Η «νέα γενιά» αγροτικών προϊόντων είναι εδώ...

Του Ιωάννη Περουλάκης * Ο αγροδιατροφικός τομέας βρίσκεται σε συνεχή εξέλιξη, με νέες τεχνολογίες και καινοτόμες πρακτικές να αλλάζουν τον τ...


Του Ιωάννη Περουλάκης *
Ο αγροδιατροφικός τομέας βρίσκεται σε συνεχή εξέλιξη, με νέες τεχνολογίες και καινοτόμες πρακτικές να αλλάζουν τον τρόπο που παράγουμε και καταναλώνουμε τρόφιμα. Αυτές οι εξελίξεις οδηγούν στη δημιουργία μιας νέας γενιάς αγροτικών προϊόντων, τα οποία είναι πιο υγιεινά, πιο βιώσιμα και πιο προσιτά.

Νέες ποικιλίες και καλλιέργειες

Μία από τις πιο σημαντικές εξελίξεις στον αγροδιατροφικό τομέα είναι η ανάπτυξη νέων ποικιλιών και καλλιεργειών. Αυτές οι νέες ποικιλίες είναι πιο ανθεκτικές στις ασθένειες και τις καιρικές συνθήκες, έχουν υψηλότερη διατροφική αξία και παράγουν λιγότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Για παράδειγμα, έχουν αναπτυχθεί νέες ποικιλίες σιταριού που είναι πιο ανθεκτικές στην ξηρασία, νέες ποικιλίες ντομάτας που είναι πιο πλούσιες σε βιταμίνη C. Η τεχνολογία θα φέρει όλο και περισσότερες εξελίξεις στον τομέα αυτό.

Νέες τεχνολογίες παραγωγής

Οι νέες τεχνολογίες παραγωγής συμβάλλουν επίσης στη δημιουργία μιας νέας γενιάς αγροτικών προϊόντων. Αυτές οι τεχνολογίες περιλαμβάνουν τη γεωργία ακριβείας, τη χρήση ρομπότ, την καλλιέργεια υπό controlled environment agriculture (CEA) και άλλες.

Η γεωργία ακριβείας χρησιμοποιεί δορυφορικά δεδομένα και αισθητήρες για να παρακολουθεί τις συνθήκες καλλιέργειας και να εφαρμόζει τις κατάλληλες καλλιεργητικές πρακτικές. Τα ρομπότ μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εκτέλεση εργασιών, όπως η φύτευση, η συγκομιδή και η εφαρμογή λιπασμάτων. Η CEA χρησιμοποιεί ελεγχόμενες συνθήκες, όπως θερμοκρασία, υγρασία και φωτισμό όπου καλλιεργούνται φυτά. Τέτοιες τεχνολογίες μπορούμε να συναντήσουμε σε θερμοκήπια περισσότερο και λιγότερο σε υπαίθριες καλλιέργειες.

Τα τελευταία χρόνια πάντως, η γεωργία ακριβείας μπαίνει όλο και περισσότερο στη ζωή του Έλληνα γεωργού και κτηνοτρόφου και χρηματοδοτικά εργαλεία – προγράμματα (π.χ. τα σχέδια βελτίωσης) δίνουν ιδιαίτερα κίνητρα για τη χρήση αυτών.

Νέες μορφές εμπορίας

Οι νέες μορφές εμπορίας συμβάλλουν επίσης στη δημιουργία μιας νέας γενιάς αγροτικών προϊόντων. Αυτές οι μορφές εμπορίας περιλαμβάνουν την τοπική παραγωγή και κατανάλωση και την ανάπτυξη της ηλεκτρονικής εμπορίας (π.χ. e-shops) και στο χώρο των γεωργικών προϊόντων αλλά και των τροφίμων. Η τοπική παραγωγή και κατανάλωση συμβάλλει στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και στη βελτίωση της ποιότητας των τροφίμων. Τα τοπικά προϊόντα, τα οποία συνήθως έχουν μικρή διάρκεια ζωής, ενδέχεται να έχουν δεχθεί λιγότερα φυτοπροστατευτικά προϊόντα. Αυτό για τον καταναλωτή μπορεί να σημαίνει ότι καταναλώνει προϊόντα που επιβαρύνουν τελικά λιγότερο τον οργανισμό του.


Η ηλεκτρονική εμπορία διευκολύνει την πρόσβαση σε αγροτικά προϊόντα από όλο τον κόσμο. Μπορεί στη χώρα μας να μην είναι τόσο εξελιγμένη η αγορά των e-shops στα γεωργικά προϊόντα, ωστόσο την τελευταία πενταετία, ίσως και δεκαετία αυτό αλλάζει με ταχείς ρυθμούς. Όλο και περισσότεροι παραγωγοί δημιουργούν sites για να προωθήσουν ή και να πουλήσουν τα προϊόντα τους απευθείας στον καταναλωτή.

Επιπτώσεις στη διατροφή και την υγεία

Οι νέες γενιές αγροτικών προϊόντων έχουν σημαντικές επιπτώσεις στη διατροφή και την υγεία μας. Τα τρόφιμα αυτά είναι πιο υγιεινά, καθώς έχουν υψηλότερη διατροφική αξία και χαμηλότερη περιεκτικότητα σε λίπος, ζάχαρη και αλάτι. Επίσης, είναι πιο βιώσιμα, καθώς παράγουν λιγότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Οι εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου, τα αμέσως επόμενα χρόνια, θα μπουν ακόμα πιο δυναμικά στην εξίσωση παραγωγής γεωργικών προϊόντων, μιας και είναι κάτι που απασχολεί την παγκόσμια κοινότητα.

Ειδικοί στο χώρο των τροφίμων αναφέρουν πως η αύξηση της κατανάλωσης αυτών των τροφίμων μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της διατροφικής μας κατάστασης και στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης χρόνιων ασθενειών, όπως καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικά επεισόδια και καρκίνο. Ωστόσο δεν είναι και λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν τις πιο παραδοσιακές μεθόδους παραγωγή και βρίσκονται απέναντι σε όλους αυτούς που υποστηρίζουν την εξέλιξη στον αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα.

Συμπέρασμα

Η νέα γενιά των αγροτικών προϊόντων έχει τη δυνατότητα να αλλάξει τον τρόπο που τρώμε. Τα τρόφιμα αυτά είναι πιο υγιεινά, πιο βιώσιμα και πιο προσιτά. Η αύξηση της κατανάλωσης αυτών των τροφίμων μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της διατροφικής μας κατάστασης και στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης χρόνιων ασθενειών.

Για να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τις δυνατότητες της νέας γενιάς των αγροτικών προϊόντων, είναι σημαντικό να αυξήσουμε την κατανάλωση τους. Αυτό μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους, όπως:

• Εκπαίδευση του κοινού σχετικά με τα οφέλη των υγιεινών και βιώσιμων τροφίμων.
• Ενθάρρυνση των καταναλωτών να επιλέγουν τοπικά προϊόντα, τα οποία είναι συνήθως πιο φρέσκα και έχουν χαμηλότερη περιβαλλοντική επιβάρυνση.
• Προώθηση της ηλεκτρονικής εμπορίας, η οποία διευκολύνει την πρόσβαση σε αγροτικά προϊόντα από όλο τον κόσμο.

Η νέα γενιά των αγροτικών προϊόντων έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει ένα πιο υγιές και βιώσιμο μέλλον για όλους.

*Ιωάννης Περουλάκης
Γεωπόνος Αγροτικής Οικονομίας - MBA, 
Σύμβουλος Επιχειρήσεων Τροφίμων και Γεωργίας
πηγή: Insider

Σχόλια