατόπιν των ανωτέρω,
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
1. Για ποιο λόγο τρεις και πλέον μήνες μετά τις πρωτοφανείς πλημμύρες που έπληξαν τη Μαγνησία το μήνα Σεπτέμβριο οι εκτεταμένες ζημιές στο αρδευτικό δίκτυο της περιοχής δεν έχουν ακόμα αποκατασταθεί;
2. Προτίθενται να προχωρήσουν χωρίς άλλη καθυστέρηση σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την αποκατάσταση του αρδευτικού δικτύου σε όλο το εύρος του Νομού Μαγνησίας όπου υπάρχουν βλάβες προκειμένου να μην τεθεί σε κίνδυνο η ερχόμενη καλλιεργητική περίοδος και η βιωσιμότητα των δραστηριοτήτων των καλλιεργητών του Νομού;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Κόκκαλης Βασίλης

Σχόλια