Χριστίνα Σταρακά : «Παραδοχή ανικανότητας της κυβέρνησης η φετινή πληρωμή των Άμεσων Ενισχύσεων»

Με αφορμή τις Άμεσες Ενισχύσεις που πιστώθηκαν στους λογαριασμούς των αγροτών, η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και συνυπεύθυνη του κοινοβουλευτ...

Με αφορμή τις Άμεσες Ενισχύσεις που πιστώθηκαν στους λογαριασμούς των αγροτών, η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και συνυπεύθυνη του κοινοβουλευτικού τομέα αγροτικής ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Χριστίνα Σταρακά προέβη στην παρακάτω δήλωση:

“Το τέλος του 2023 συμπίπτει με την ολοκλήρωση του πρώτου χρόνου εφαρμογής του Στρατηγικού Σχεδίου της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, το οποίο παρουσίασε με τυμπανοκρουσίες η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, για να καταλήξει σήμερα ως μια απροκάλυπτη παραδοχή ήττας στα μάτια του αγροτικού κόσμου της χώρας.


Αποκορύφωμα, το φιάσκο με τις Άμεσες Ενισχύσεις. Όπως αποδεικνύουν τα στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ, το 2023 είναι η χρονιά με την μικρότερη πληρωμή Άμεσων Ενισχύσεων συγκριτικά με όλα τα προηγούμενα χρόνια, με το ποσά που πιστώθηκαν στους λογαριασμούς των δικαιούχων να ανέρχονται σε €939εκ., δηλαδή €563εκ. λιγότερα σε σχέση με το 2022.

Από την άλλη, ένα ποσό άνω των € 90εκ.(€75εκ. από τη Βασική Ενίσχυση, €4,6εκ. από τους Νέους Γεωργούς, 12εκ€. από την αναδιανεμητική ενίσχυση), που αποτελούν μέρος των Άμεσων Ενισχύσεων, δεν έχουν καν πιστωθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων. Επιπρόσθετα, αναξιοποίητα παραμένουν €425εκ. από τα οικολογικά σχήματα και €245εκ. από τις συνδεδεμένες ενισχύσεις. Ενώ ακόμη, ζημιωμένοι εμφανίζονται και οι κάτοχοι μικρών εκμεταλλεύσεων, στους οποίους αντιστοιχούν κατά κύριο λόγο 188.000 δικαιώματα ενισχύσεων, τα οποία παραμένουν ακόμη «στον πάγο».

Για όλα τα παραπάνω, μας είχε προϊδεάσει εξάλλου η ωμή παραδοχή εκ μέρους του ΥπΑΑΤ πως η μείωση, κατά περίπου 20%, στην καταβολή της βασικής ενίσχυσης στη νέα ΚΑΠ είναι προϊόν διαπραγμάτευσης της ηγεσίας του την περίοδο του 2021. Είναι αξιοσημείωτο μάλιστα ότι η νέα ΚΑΠ εγκρίθηκε χωρίς καμία ουσιαστική διαβούλευση με τους παραγωγούς του πρωτογενούς τομέα και τους αρμόδιους φορείς. Καθίσταται έτσι εκ των πραγμάτων σαφές ότι η πολιτική της κυβέρνησης στο συγκεκριμένο ζήτημα βάλλει εναντίων των αγροτών, οι οποίοι βιώνουν τη δραματική μείωση του εισοδήματος τους.

Την ίδια στιγμή, η προσπάθεια του υπουργού κ. Αυγενάκη να μεταθέσει τις βαρύτατες ευθύνες του στη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ, και η πρόθεση του να ξηλώσει τα, κατ’ αυτόν, αριστερά στελέχη του, είναι ενδεικτική μιας φιλοσοφίας που θέλει το κράτος λάφυρο, υπενθυμίζοντας σε όλους τις αλήστου μνήμης εποχές των πιστοποιητικών κοινωνικών φρονημάτων.

Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα αλλαγής κατέθεσε έγκαιρα στη Βουλή ολοκληρωμένη δέσμη προτάσεων ανάταξης του πρωτογενούς τομέα, μακριά από λαϊκισμούς και διάθεση «στείρας αντιπολίτευσης», χωρίς αυτές ωστόσο να γίνουν αποδεκτές από την κυβέρνηση. Η παράταξη μας διαχρονικά στέκεται στο πλευρό του Έλληνα αγρότη και εκείνων που αγωνίζονται για να διατηρούν ζωντανή την ατμομηχανή της οικονομίας της χώρας μας, την αγροτική οικονομία. Στο πλαίσιο αυτό, θα συνεχίσουμε με κάθε μέσο την υπεράσπιση της, θέτοντας στο επίκεντρο τα προβλήματα και τις ανάγκες των εκπροσώπων της, με την κατάθεση βιώσιμων προτάσεων που θα απαντούν στις σύγχρονες προκλήσεις“.
Σχόλια