Δυτική Μακεδονία : Στους δρόμους οι αγρότες των Γρεβενών με τα τρακτέρ

Σε δυναμικές κινητοποιήσεις προχωρούν οι αγρότες των Γρεβενών, οι οποίοι χθες (15/1/2024) πραγματοποίησαν πορεία στους δρόμους της πόλης με ...


Σε δυναμικές κινητοποιήσεις προχωρούν οι αγρότες των Γρεβενών, οι οποίοι χθες (15/1/2024) πραγματοποίησαν πορεία στους δρόμους της πόλης με τα τρακτέρ και τα αγροτικά τους μηχανήματα, τα οποία στη συνέχεια τα παρέταξαν απέναντι από το Διοικητήριο, στην είσοδο της πόλης.

Παράλληλα επέδωσαν το ψήφισμα της γενικής συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή στον αντιπεριφερειάρχη και τον δήμαρχο Γρεβενών.

Σήμερα λίγο μετά τις 10 το πρωί οι αγρότες των Γρεβενών θα επισκεφθούν τα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ στο Μαυροδέντρι Κοζάνης και τα γραφεία του ΕΛΓΑ στην πόλη της Κοζάνης.

Στη συνέχεια θα επισκεφθούν την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, προκειμένου να επιδώσουν το ψήφισμα διαμαρτυρίας στον περιφερειάρχη Γιώργο Αμανατίδη.

Ανάμεσα στα αιτήματα των αγροτών των Γρεβενών, που ζητούν επίλυση είναι:

– Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο, πλαφόν στην τιμή του αγροτικού ρεύματος στα 7 λεπτά/Kwh και κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, επιδότηση και κατάργηση του ΦΠΑ στα μέσα και εφόδια.

– Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.

– Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για όλα τα άλλα προϊόντα που έχουν πληγεί από ασθένειες και μύκητες και δεν καλύπτονται από τον αναχρονιστικό κανονισμό του ΕΛΓΑ.

– Να μην περάσουν τα σχέδια της κυβέρνησης για αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, που προβλέπει νέα αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και μικρότερες αποζημιώσεις, ενώ ανοίγει διάπλατα τον δρόμο για είσοδο των ιδιωτικών εταιρειών στην ασφάλιση της φυτικής και ζωικής παραγωγής.

– ΕΛΓΑ δημόσιο φορέα, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση, που θα ασφαλίζει και θα αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο, από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους, σε όλα τα στάδια της παραγωγής.

– Να γίνουν τώρα τα απαραίτητα έργα αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής και αντισεισμικής θωράκισης και προστασίας.

– Να δοθούν στο σύνολό τους οι επιδοτήσεις χωρίς περικοπές σε όλους τους αγρότες

– Να ενταχθούν στα σχέδια βελτίωσης όσοι έχουν κάνει αίτηση

– Να ενταχθούν οι καλλιέργειες λεβάντας στα βιολογικά.πηγή: ertnews.gr

Σχόλια