Γιώργος Νικητιάδης: Εγκαταλελειμμένο το Αγαθονήσι. Έκλεισε η μοναδική ιχθυοκαλλιέργεια βασικός οικονομικός πνεύμονας του νησιού

Τις τραγικές συνέπειες που έχει για το Αγαθονήσι η αδιαφορία της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ανέδειξε ...


Τις τραγικές συνέπειες που έχει για το Αγαθονήσι η αδιαφορία της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ανέδειξε με επίκαιρη ερώτηση του στη Βουλή, ο βουλευτής Δωδεκανήσου του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Νικητιάδης.

Οι ακρίτες κάτοικοι του Αγαθονησίου αποκλεισμένοι από ιατρικά ραντεβού, αντιμέτωποι με τεράστια προβλήματα στον ανεφοδιασμό του νησιού με φάρμακα, τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης. Θέμα της ερώτησης ήταν η ακτοπλοϊκή σύνδεση του Αγαθονησίου και συζητήθηκε τη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου. Πέρα από την υγεία και μία σειρά άλλων τομέων που η Κυβέρνηση έχει εξαντλήσει την ανεπάρκεια της, έρχεται τώρα με τις εγκληματικές καθυστερήσεις της να βάλει ταφόπλακα στην επιχειρηματικότητα στο ακριτικό Αγαθονήσι, οδηγώντας στην ανεργία 33 άτομα.


Οι παλινωδίες του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, να μη δράσει εγκαίρως και να μη προβλέψει τη λήξη της σύμβασης για την ακτοπλοϊκή σύνδεση του Αγαθονησίου έθεσαν το νησί σε ουσιαστική απομόνωση.

Οι κάτοικοι του ακριτικού Αγαθονησίου βρίσκονται σε απόγνωση νιώθοντας απολύτως εγκαταλελειμμένοι από το ελληνικό κράτος και αποκλεισμένοι. Και σαν μην έφταναν όλα αυτά, η διαχρονική αδιαφορία και ανεπάρκεια της Κυβέρνησης οδήγησε τη μοναδική επιχείρηση ιχθυοκαλλιέργειας στο κλείσιμο, αφήνοντας στο δρόμο 33 οικογένειες! 

 Η παραγωγική μονάδα που δραστηριοποιούνταν επί 16 έτη στο Αγαθονήσι, διαπίστωσε με το χειρότερο τρόπο την ένδεια της πολιτικής της Κυβέρνησης που πέντε χρόνια τώρα αδιαφορεί σε θέματα νησιωτικότητας και δεν μπορεί να λύσει το απλό ζήτημα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης. Μη αντέχοντας άλλο την κατάσταση αυτή αποφάσισε να βάλει λουκέτο.

Ο βουλευτής Δωδεκανήσου εξέφρασε το ερώτημα : «Ποιος φταίει που φεύγει η επιχείρηση από το Αγαθονήσι; Την ώρα που στα απέναντι παράλια υπάρχουν 14 μονάδες από τουρκική εταιρία». Καταλήγοντας ο κ. Νικητιάδης κάλεσε την Κυβέρνηση να ασκήσει ουσιαστική νησιωτική πολιτική τονίζοντας πως : 

«Πρέπει η Κυβέρνηση να καταλάβει πως το Σύνταγμα μας προβλέπει για οποιαδήποτε νομοθεσία και για οποιαδήποτε μέτρο να λαμβάνονται υπόψη τα νησιά. Δεν είναι θέμα μόνο του συγκεκριμένου υπουργείου. Είναι συνολικά θέμα της Νέας Δημοκρατίας, είναι θέμα του Πρωθυπουργού. Επιτέλους να σταματήσετε να εγκαταλείπετε να νησιά μας».

Ουσιαστική απάντηση στο ερώτημα τι σκοπεύει να πράξει η Κυβέρνηση για να μην αποκλειστεί ακτοπλοϊκώς ξανά το Αγαθονήσι δεν δόθηκε.

Σχόλια