Πώς να ασχοληθείτε επαγγελματικά με τα κατοικίδια αν δεν είστε κτηνίατρος

Όλα τα σεμινάρια, οι σχολές και τα επαγγέλματα για να κάνετε την αγάπη σας δουλειά. Είναι μυστικός πόθος πολλών που αγαπούν τα ζώα: σκέφτοντ...


Όλα τα σεμινάρια, οι σχολές και τα επαγγέλματα για να κάνετε την αγάπη σας δουλειά.
Είναι μυστικός πόθος πολλών που αγαπούν τα ζώα: σκέφτονται ότι αν μπορούσαν να γυρίσουν τον χρόνο πίσω, ίσως επέλεγαν μια δουλειά που θα περιείχε περισσότερη επαφή με τις τριχωτές μουσούδες. Κι όμως, δεν είναι ανάγκη να γυρίσουμε τον χρόνο πίσω. Υπάρχουν πολλά επαγγέλματα -πλην της κτηνιατρικής που έχει μεγάλες απαιτήσεις και θέλει αρκετά χρόνια σπουδών- που σχετίζονται άμεσα με τα ζώα συντροφιάς. Μήπως ένα από τα παρακάτω είναι αυτό που πάντα θέλατε;Βοηθός κτηνιάτρου. Αν σχεδιάζετε να ασχοληθείτε με την υγεία των ζώων και να εκπαιδευτείτε σε μικρό χρονικό διάστημα, αυτό είναι για εσάς. Υπάρχουν αρκετές σχολές και Κέντρα δια Βίου Μάθησης στην Ελλάδα που σε λίγους μήνες παρέχουν από απλά σεμινάρια έως ολοκληρωμένα εκπαιδευτικά προγράμματα, για να μπορεί κάποιος να δουλέψει ως βοηθός κτηνιάτρου / φροντιστής ζώων συντροφιάς. Ενδεικτικά αναφέρουμε τη ΣΒΙΕ (που είναι και σε συνεργασία με τα Pet City), την Εκπαιδευτική Ένωση, την Pets Pro Academy, τον Όμηρο, την Κορέλκο. Με την ολοκλήρωση των μαθημάτων θα έχετε βασικές γνώσεις ανατομίας, θα μπορείτε να προσφέρετε βοήθεια στις νοσηλείες και στις υπόλοιπες ευθύνες ενός κτηνιατρείου, και να φροντίζετε τα ζώα που είναι σε ανάγκη. Βέβαια στην πράξη, θα εξοικειωθείτε περισσότερο δίπλα στον κτηνίατρο με τον οποίο θα συνεργαστείτε, αλλά είναι σημαντικό να έχετε μια σχετική κατάρτιση.

Tip: Υπάρχουν ομάδες στο Facebook όπως η e-Κτηνιατρικές αγγελίες, όπου κατά καιρούς ζητούνται βοηθοί κτηνιάτρου.Εκπαιδευτής/τρια σκύλων. Πάρα πολύ σημαντική η συμβολή των εκπαιδευτών, οπότε αν διαπιστώνετε ότι έχετε τέτοια κλίση, γιατί να μην το κυνηγήσετε; Μπορείτε να απευθυνθείτε σε μια αδειοδοτημένη σχολή εκπαιδευτών σκύλων, όπως η PDTI (Professional Dog Trainers Institute), η Pets Pro Academy, η StarDogs Trainers, η Εκπαιδευτική Ένωση, η Kynagon στη Θεσσαλονίκη, κ.ά.

Συμπεριφοριστής/τρια. Εδώ είναι πιο πολύπλοκα τα πράγματα. Ο συμπεριφοριστής μπορεί να είναι κτηνίατρος με ειδικότητα συμπεριφοριστή, μπορεί να είναι και εκπαιδευτής-συμπεριφοριστής, ή να έχει εστιάσει μόνο στο συμπεριφορικό/ψυχολογικό κομμάτι των ζώων. Κάποιοι νομίζουν ότι εκπαιδευτής και συμπεριφοριστής είναι το ίδιο, όμως υπάρχει μια λεπτή διαφορά: οι περισσότεροι εκπαιδευτές διδάσκουν υπακοή και αναπτύσσουν δεξιότητες των ζώων, ενώ οι συμπεριφοριστές (ή συμπεριφοριολόγοι όπως επίσης λέγονται) εστιάζουν σε τυχόν προβληματικές συμπεριφορές, αποκαθιστώντας τις σχέσεις ανάμεσα σε ανθρώπους και ζώα, και βοηθώντας όταν το ζωάκι παρουσιάζει φοβίες, άγχος, επιθετικότητα κ.λπ. Γι’ αυτό ο συμπεριφορισμός αγγίζει πλέον πολύ και τις γάτες, για τις οποίες σπάνε πλέον τα στερεότυπα, και καταφέρνουμε να τις προσεγγίσουμε καλύτερα. Αν θέλετε να ακολουθήσετε courses αμιγώς ψυχολογίας-συμπεριφοράς, το British Studies και άλλοι φορείς έχουν τέτοια μαθήματα και εξ αποστάσεως.


Tip: Πού μπορείτε να εργαστείτε ως συμπεριφοριστής; Σε κλινικές ζώων, σε κέντρα εκπαίδευσης, αλλά και αυτόνομα παρέχοντας συμβουλές και βοήθεια σε ιδιώτες.


Pet sitter / pet keeper / dog walker. Τα τελευταία χρόνια αποτελούν ολοένα και πιο δημοφιλή επαγγέλματα -ή συμπληρωματικά επαγγέλματα- για όποιον θέλει να περνάει ποιοτικό χρόνο με τα ζώα. Για να γίνει κάποιος pet sitter, δηλαδή για να παρέχει επαγγελματικά υπηρεσίες φύλαξης, φροντίδας ή βόλτας για τα κατοικίδια όταν ο κηδεμόνας τους λείπει, δεν χρειάζεται απαραιτήτως να έχει κάποια πιστοποίηση (αν και πάντα προσμετράται θετικά). Υπευθυνότητα χρειάζεται, εμπειρία στη διαχείριση κατοικιδίων, και συνέπεια.

Tip: Σε φιλοζωικές σελίδες στα social media πολλές φορές αναρτώνται αγγελίες για pet sitters κ.λπ. αλλά υπάρχουν και ειδικές πλατφόρμες όπως η Keepet, η Mybestie κ.ά.

Εργαζόμενος/η σε καταφύγιο, σε δομή φιλοξενίας ή ξενοδοχείο ζώων. Τα μέρη φιλοξενίας ζώων, αδέσποτων ή δεσποζόμενων, είναι επίσης μια καλή ιδέα εργασίας για όποιον θέλει να είναι σε καθημερινή επαφή με τα τετράποδα φιλαράκια μας. Τσεκάρετε τις ανάγκες που μπορεί να έχουν καταφύγια κοντά σας ή ξενοδοχεία ζώων όπως το Cats n Dogs, το I love Dogs, το Pallini Kennels, το Sweet Paws κ.ά.

Εργαζόμενος/η σε pet shop. Ποια απασχόληση συνδυάζει καθημερινή συναναστροφή με άλλους φιλόζωους και κηδεμόνες ζώων, επισκέψεις από μικρούς τριχωτούς «πελάτες», και ανταλλαγή γνώσεων για τις καλύτερες τροφές, παιχνίδια και είδη φροντίδας; Μα εννοείται η εργασία σε pet shop. Θα χρειαστείτε αγάπη για τα ζώα, κάποια στοιχειώδη εμπειρία για ωφέλιμα συστατικά και προϊόντα, και μπορείτε να συμβάλλετε με τον τρόπο σας στην υγεία και ευζωία των απανταχού pets. Ιδιαίτερη προηγούμενη εκπαίδευση δεν χρειάζεστε, αλλά μια εμπειρία στις πωλήσεις μπορεί να βοηθήσει.Εργαζόμενος σε κέντρο θεραπευτικής ιππασίας. Μπορεί τα άλογα να μη θεωρούνται από όλους αμιγώς κατοικίδια, αλλά δεν μπορούσαμε να μη βάλουμε και αυτή την ειδικότητα. Στην περιοχή του Γουδή και αλλού στην Ελλάδα υπάρχουν κέντρα Θεραπευτικής Ιππασίας, δηλαδή μέρη όπου εκπαιδευτές, φυσιοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, γυμναστές, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί και άλλοι, βοηθούν παιδιά και ενήλικα άτομα με αναπηρία, μέσω της επαφής και άθλησης με τα άλογα.

Θέλετε κι άλλες ιδέες; Έχουμε! Ο κόσμος των κατοικιδίων είναι αλληλένδετος με τον δικό μας, και ευτυχώς η φιλοζωία κάνει βήματα προόδου. Αυτό σημαίνει ότι τα επαγγέλματα που είναι συνυφασμένα με τα ζώα δεν θα εκλείψουν: pet taxi για τη μεταφορά τους, pet groomers για την περιποίηση και την υγιεινή τους, δημοσιογράφοι (όπως εμείς) αναδεικνύουν θέματα φροντίδας ή επικαιρότητας για τα ζώα, φωτογράφοι ειδικεύονται σε φωτογραφίσεις ζώων, τεχνολόγοι τροφίμων προσανατολίζονται στην ανάπτυξη νέων θρεπτικών τροφών για κατοικίδια (έχει ξεκινήσει και στην Ελλάδα αυτό), κ.ο.κ. Οι επιλογές είναι πραγματικά ανεξάντλητες.


ΠΗΓΉ: topetmou

Σχόλια