«Λευκή πετσέτα της κυβέρνησης στη μάχη με την ακρίβεια»

Άρθρο του Νίκου Ανδρουλάκη* Τα τελευταία δυόμισι χρόνια οι πολίτες βρίσκονται αντιμέτωποι με την ακρίβεια και τις καθημερινές ανατιμήσεις στ...


Άρθρο του Νίκου Ανδρουλάκη*

Τα τελευταία δυόμισι χρόνια οι πολίτες βρίσκονται αντιμέτωποι με την ακρίβεια και τις καθημερινές ανατιμήσεις στα τρόφιμα, τα ενοίκια και το κόστος δανεισμού. Το συνεχώς αυξανόμενο κόστος ζωής αποκαλύπτει την ανοχή της κυβέρνησης στην αισχροκέρδεια. Υπάρχει απροθυμία να λάβουν ουσιαστικά μέτρα αντιμετώπισής εντείνοντας την ανασφάλεια των πολιτών και τις δυσκολίες της καθημερινότητας.Το επίσημο κυβερνητικό αφήγημα αρχίζει και τελειώνει στα περί «εισαγόμενης ακρίβειας», κάτι όμως που ισχύει για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Αυτό που κάνει την Ελλάδα να διαφέρει, είναι το μέγεθος των επιπτώσεων όπως προκύπτει από μία απλή σύγκριση τιμών βασικών προϊόντων με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το βρεφικό γάλα σύμφωνα με τελευταία έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Ενώ αναγνωρίζουμε το δημογραφικό ως εθνικό ζήτημα, η απαραίτητη αυτή τροφή για τους πρώτους μήνες της ζωής ενός παιδιού, πωλείται στη χώρα μας έως και 213% ακριβότερα από άλλες χώρες της Ευρώπης. Με την ανοχή και τις ευλογίες της κυβέρνησης η Ελλάδα παραμένει το «Ελντοράντο» της Ευρώπης για κάθε είδους ολιγοπώλια, που πωλούν τα προϊόντα τους σε τιμές -απαράδεκτα- υψηλότερες.

Στις πρόσφατες δημόσιες τοποθετήσεις του, ο Πρωθυπουργός, για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα και με περίσσευμα υποκρισίας, αναγνώρισε για πρώτη φορά μετά από δυόμισι χρόνια τον «πληθωρισμό απληστίας». 

Μιας απληστίας, που περιγράφεται αναλυτικά στα υπερκέρδη των super market που μόνο το πρώτο δεκάμηνο του 2023 αυξήθηκαν κατά 646 εκατομμύρια, των τραπεζών που αναμένεται να ξεπεράσουν τα 4 δισεκατομμύρια και των εταιρειών ενέργειας. Ακόμα και το κράτος, εκμεταλλευόμενο τον πληθωρισμό εισέπραξε το 2022 και το 2023 από το ΦΠΑ 4 δισεκατομμύρια παραπάνω έσοδα απ’ όσα είχε προϋπολογίσει.

Την ίδια στιγμή, οι συσσωρευμένες αυξήσεις στις τιμές στα ράφια την τελευταία διετία ανέρχονται στο 27%, οι πραγματικοί μισθοί συνεχίζουν να μειώνονται και οι Έλληνες έχουν τη χαμηλότερη αγοραστική δύναμη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όμως, εκτός από τα super market, ο «πληθωρισμός απληστίας» χτυπάει κόκκινο και στα ακίνητα. Από το 2018 έως και το 2022 ησωρευτική αύξηση των ενοικίων των κατοικιών για οικογένειες κυμάνθηκε από 37,2% έως και 42,1%. 

Πώς μπορεί μια μέση οικογένεια, ένα νέο ζευγάρι ή ένας φοιτητής να τα βγάλουν πέρα, όταν αναγκάζονται να δαπανούν το μεγαλύτερο μέρος των εισοδημάτων τους για έξοδα στέγασης; Στα μεγάλα αστικά κέντρα, πλήθος πολυκατοικιών και ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα έχουν μετατραπεί σε ξενοδοχεία βραχυχρόνιας μίσθωσης, ενώ μέσω της golden visa χιλιάδες διαμερίσματα περνούν στην κατοχή κατοίκων τρίτων χωρών. 

Το χαμηλό όριο για την απόκτηση της σε περιοχές εκτός του κέντρου της Αθήνας όπως ο Πειραιάς και το Περιστέρι, επεκτείνει το πρόβλημα. Η άμεση κατάργηση ή αναστολή της golden visa στα ακίνητα είναι πλέον εθνική και κοινωνική αναγκαιότητα.

Η Κυβέρνηση στο ζήτημα της ακρίβειας και του κόστους ζωής έχει αποτύχει. Χρειάζεται ένα διαφορετικό μείγμα πολιτικής, που στόχο θα έχει τη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων, με ένα κράτος που θα παρεμβαίνει στην αγορά όποτε χρειάζεται, θα έχει ισχυρούς ελεγκτικούς μηχανισμούς και θα μπορεί να αντιμετωπίζει την αισχροκέρδεια. 

Με ισχυρό καταναλωτικό κίνημα και μία ενιαία αρχή καταναλωτή, όπως προτείναμε νομοθετικά. Δεν είναι αποδεκτή ως δικαιολογία για τη μη μείωση του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά, ότι δεν θα περάσει στους καταναλωτές, όταν είναι ευθύνη της πολιτείας να το διασφαλίσει. 

Δεν μπορεί να δίνονται δημόσια χρήματα για την ανακαίνιση ιδιωτικών κατοικιών χωρίς την υποχρέωση για μακροχρόνια μίσθωση -πέραν των τριών ετών που προβλέπει η σχετική κυβερνητική ρύθμιση- και με χαμηλό ενοίκιο ώστε να αποκλιμακωθούν οι στρεβλώσεις στην αγορά ακινήτων.

Ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του παραμένουν τροχονόμοι των ισχυρών οικονομικών συμφερόντων, που συσσωρεύουν υπερκέρδη εις βάρος των προοπτικών της μεσαίας τάξης και των πιο αδύναμων για μια καλύτερη ζωή. 

Το ΠΑΣΟΚ υπηρετεί ένα εντελώς διαφορετικό όραμα για τη χώρα και την οικονομική της ανάπτυξη, με στόχο τη δημιουργία καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας, τη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής όλων των Ελλήνων. Αυτός είναι ο στόχος μας και γι’ αυτόν παλεύουμε καθημερινά με συνέπεια και λύσεις, που έχουν εφαρμοστεί με επιτυχία σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.


*Άρθρο του Νίκου Ανδρουλάκη, Προέδρου ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, στην εφημερίδα «Τα Νέα»

Σχόλια