Εγγραφή των αγροτών, με συνδρομή, στα Επιμελητήρια με το «έτσι θέλω»

Του Γιώργου Παπαδημητρίου * Οι σωτήρες του Έθνους µε έδρα τη Βουλή δεν προτίθενται σε καµία περίπτωση να βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση....


Του Γιώργου Παπαδημητρίου *

Οι σωτήρες του Έθνους µε έδρα τη Βουλή δεν προτίθενται σε καµία περίπτωση να βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση. Επειδή εκλέγονται, νοµίζουν ότι έχουν το αλάθητο και κάνουν ό,τι γουστάρουν χωρίς να ρωτήσουν κανέναν. Η τελευταία σωτήρια προσπάθεια έρχεται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Ο υπουργός Λ. Αυγενάκης λειτουργεί θεωρώντας ως δεδοµένο πως ό,τι λέει είναι πανάκεια, είναι το απόλυτα σωστό και δεν τίθεται θέµα λάθους.

Από στιγµή σε στιγµή αναµένεται να τεθεί σε δηµόσια διαβούλευση το νέο νοµοσχέδιο του ΥΠΑΑΤ, στο οποίο συµπεριλαµβάνονται «σειρά καινοτοµιών». Σε αυτό προβλέπεται, µεταξύ άλλων, «…η δηµιουργία Αγροτικών Τµηµάτων εντός των Εµποροβιοτεχνικών Επιµελητηρίων, η ενίσχυση των οµάδων παραγωγών, η ίδρυση κτηνοτροφικών πάρκων καθώς και το νέο πλαίσιο για τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης. 

Η ίδρυση των αγροτικών τµηµάτων στα Επιµελητήρια της χώρας έχει ως πρωταρχικό στόχο να συµβάλλουν στην ενδυνάµωση του αγροτικού τοµέα µέσω καινοτόµων πρακτικών, ώστε το φυτικό και ζωικό κεφάλαιο να συµβαδίσει µε τις αγοραστικές απαιτήσεις των καιρών µας…», τόνισαν στελέχη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ο Νίκος Βαµβακούλας έχει µείνει στην ιστορία εκτός από τις ποδοσφαιρικές του ικανότητες και για την ιστορική του έκφραση «να κάνουµε µία 3µελή Επιτροπή από 5-6 άτοµα…». Τη φράση αυτή, φαίνεται ότι έχουν υιοθετήσει πλήρως στα υπουργεία και κάνουν παραλλαγές κατά πως τους βολεύει. Αυτό αποδεικνύεται καταρχάς από το γεγονός ότι η ενηµέρωση έγινε «από στελέχη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης». Ψάξε να βρεις εσύ τώρα ποιος το είπε.

Και τι µας είπαν τα «στελέχη»; «Η ίδρυση των αγροτικών τµηµάτων στα Επιµελητήρια της χώρας έχει ως πρωταρχικό στόχο να συµβάλλουν στην ενδυνάµωση του αγροτικού τοµέα µέσω καινοτόµων πρακτικών, ώστε το φυτικό και ζωικό κεφάλαιο να συµβαδίσει µε τις αγοραστικές απαιτήσεις των καιρών µας…».

Υπάρχει πρόγραµµα στο google από το οποίο ζητάς να σου γράψει λόγο για οποιαδήποτε εκδήλωση κι εκείνο σου γράφει ένα υπέροχο κείµενο από το οποίο δεν καταλαβαίνεις τίποτα. Το κείµενο αυτό πιθανολογώ ότι είναι από αυτό το πρόγραµµα γιατί προσωπικά δεν καταλαβαίνω λέξη. Ίσως αυτός να είναι ο σκοπός τους.

Ο κ. Αυγενάκης δεν ενηµέρωσε ποτέ τα Επιµελητήρια ότι προτίθεται να ιδρύσει αγροτικά τµήµατα µέσα σε αυτά. Θα πεις κάποιος «υπουργός είναι ό,τι θέλει κάνει». Τους αγρότες του ρώτησε; Γνωρίζουν οι αγρότες ότι σε λίγες µέρες θα αναγκαστούν να εγγράφονται στα κατά τόπους Εµπορικά, Βιοτεχνικά και Επαγγελµατικά Επιµελητήρια της χώρας και θα καλούνται να καταβάλλουν συνδροµές;

Οι αγρότες οι οποίοι ασκούν εξαγωγικές δραστηριότητες, είναι ήδη εγγεγραµµένοι στα Επιµελητήρια. Όπως εγγεγραµµένοι είναι και όσοι ασκούν οικοτεχνίες. Άρα τι ακριβώς προσπαθεί να πετύχει ο κ. Αυγενάκης;

«Παράλληλα µέσα από την εγγραφή των αγροτών µας στα αντίστοιχα Τµήµατα των Επιµελητηρίων, θα ξεκαθαρίσει ποιοι και πόσοι είναι, τελικά, οι κατά κύριο επάγγελµα αγρότες και πώς η πολιτεία πρέπει να επενδύσει περισσότερο επάνω τους» ανέφεραν τα ίδια στελέχη.

Αυτά τα στελέχη που ανέφεραν τα παραπάνω, είναι εντελώς άσχετοι και επικίνδυνοι, αφού δεν γνωρίζουν:Ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει το Μητρώο Αγροτών όπου εκεί είναι -πρέπει να είναι- εγγεγραµµένοι όλοι όσοι ασκούν αγροτική δραστηριότητα.

Ότι οι επαγγελµατίες αγρότες είναι όλοι εγγεγραµµένοι στο συγκεκριµένο Μητρώο αφού τους είναι απαραίτητη η βεβαίωση του επαγγελµατία για την υλοποίηση µία σειρά ενεργειών κάθε χρόνο (π.χ. τιµή ανά Kw στα Φ/Β, µειωµένο επιτόκιο στις χρηµατοδοτήσεις κλπ).

οι εκπρόσωποι των αγροτών έχουν ενηµερωθεί; Γιατί τα Επιµελητήρια δεν γνώριζαν καν την ύπαρξη τέτοιας ενέργειας από το ΥΠΑΑΤ. Εκτός και αν υπήρξαν κάποιοι γνώστες, οπότε αυτό είναι εξίσου επικίνδυνο γιατί γίνεται εν αγνοία των πολλών.

Σε πρώτη φάση, το ΥΠΑΑΤ και προσωπικά ο υπουργός, θα πρέπει να απαγορεύσει σε άσχετους να εκφράζουν άποψη για λογαριασµό του και να αναγκάσει να εγγραφούν όλοι οι κάτοχοι αγροτικής εκµετάλλευσης στο Μητρώο του υπουργείου του, όπως προβλέπεται από το νόµο του δικού του υπουργείου. Και να συνδέσει τη χορήγηση επιδοτήσεων µε την εγγραφή στο Μητρώο, δηλαδή όποιος δεν είναι εγγεγραµµένος να µην µπορεί να λάβει επιδοτήσεις.

Μητρώο αγροτών

Το ξαναγράφω µήπως και δεν έγινε αντιληπτό: Υπουργέ, στο ΥΠΑΑΤ (στο Υπουργείο σου) υπάρχει Μητρώο αγροτών. Υποχρεώνεις όσους καλλιεργούν να εγγραφούν και είσαι έτοιµος. ∆εν χρειάζεται εγγραφή των αγροτών στα κατά τόπους Εµπορικά Επιµελητήρια. Κι αν αρνηθούν, να µη µπορούν να λάβουν ούτε ευρώ επιδότηση. Εκτός και αν υπάρχει άλλος λόγος που επιµένεις, οπότε καλό θα ήταν να τον ακούσουµε. Οι αστειότητες που λένε τα «στελέχη δίχως όνοµα» ας τις κρατήσουν για να κάνουν εντύπωση…*Γιώργος Παπαδημητρίου
Φοροτεχνικός – Πρόεδρος Σ.Ε.Ε.Λ.Φ.Ο. (Σύλλογος Ελευθέρων Επαγγελματιών Λογιστών Φοροτεχνικών Οικονομολόγων) Νομού Καρδίτσας
ΠΗΓΗ: agronews.gr

Σχόλια