«Τα φωτοβολταϊκά “τρώνε” τις παραγωγικές εκτάσεις» ...

«Τα φωτοβολταϊκά “τρώνε” τις παραγωγικές εκτάσεις» καταγγέλλει ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Φαρσάλων “Ο Πολυδάμας” Το έντονο πρόβλημα που εκτοπ...


«Τα φωτοβολταϊκά “τρώνε” τις παραγωγικές εκτάσεις» καταγγέλλει ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Φαρσάλων “Ο Πολυδάμας”

Το έντονο πρόβλημα που εκτοπίζει τους αγρότες της περιοχής του Αγίου Κωνσταντίνου Φαρσάλων, περιέγραψε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού της περιοχής “Ο Πολυδάμας” κ. Κ. Μπρέλλας μιλώντας στην ΕΡΤ Λάρισας. Το πρόβλημα εστιάζεται στο γεγονός ότι ένα ποσοστό που ανέρχεται σχεδόν στο 20% της καλλιεργήσιμης γης, στην περιοχή που δραστηριοποιείται ο Αγροτικός Συνεταιρισμός, έχει δεσμευτεί για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών αποστερώντας επί της ουσίας πολύτιμες καλλιεργήσιμες εκτάσεις που σπέρνονται με όσπρια και σιτηρά από τους αγρότες της περιοχής.

Για το συγκεκριμένο θέμα όπως εξήγησε ο κ. Μπρέλλας έχει σταλεί και σχετική επιστολή από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό στους συναρμόδιους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Λ. Αυγενάκη και Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θ. Σκυλακάκη και τους αρμόδιους γενικούς γραμματείς, ενώ υπήρξε και δια ζώσης ενημέρωση του κ. Αυγενάκη για το πρόβλημα κατά τη διάρκεια των πρόσφατων επισκέψεων του στη Λάρισα, λόγω των καταστροφών.

Όπως αναφέρεται μεταξύ άλλων και στην επιστολή η παραγωγική πρώτης προτεραιότητας καλλιεργήσιμη γη στην κτηματική περιφέρεια του Αγίου Κωνσταντίνου Φαρσάλων ανέρχεται συνολικά σε 12.900 στρέμματα. Από αυτά τα 2.000 – 2.500 στρέμματα έχουν στην πράξη αφαιρεθεί από την καλλιέργεια γιατί προορίζονται ή υπάρχουν ήδη συμφωνίες ως “γήπεδα” για την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών. Σε μια έκταση 900 στρεμμάτων περίπου έχουν ήδη τοποθετεί φωτοβολταϊκά.

Τα δεδομένα αυτά, υπογραμμίζει ο κ. Μπρέλλας καταδεικνύουν ότι έχει αφαιρεθεί ένα μεγάλο μέρος παραγωγικής γης που την καλλιεργούσαν τα μέλη του Συνεταιρισμού μας. “Τα μέλη του Συνεταιρισμού μας βρίσκονται σε απόγνωση κι αυτό οφείλεται σε κενά της νομοθεσίας, την αλληλοκάλυψη αρμοδιοτήτων των φορέων, όπως τα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος και Ενέργειεας, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας, του ΔΕΔΔΗΕ και του δήμου Φαρσάλων και την μη διασύνδεση τους”.

Ενδεικτικά ο κ. Μπρέλλας σημείωσε ότι φωτοβολταϊκά πάρκα εως 1 MW (έως 16 στρέμματα) αδειοδοτούνται από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας και τον ΔΕΔΔΗΕ. “Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δεν έχει εικόνα του γεγονότος ότι το ποσοστό φωτοβολταϊκού πάρκου επί της καλλιεργήσιμης γης έχει υπερβεί δραματικά στην περιοχή μας τα νόμιμα σε βάρος μας, ως καλλιεργητών γης, απειλώντας την επιβίωση μας, τόσο τη δική μας όσο και των οικογενειών μας. Σήμερα ανέρχεται σε ποσοστό 19,38%, τα 2.500 στρέμματα από τις 12.900 είναι δεσμευμένα και μάλιστα με αυξητικές τάσεις”.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι μέσω της σχετικής επιστολής προς τα συναρμόδια υπουργεία ο Αγροτικός Συνεταιρισμός “Ο Πολυδάμας” ζητά εκτός από την άμεση παρέμβαση και την ποινική διερεύνηση της υπόθεσης, λόγω των κενών που υπάρχουν στη νομοθεσία.

Πηγή:  ertnews.gr

Σχόλια