Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος : Ο Υπουργός Ανάπτυξης & η Κυβέρνηση αρνούνται να δώσουν στη δημοσιότητα τα προϊόντα με τα οποία αισχροκερδούν οι πολυεθνικές εταιρείες ...

Στην Επίκαιρη Ερώτηση που συζητήθηκε σήμερα στη Βουλή για την άρνηση της Κυβέρνησης να δώσει στη δημοσιότητα τα προϊόντα που αισχροκερδούν, ...


Στην Επίκαιρη Ερώτηση που συζητήθηκε σήμερα στη Βουλή για την άρνηση της Κυβέρνησης να δώσει στη δημοσιότητα τα προϊόντα που αισχροκερδούν, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής Αρκαδίας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, ανέφερε συγκεκριμένα προς τον αρμόδιο Υπουργό:

«Στις 2 Νοεμβρίου εκδόθηκε δελτίου τύπου από το Υπουργείο Ανάπτυξης και ανακοινώθηκε η επιβολή προστίμου ενός εκατομμυρίου ευρώ σε δύο πολυεθνικές εταιρείες. Οι έλεγχοι έγιναν από τη ΔΙ.Μ.Ε.Α. και τα πρόστιμα επέβαλε ο Υπουργός Ανάπτυξης. 
Είναι ένα καλό βήμα ότι βάσει του νόμου 5045/2023 προβλέπεται ότι δημοσιεύεται και αναρτάται στη σελίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης εντός πέντε ημερών η περίληψη των αποφάσεων, με τις οποίες επιβάλλεται το πρόστιμο και περιλαμβάνεται η επωνυμία, το ονοματεπώνυμο του παραβάτη, η έδρα, η περιγραφή της παράβασης και το επιβληθέν πρόστιμο. 
Πιστεύω ότι καλώς βάλατε το πρόστιμο αλλά σας ερωτώ πρέπει να ξέρει ο καταναλωτής ποιο προϊόν με βάση τον νόμο, που εισηγηθήκατε, παρανόμησε η εταιρεία και αισχροκερδεί εις βάρος του; Πιστεύετε στο καταναλωτικό κίνημα; Πιστεύετε ότι πρέπει να γνωρίζει και ο καταναλωτής σε ποια προϊόντα αισχροκερδούν οι εταιρείες; Και αν ναι, γιατί δεν αξιοποιεί τις υφιστάμενες διατάξεις για να τα δημοσιοποιήσει όπως ζήτησε με εξώδικο της η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας»Ο αρμόδιος Υπουργός κ. Σκρέκας στην απάντηση του ανέφερε ότι γίνονται έλεγχοι και επιβάλλονται πρόστιμα σε εταιρείες που διαπιστώνεται ότι αισχροκερδούν. Ωστόσο στην ερώτηση που είχε καταθέσει ο κ. Κωνσταντινόπουλος ώστε να δοθούν στη δημοσιότητα από το Υπουργείο Ανάπτυξης τα συγκεκριμένα προϊόντα που υπάρχει αισχροκέρδεια, αρνήθηκε να τα ονοματίσει και μίλησε γενικά για τις εταιρείες. Στη συνέχεια ο Υπουργός Ανάπτυξης κατέθεσε, ως φύλλο συκής, για να καλύψει την εσκεμμένη και αδικαιολόγητη πλημμελή εφαρμογή των διατάξεων βάσει των οποίων επέβαλε τα πρόστιμα, οι οποίες προβλέπουν δημοσίευση περίληψης των αποφάσεων με περιγραφή μεταξύ άλλων των παραβάσεων, 10 αποφάσεις επιβολής προστίμων χωρίς όμως τις συνημμένες σε αυτές εισηγήσεις του Διοικητή της Διυπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου Αγοράς, οι οποίες όμως αποτελούν αναπόσπαστο μέρος των αποφάσεων όπως προβλέπεται ρητά, καθώς σε αυτές καταγράφεται αναλυτικά γιατί επιβλήθηκαν τα πρόστιμα.

«Το ΠΑΣΟΚ», όπως σημείωσε ο κ.Κωνσταντινόπουλος, «που είναι ο θεμελιωτής των μεγαλύτερων μεταρρυθμίσεων οι οποίες ακόμα και σήμερα προστατεύουν τους καταναλωτές, όπως η αναγραφή τιμής ανά μονάδα μέτρησης, το παρατηρητήριο τιμών και το παρατηρητήριο τιμών καυσίμων καθώς και ο μηχανισμός ελέγχου των ενδοομιλικών συναλλαγών, θα συνεχίσει να πιέζει ώστε η Κυβέρνηση να δίνει τα προβλεπόμενα στοιχεία στους καταναλωτές και θα καταθέσει και πρόταση για τροποποίηση του νόμου ώστε να καθίσταται αδιαμφισβήτητα υποχρεωτική η δημοσιοποίηση από το Υπουργείο Ανάπτυξης των προϊόντων για τα οποία διαπιστώνεται αθέμιτη κερδοφορία από τις επιχειρήσεις».

Σχόλια