Αγροτικές κινητοποιήσεις : Ενισχύονται τα μπλόκα της Θεσσαλίας – Βγάζουν τα τρακτέρ και στην υπόλοιπη χώρα

Φωτό Αρχείου Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των αγροτών με τα μπλόκα των τρακτέρ στη Θεσσαλία και τη Μακεδονία να ενισχύονται. Οι αγρότες αν...
Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των αγροτών με τα μπλόκα των τρακτέρ στη Θεσσαλία και τη Μακεδονία να ενισχύονται. Οι αγρότες αντιδρούν στο αυξημένο κόστος παραγωγής και στην εκτόξευση των τιμών στα γεωργικά εφόδια, απαιτώντας ενίσχυση των επιδοτήσεων και αποζημιώσεις για τις καταστροφές στις καλλιέργειες από την κακοκαιρία.

Ανοιχτός στον διάλογο με τους αγρότες δηλώνει ο υπουργός Λευτέρης Αυγενάκης, οποίος αναφέρθηκε στα μέτρα που έχουν ληφθεί και στις αποζημιώσεις που έχουν δοθεί σε αγρότες και κτηνοτρόφους.

Παραμένουν στο δρόμο με τα τρακτέρ τους οι αγρότες στην Θεσσαλία οι οποίοι ζητούν μεταξύ άλλων ενίσχυση των αποζημιώσεων. Για τη Θεσσαλία έχουν καταβληθεί προκαταβολές 150 εκατ. ευρώ για αποζημιώσεις σε φυτική παραγωγή και ζωικό κεφάλαιο, ενώ το σύνολο των αποζημιώσεων που θα καταβάλει ο ΕΛΓΑ εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 260 εκατ. ευρώ.

Μείωση του κόστους παραγωγής, αφορολόγητο πετρέλαιο, αφορολόγητο ρεύμα, κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα και εφόδια διεκδικούν οι αγρότες στη Θεσσαλονίκη.

Ανοιχτός σε διάλογο με τους αγρότες δηλώνει ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης. Tόνισε ότι κατανοεί τις αγωνίες και ανασφάλειες που νιώθουν οι αγρότες λόγω της κλιματικής κρίσης και αναφέρθηκε εκτενώς στα μέτρα που έχει λάβει το Υπουργείο για τη Θεσσαλία.

Όπως επισημαίνεται, απ;o το 2019 μεταξύ άλλων έχει θεσμοθετηθεί νέα φορολογική κλίμακα με συντελεστές από το 9% αντί για 22%, ενεργοποιήθηκε ξανά η επιστροφή του ειδικου φόρου κατανάλωσης πετρελαίου, ενώ δόθηκαν 400 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της ρευστότητας του ΕΛΓΑ. Επιπλέον μειώθηκε ο ΦΠΑ από το 13% στο 6% για τις ζωοτροφές και τα λιπάσματα και από το 24% στο 13% για αγορά αγροτικών μηχανημάτων, ενώ καταργήθηκε η φορολόγηση των ενισχύσεων από το πρώτο ευρώ.

Κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν και σε Κοζάνη, Σέρρες και Κομοτηνή.

Επιμέλεια: Ειρήνη Κυρίτση

Ρεπορτάζ: Δώρα Μήτρα, Βασίλης Αναστασιάδης, Δέσποινα Αμαραντίδου, Λία Χριστάρα, Ανδρέας Σταμόπουλοςπηγή:ertnews.gr

Σχόλια