«Πνιγμένα» στα φυτοφάρμακα πολλά αγροτικά προϊόντα ;

«Πνιγμένα» στα φυτοφάρμακα πολλά αγροτικά προϊόντα Έλεγχοι έγιναν σε αμπελόφυλλα, επιτραπέζιες ελιές, πατάτες, σέσκουλα, παντζάρι, πιπεριές ...


«Πνιγμένα» στα φυτοφάρμακα πολλά αγροτικά προϊόντα
Έλεγχοι έγιναν σε αμπελόφυλλα, επιτραπέζιες ελιές, πατάτες, σέσκουλα, παντζάρι, πιπεριές και σπανάκι

Συνολικά εννέα παραβάσεις Mrl και ένα απορριπτόμενο φορτίο, το οποίο ήταν πιθανόν επικίνδυνο για τους καταναλωτές, έδειξαν τα αποτελέσματα 482 δειγμάτων που ελέγχθηκαν για υπολείμματα φυτοφαρμάκων σε αγροτικά προϊόντα φυτικής προέλευσης για το Νοέμβριο του 2023 τα οποία δημοσιοποίησε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Οι έλεγχοι για την ανίχνευση υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων πραγματοποιήθηκαν μέσα ή πάνω σε προϊόντα φυτικής παραγωγής με την δημοσιοποίηση και την πηγή της δειγματοληψίας.


Οι έλεγχοι, σύμφωνα με τα στοιχεία από την Διεύθυνση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του ΥΠΑΑΤ, έγιναν σε αμπελόφυλλα (σούπερ μάρκετ), σε επιτραπέζιες ελιές, πατάτες, σέσκουλα (λαϊκή αγορά), σε παντζάρι (φύλλα), πιπεριές (σημείο διαλογής-μεταποίησης), σπανάκι (λαχαναγορά/κατάστημα λιανικής).

Σε ό,τι αφορά την εσωτερική αγορά, τον Νοέμβριο του 2023 πραγματοποιήθηκαν συνολικά 118 έλεγχοι σε Σούπερ Μάρκετ, 111 στις λαϊκές αγορές, 90 σε καταστήματα λιανικής, 89 σε σημεία διαλογής/μεταποίησης, 19 στη Λαχαναγορά και 6 σε καταστήματα χονδρικής διάθεσης.

Σημειώνεται ότι το ΜRL είναι το υψηλότερο επίπεδο υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων που είναι νομικά επιτρεπτό μέσα ή πάνω σε τρόφιμα ή ζωοτροφές, όταν τα φυτοφάρμακα εφαρμόζονται σύμφωνα με την ορθή γεωργική πρακτική.


Από την πλευρά του ο ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Φρούτων και Λαχανικών, Incofruit Hellas, Γιώργος Πολυχρονάκης δήλωσε ότι «η εξέλιξη είναι σημαντική και την χαιρετίζουμε δεδομένου ότι η δημοσιοποίηση των ελέγχων συμβάλει στην ενημέρωση των Ελλήνων καταναλωτών».

Επισήμανε ότι αναμένεται και η αναγγελία δημιουργίας ιστότοπου «ως έχουμε υποχρέωση, για την κοινοποίηση των Εθνικών Διατάξεων για τις κυρώσεις, για δόλιες και παραπλανητικές πρακτικές όσον αφορά τα πρότυπα εμπορίας με βάση το άρθρο 139 του Καν 2017/625/15.3.2017» προσθέτοντας ότι «αυτό αφορά και αυτές (τις δόλιες & παραπλανητικές πρακτικές) για τα νωπά οπωροκηπευτικά διασφαλίζοντας την εφαρμογή των ενωσιακών εμπορικών προδιαγραφών και στην εγχώρια αγορά της Χώρας μας».


πηγή: Zougla

Σχόλια