Πάρις Κουκουλόπουλος: Άμεση λύση για το φωτοβολταϊκό του Τ.Ο.Ε.Β. Σερβίων

Απαντήσεις για το πρόβλημα που έχει ανακύψει με το υπό κατασκευή φωτοβολταϊκό του Τ.Ο.Ε.Β. Σερβίων, ζητά από την πολιτική ηγεσία του Υπουργε...


Απαντήσεις για το πρόβλημα που έχει ανακύψει με το υπό κατασκευή φωτοβολταϊκό του Τ.Ο.Ε.Β. Σερβίων, ζητά από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο Βουλευτής Κοζάνης του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Πάρις Κουκουλόπουλος, με την κατάθεση Επίκαιρης Ερώτησης.


Στην ερώτηση τονίζεται ότι: “Το αρδευτικό δίκτυο του Τ.Ο.Ε.Β. Σερβίων με δυνατότητα κάλυψης περίπου 30.000 στρ. κατέχει νευραλγική θέση στη στήριξη του αγροτικού εισοδήματος της περιοχής. 

Το αρδευτικό σήμερα εξυπηρετεί έκταση μόλις 5.000 στρ., πολύ μακριά δηλαδή από τις δυνατότητες του, αλλά και από τα 13.000 στρ. που εξυπηρετούσε πριν μερικά χρόνια. Η αύξηση του ενεργειακού κόστους υπήρξε η αφετηρία οικονομικών προβλημάτων που οδήγησαν στη μείωση των αρδευόμενων εκτάσεων. 

Μια μείωση που με τη σειρά της επιβάρυνε το κόστος διαχείρισης του αρδευτικού οδηγώντας σταδιακά σε σοβαρά χρέη προς τη ΔΕΗ. Σήμερα τα χρέη, μαζί με τους υπέρογκους τόκους υπερημερίας, ανέρχονται στο ποσό των 650.000 ευρώ.

Προκειμένου να αντιμετωπιστεί το σοβαρό πρόβλημα, ο Τ.Ο.Ε.Β. επεδίωξε και πέτυχε να εξασφαλίσει χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του αρδευτικού δικτύου με προϋπολογισμό 2.043.000 ευρώ. 

Το έργο, από τον Ιούλιο του 2022, είναι σε φάση κατασκευής και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων και την κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου 499,75 KW σε γήπεδο κοντά στο κεντρικό αντλιοστάσιο. 

Ενώ είχαν εγκεκριμένη προσφορά σύνδεσης του φωτοβολταϊκού και το έργο ήταν σε εξέλιξη, τον Αύγουστο του 2022 ακυρώθηκε η προσφορά σύνδεσης από τον ΔΕΔΔΗΕ. 

Υπήρξε στη συνέχεια ανακοίνωση από τον ΔΕΔΔΗΕ σχετικά με την αναβίωση παρόμοιων συμβάσεων και ενώ ο Τ.Ο.Ε.Β. ενήργησε σύμφωνα με τις υποδείξεις του, ο ΔΕΔΔΗΕ αρνείται να δώσει την τελική προσφορά σύνδεσης». 

Ο κ. Κουκουλόπουλος, ζητά από τον Υπουργό να τον ενημερώσει σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβεί, προκειμένου να αρθεί η εμπλοκή στην κατασκευή του φωτοβολταϊκού του Τ.Ο.Ε.Β. Σερβίων;”.πηγή: ertnews.gr

Σχόλια