Η Χ. Σταρακά ζητάει ένταξη εγγειοβελτιωτικών έργων των παραλίμνιων περιοχών Αμβρακίας – Αμφιλοχίας & Βάλτου Αιτωλοακαρνανίας σε πρόγραμμα του ΥπΑΑΤ

Με επιστολή της προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, και Υποδομών και Μεταφορών, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής,...


Με επιστολή της προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, και Υποδομών και Μεταφορών, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Χριστίνα Σταρακά, ζητάει την ένταξη των έργων παραλίμνιων περιοχών Αμβρακίας – Αμφιλοχίας και Βάλτου Ν. Αιτωλοακαρνανίας (Α’ φάση), σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
 

Η επιστολή κοινοποιείται επίσης στον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και στον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας.

Ειδικότερα, με Δελτίο Τύπου του, που εκδόθηκε στις 4 Ιανουαρίου 2024, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανακοινώνει την πρόσκληση για την υποβολή προτάσεων στο πλαίσιο της Δράσης 4.3.1: «Υποδομές εγγείων βελτιώσεων» του Προγράμματος «Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2014-2020», που αφορά έργα για:

– Τη βελτίωση ή αύξηση των αρδευόμενων εκτάσεων,

– Την ταμίευση χειμερινών απορροών (λιμνοδεξαμενές, φράγματα),

– Τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των αρδευτικών υποδομών,

– Τη χρήση ανακυκλωμένου νερού στις αρδεύσεις και τεχνητό εμπλουτισμό υπόγειων υδάτων σε ανακαίνιση δικτύου από γεωτρήσεις

Η δράση συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το Ελληνικό Δημόσιο με ποσοστό 100%, και ο συνολικός προϋπολογισμός της πρόσκλησης ανέρχεται σε 124 εκ. ευρώ.

Το μεγάλο αρδευτικό έργο στην Αμφιλοχία με αντιπλημμυρικό χαρακτήρα, είχε αρχικά ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης με προϋπολογισμό 64,5 εκατ. ευρώ. και με χρονικό ορίζοντα υλοποίησης τον Αύγουστο του 2026.

Ωστόσο, προέκυψαν καθυστερήσεις στο συγκεκριμένο έργο, λόγω απαλλοτριώσεων αλλά και από τη διαγωνιστική διαδικασία προς εύρεση της ανάδοχου εταιρείας που θα το αναλάβει. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό ότι κρίθηκε απαραίτητο έπειτα από τις πρόσφατες φυσικές καταστροφές να ενταχθούν στο Σχέδιο Ελλάδα 2.0 έργα άμεσης προτεραιότητας για την αποκατάσταση των ζημιών στις περιοχές που επλήγησαν από τις πλημμύρες στην Θεσσαλία, καθώς και αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων των πυρκαγιών στις περιοχές του Έβρου και της Ροδόπης, οδήγησε στην δυσκολία υλοποίησης των αρδευτικών έργων της Αιτωλοακαρνανίας (μέσα από το ΤΑΑ), εντός του προβλεπόμενου χρονικού πλαισίου και επομένως στην απένταξη τους από αυτό. Έκτοτε, το έργο παρέμενε σε εκκρεμότητα.

«Θα είμαστε συνέχεια στην πρώτη γραμμή, αναδεικνύοντας και επιδιώκοντας λύσεις για τα σημαντικά προβλήματα όλων των πολιτών του τόπου μας. Στο πλαίσιο αυτό, διεκδικούμε κάθε χρηματοδοτική ευκαιρία για έργα και υποδομές που έχει ανάγκη η περιοχή μας», ανέφερε σε δηλώσεις της η Χριστίνα Σταρακά.

Σχόλια