Εκτεταμένη προσβολή φοινικόδεντρων απο κόκκινο σκαθάρι στο Φοινικόδασος Βάι

Εκτεταμένη προσβολή από το κόκκινο σκαθάρι σε 15 φοίνικες Θεοφράστου στο παραλιακό μέτωπο στο Φοινικόδασος Βάι διαπίστωσε το κλιμάκιο της δα...

Εκτεταμένη προσβολή από το κόκκινο σκαθάρι σε 15 φοίνικες Θεοφράστου στο παραλιακό μέτωπο στο Φοινικόδασος Βάι διαπίστωσε το κλιμάκιο της δασικής υπηρεσίας Λασιθίου με επικεφαλή τον προϊστάμενο Μανώλη Κουδουμά.


Οι περισσότεροι φοίνικες που έχουν προσβληθεί βρίσκονται στο παραλιακό μέτωπο και είναι δέντρα ασθενικά τα οποία δέχονται πίεση από τον κόσμο που κατακλύζει το καλοκαίρι την παραλία και μπαίνει μέσα στο φοινικόδασος. Από την έρευνα του δασάρχη εντός του δάσους διαπιστώθηκε ότι επιπλέον δυο συστάδες φοινίκων έχουν προσβληθεί από το σκαθάρι που καταστρέφει τα Φοινικοειδή.

Άμεσα οι δασοφύλακες προχώρησαν σε καθαρισμό και έγχυση των δέντρων με ειδικό φάρμακο που καταπολεμά το έντομο. Σε μερικά ξερά δέντρα που κόπηκαν διαπιστώθηκε πολύ μεγάλος πληθυσμός του κόκκινου σκαθαριού εντός του κορμού. Τα δέντρα αυτά κάηκαν επιτόπου προκειμένου να μην ξεφύγει το έντομο. Αρκετοί κορμοί είχαν προνύμφες με την εικόνα αυτή να προβληματίζει τον Δασάρχη Λασιθίου.Μιλώντας στην ΕΡΤ δήλωσε ότι «επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι μετά την πρώτη ανακάλυψη για προσβολή φοίνικα στο Βάι που κάναμε τέλος Αυγούστου. Σήμερα πραγματοποιήσαμε στοχευμένες παρεμβάσεις με έγχυση ειδικού εντομοκτόνου για να σώσουμε όσους φοίνικες έχουν προσβληθεί αλλά μπορούν να σωθούν ενώ αφαιρέθηκαν και κάηκαν όσοι κορμοί είχαν ξεραθεί. Διαπιστώθηκε μεγάλος πληθυσμός εντόμων αλλά και προνύμφες εντός των κορμών».Ο κ. Κουδουμάς δήλωσε ότι αύριο θα συντάξει σχετικό έγγραφο προς το υπουργείο Περιβάλλοντος το οποίο θα κοινοποιήσει σε όλους τους αρμόδιους φορείς όπου θα εκθέτει το πρόβλημα ζητώντας άμεσα την εκπόνηση σχεδίου δράσης για την καταπολέμηση του κόκκινου σκαθαριού το οποίο ουσιαστικά απειλεί με καταστροφή το μοναδικό Φοινικόδασος Θεόφραστου στην Ευρώπη, ένα ζωντανό μνημείο της Κρητικής φύσης.

Την στήριξη τους στην προσπάθεια που καταβάλει η δασική υπηρεσία Λασιθίου για την προστασία του Φοινικοδάσους δήλωσαν ο Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου Γιάννης Ανδρουλάκης, ο Δήμαρχος Σητείας Γιώργος Ζερβακης αλλά και ο Ηγούμενος της Μονής Τοπλού Αμβρόσιος, ο οποίος και βρέθηκε σήμερα στο Βάι προκειμένου να διαπιστώσει το Έβρος της προσβολής.

Ο κ. Αμβρόσιος συμφώνησε με το Δασάρχη Λασιθίου στην ανάγκη άμεσης δράσης για την προστασία του Φοινικοδάσους.ΠΗΓΗ: ertnews.gr

Σχόλια