Σε ποια τρόφιμα εντοπίστηκαν υπολείμματα φυτοφαρμάκων στην Ελλάδα

της Δέσποινας Καραγιαννοπούλου  Αναρτήθηκαν τα αποτελέσματα ελέγχου υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων του Νοεμβρίου 2023 στο site του Υπουργείου Αγρ...


της Δέσποινας Καραγιαννοπούλου 

Αναρτήθηκαν τα αποτελέσματα ελέγχου υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων του Νοεμβρίου 2023 στο site του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Στα 482 δείγματα που ελέγχθηκαν εντοπίστηκαν 9 υπερβάσεις Mrls και απορρίφθηκε 1 φορτίο με πιθανή επικινδυνότητα για τους καταναλωτές.

Επί του συνόλου των ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν οι 443 ήταν στην εσωτερική αγορά και οι 39 στους συνοριακούς σταθμούς ελέγχου.


Τα τρόφιμα στα οποία ανιχνεύθηκαν υπερβάσεις υπολειμμάτων φυτοπροστατευτικών προϊόντων για το μήνα Νοέμβριο 2023 ήταν κυρίως σε πατάτες, παντζάρι (φύλλα), σέσκουλα και επιτραπέζιες ελιές αλλά και σε σπανάκι, πιπεριές και αμπελόφυλλα.

Τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων για τέταρτο συνεχόμενο μήνα χαιρετίζει ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Φρούτων και Λαχανικών Incofruit Hellas: «Η εξέλιξη είναι σημαντική και τη χαιρετίζουμε δεδομένου ότι η δημοσιοποίηση των ελέγχων συμβάλλει στην ενημέρωση των Ελλήνων καταναλωτών», σημειώνει ο ειδικός σύμβουλος Γιώργος Πολυχρονάκης, ευελπιστώντας «στην εντατικοποίηση των ελέγχων και των ανιχνευομένων δραστικών ουσιών κυρίως στα εισαγόμενα και διαμετακομιζόμενα φρούτα και λαχανικά στο άμεσο μέλλον».Παράλληλα, αναμένεται και η αναγγελία δημιουργίας ιστότοπου «ως έχουμε υποχρέωση, για την κοινοποίηση των Εθνικών Διατάξεων για τις κυρώσεις, για δόλιες και παραπλανητικές πρακτικές όσον αφορά τα πρότυπα εμπορίας, με βάση το άρθρο 139 του Καν 2017/625/15.3.2017. Αυτό αφορά και αυτές (τις δόλιες και παραπλανητικές πρακτικές) για τα νωπά οπωροκηπευτικά διασφαλίζοντας την εφαρμογή των ενωσιακών εμπορικών προδιαγραφών και στην εγχώρια αγορά της χώρας μας», σημειώνει ο Ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου κ. Γ. Πολυχρονάκης.


Σχόλια