Ολόκληρες ψαριές από γιγαντιαίους λαγοκέφαλους βγάζουν οι αλιείς της Κρήτης - Ζητούν στήριξη από την Πολιτεία

Ολόκληρες ψαριές με λαγοκέφαλους βγάζουν ψαράδες από την Κρήτη, που εκφράζουν απόγνωση μπροστά στην συνεχιζόμενη πληθυσμιακή διόγκωση της πα...

Ολόκληρες ψαριές με λαγοκέφαλους βγάζουν ψαράδες από την Κρήτη, που εκφράζουν απόγνωση μπροστά στην συνεχιζόμενη πληθυσμιακή διόγκωση της παρουσίας τους στις ελληνικές θάλασσες. Αποτέλεσμα; Δίχτυα και αλιεύματα κατεστραμμένα, χαμένα εισοδήματα και κόπος.

Μόνο τις τελευταίες δύο εβδομάδες, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Ιδιοκτητών και Αλιεργατών νομού Ηρακλείου Γιάννη Ανδρουλάκη, δύο ψαράδες σε Κοκκίνη Χάνι και Ελούντα πήγαν για ψαριά και βρέθηκαν να αλιεύουν από τον βυθό 500 και 700 κιλά λαγοκέφαλους, αντιστοίχως.


Μάλιστα, το αλιευτικό «Έκτορας», κοντά στην περιοχή Κοκκίνη Χάνι, ανάμεσα στο μισό τόνο λαγοκέφαλους, αλίευσε, όπως είπε στην ΕΡΤ ο ίδιος και κάποιους υπερμεγέθεις, ο μεγαλύτερος εκ των οποίων προσέγγιζε σε μήκος το ένα μέτρο και σε βάρος τα 15 κιλά.

Πρόκειται για ψαριά που πετάχτηκε, αλλά πριν, ο κ. Ανδρουλάκης φρόντισε να απαθανατίσει φωτογραφικά έναν άλλο λαγοκέφαλο – γίγα, μήκους 70 εκατοστών και βάρους 8 κιλών.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στα γραφεία του Συλλόγου, υπάρχουν αρχειοθετημένες δεκάδες φωτογραφίες που αποτυπώνουν την καταστροφή, την οποία καθημερινά υφίστανται αλιεύματα και εξοπλισμός, και αποδεικνύουν την οικονομική ζημιά που προκαλεί αυτό το τοξικό είδος που έχει εδώ και χρόνια εισβάλει στην Μεσόγειο.

Όπως λέει ο κ. Ανδρουλάκης, οι αλιείς απειλούνται με αφανισμό, αν δεν στηριχθούν από την Πολιτεία. Επικαλείται τρεις μελέτες του ΕΛΚΕΘΕ και των Πανεπιστημίων Κρήτης και Πατρών που έχουν καταγράψει το πρόβλημα και τις συνέπειές του στο εισόδημα των ψαράδων.


Και στη βάση αυτών των μελετών τονίζει πως οι αλιείς, προκειμένου να επιβιώσουν επαγγελματικά, θα πρέπει να ενισχυθούν με ετήσια αποζημίωση 8.500 ευρώ ανά ψαρά, για τις ζημιές στα αλιεύματα και στον εξοπλισμό, την επιδότηση εργαλείων και την παροχή κινήτρων για την αλίευση των λαγοκέφαλων, με σκοπό τη μείωση του πληθυσμού τους στις ελληνικές θάλασσες.

πηγή: ertnews.gr

Σχόλια