Ρέθυμνο: Ενημερωτική εκδήλωση για το έντομο – εχθρό καραντίνας «Spodoptera fruigipedra» την Τετάρτη 20/12/23

Ενημερωτική εκδήλωση για την πρώτη εμφάνιση του εντόμου – εχθρού καραντίνας «Spodoptera fruigipedra» στην Κρήτη, και για την αποφυγή δυσμενώ...


Ενημερωτική εκδήλωση για την πρώτη εμφάνιση του εντόμου – εχθρού καραντίνας «Spodoptera fruigipedra» στην Κρήτη, και για την αποφυγή δυσμενών επιπτώσεων, διοργανώνει αύριο Τετάρτη 20/12 η Περιφέρεια Κρήτης στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Ρεθύμνης, ώρα 18:00

Το έντομο εντοπίστηκε σε φερομονικές παγίδες που έχουν τοποθετηθεί στο πλαίσιο του Ετήσιου Εθνικού Προγράμματος Επισκοπήσεων για επιβλαβείς οργανισμούς καραντίνας.

Το είδος Spodoptera frugiperda ανήκει στην οικογένεια Noctuidae των λεπιδοπτέρων και είναι εξαιρετικά πολυφάγο. Έχει καταγραφεί σε πάνω από 350 είδη φυτών ξενιστών που ανήκουν σε περισσότερες από 75 οικογένειες.Προτιμά κυρίως τα αγρωστώδη, σημαντικές ζημιές όμως προκαλεί και σε καλλιέργειες όπως βαμβάκι, κράμβες, κολοκυνθοειδή, φιστίκια, μηδική, κρεμμύδι, φασόλια, γλυκοπατάτα, τομάτες και άλλα σολανώδη (μελιτζάνες, πιπεριές, καπνός) και σε αρκετά καλλωπιστικά φυτά. Η ζημιά μπορεί να μειώσει σημαντικά την παραγωγή, ιδιαίτερα όταν το Spodoptera frugiperda απαντά σε μεγάλους πληθυσμούς.

Αναλυτικά το πρόγραμμα

18:00 – 18:15

Προσέλευση – Εγγραφές

18:15 – 18:30

Έναρξη – Χαιρετισμοί

18:30 – 19:00

«Το έντομο Spodoptera frugiperda και η εμφάνιση του σε περιοχές της Κρήτης»

Ομιλητής: Δρ. Δημήτριος Παπαχρήστος, Ερευνητής Α’, Επιστημονική Διεύθυνση Εντομολογίας και Γεωργικής Ζωολογίας, Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο (ΜΦΙ)

19:00 – 19:30

«Φυτοϋγειονομικά μέτρα για τον επιβλαβή οργανισμό Spodoptera frugiperda στα πλαίσια των κανονισμών της ΕΕ 2016/2031 και 2023/1134»

Ομιλητής: κ. Χρήστος Αραμπατζής, Γεωπόνος MSc, Προϊστάμενος Τμήματος Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου, Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥπΑΑΤ)

19:30 – 20:00

«Η αντιμετώπιση των λεπιδοπτέρων της οικ. Noctuidae, με έμφαση στο είδος Spodoptera frugiperda»

Ομιλητής: Δρ Εμμανουήλ Ροδιτάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής Γεωργικής Εντομολογίας και Φαρμακολογίας, Πρόεδρος Τμήματος Γεωπονίας, Σχολή Γεωπονικών Επιστημών, Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο (ΕΛΜΕΠΑ)

20:00 – 21:00 Συζήτηση – Κλείσιμο εσπερίδας.


πηγή: ertnews.gr

Σχόλια