Αγρότες: Νέα μπλόκα σε Καρδίτσα, Βοιωτία και η προϋπόθεση διαλόγου με την κυβέρνηση

Στα μπλόκα παραμένουν οι αγρότες κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις τους κλείνοντας σε πολλά σημεία την Εθνική οδό, την ώρα που η κυβέρνηση θέ...Στα μπλόκα παραμένουν οι αγρότες κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις τους κλείνοντας σε πολλά σημεία την Εθνική οδό, την ώρα που η κυβέρνηση θέτει ως προϋπόθεση τους ανοιχτούς δρόμους για την συζήτηση που μπορεί να γίνει επί των αιτημάτων τους.

Ενώ, την επόμενη εβδομάδα έχουν προγραμματίσει συλλαλητήριο στην Αθήνα με τρακτέρ, το μεσημέρι της Τετάρτης οι αγρότες της περιφέρειας Αλμυρού Βόλου προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό του αυτοκινητόδρομου Αθήνας - Θεσσαλονίκης.

Παράλληλα παρέταξαν τρακτέρ και γεωργικά μηχανήματα σε τμήμα του δρόμου που είναι κλειστό για την κυκλοφορία, επειδή γίνονται εργασίες επί της ΠΑΘΕ.

Παράλληλα, στις 5 το απόγευμα, αγρότες από τα χωριά του Δήμου Ρήγα Φεραίου, αποφάσισαν να προχωρήσουν σε συμβολικό αποκλεισμό της Παλαιάς Εθνικής Οδού Βόλου - Λάρισας, στο ύψος του Στεφανοβικείου, απειλώντας ότι τις επόμενες ημέρες θα προβούν σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους, αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

Αγρότες από την ανατολική Θεσσαλονίκη στη μία και μισή μετά το μεσημέρι σύμφωνα με την ΕΡΤ διέσχισαν πεζή την Εθνική Οδό και απέκλεισαν το ρεύμα με κατεύθυνση προς την πόλη. «Θέλουμε απαντήσεις, λύση στο διάλογό μας… η δουλειά μας είναι να παράγουμε και δεν μας το επιτρέπουν», είπε ο Κων/νος Σέφης-Μέλος Μπλόκου Μαλγάρων.

Επίσης, στην Καρδίτσα, όσο και στο Κάστρο Βοιωτίας, οι αγρότες διέκοψαν την κυκλοφορία.

Συγκεκριμένα, οι αγρότες στην περιοχή του Κάστρου Βοιωτίας έκλεισαν την εθνική οδό στο ρεύμα προς Αθήνα στο 110 χιλ της ΠΑΘΕ και δεν αποκλείεται στη συνέχεια να κλείσουν και το ρεύμα προς Λαμία. Ήδη η Τροχαία έχει κάνει εκτροπή στην κυκλοφορίας από την περιοχή του Μαρτίνου και μέχρι το Ακραίφνιο.


Αγρότες από το νομό Καρδίτσας και Φαρσάλων ανέβηκαν στις 5 το απόγευμα πεζοί, με τη συμβολική συμμετοχή ενός τρακτέρ και ενός αγροτικού αυτοκινήτου, στον αυτοκινητόδρομο Ε-65 τον οποίον απέκλεισαν.

Λάστιχα, άχυρα και καδρόνια έκαψαν οι αγρότες στη Λάρισα ως διαμαρτυρία στην άρνηση των αστυνομικών να τους επιτρέψουν να προχωρήσουν σε συμβολικό κλείσιμο της εθνικής οδού στον κόμβο του Πλατύκαμπου.

Έκαψαν λάστιχα και καδρόνια στη Λάρισα

Λάστιχα, άχυρα και καδρόνια έκαψαν οι αγρότες στη Λάρισα ως διαμαρτυρία στην άρνηση των αστυνομικών να τους επιτρέψουν να προχωρήσουν σε συμβολικό κλείσιμο της εθνικής οδού στον κόμβο του Πλατύκαμπου.

Ο δρόμος έκλεισε συμβολικά με τους πεζούς αγρότες για περίπου 17 λεπτά 

Διαμαρτυρία των αγροτών καίγοντας ελαστικά και άχυρα

Ανοιχτοί σε διάλογο

Οι αγροκτηνοτροφοι είναι ανοιχτοί στον διάλογο αρκεί, όπως λένε, να είναι ουσιαστικός και επί των αιτημάτων τους τα οποία στάλθηκαν στον πρωθυπουργό. Εν αναμονή της απάντησης από τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση, και με το βλέμμα στην Αθήνα για συλλαλητήριο με τρακτέρ εάν δεν έχουν απάντηση από την κυβέρνηση, συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις και με άλλες μορφές. Την Παρασκευή, στις 6.30 διοργανώνουν μεγάλο συλλαλητήριο στην κεντρική πλατεία Καρδίτσας. Αύριο αναμένουν εμπόρους, επαγγελματοβιοτέχνες και άλλους ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι με αυτοκινητοπομπή θα μεταβούν στο μπλόκο και θα συμμετέχουν στον αποκλεισμό του αυτοκινητόδρομου. Να σημειωθεί ότι αύριο στις 8.30μ.μ στο μπλόκο θα βρεθεί ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ κ. Δημήτρης Κουτσουμπας.

Στο συμβολικό αποκλεισμό εθνικών οδών προχώρησαν ήδη από χθες γεωργοί, κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι όπως αποφασίστηκε και στην πανελλαδική σύσκεψη της Νίκαιας.

Στην κεντρική Μακεδονία, στις 13:00 και για 30 λεπτά, οι αγρότες κλείνουν τα μπλόκα σε Μάλγαρα, Δερβένι, Στρυμωνικό, Χαλκηδόνα και Κουλούρα. Στις 15:00 οι αγρότες του Αλμυρού θα κλείσουν την εθνική Αθηνών-Θεσσαλονίκης. Κάλεσμα για κλείσιμο δρόμου από τις 16:00 έως τις 17:00 στον κόμβο του Φιλώτα, απευθύνει η συντονιστική μπλόκου αγροτών κόμβου Φιλώτα. Στη Θεσσαλία στις 17:00 κλείνουν τα μπλόκα σε Πλατύκαμπο, Καρδίτσα και Στεφανοβίκειο. Σε νέο δίωρο συμβολικό αποκλεισμό 18:00 με 20:00 θα προχωρήσουν και σήμερα οι αγρότες στα Νέα Μουδανιά.

Μηχανοκίνητη πορεία στους δρόμους της πόλης της Ηγουμενίτσας και συμβολικό αποκλεισμό του δρόμου πρόσβασης στο λιμένα εξωτερικού της Ηγουμενίτσας πραγματοποιούν οι αγρότες της Θεσπρωτίας. Οι αγρότες παραβίασαν το μπλόκο της αστυνομίας και εισέρχονται στην Εγνατία οδό.

Κυβερνητικές πηγές προς αγρότες: Ανοιχτοί στον διάλογο - Κάνουμε ό,τι είναι εφικτό

«Ανοιχτός διάλογος με ανοιχτούς δρόμους», ήταν το μήνυμα του Πρωθυπουργού προς τους αγρότες. Από το Χαϊδάρι ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι, «Κανείς δεν μπορεί να εκβιάζει όσο δίκαιο κι αν είναι το αίτημά του».

Την απάντησή τους στην απόφαση των αγροτών να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους, έδωσε χθες και κυβερνητικές πηγές, λέγοντας πως η «πόρτα» του διαλόγου και της συζήτησης είναι ανοικτή, ωστόσω σημειώνουν ότι κανείς δεν «ωφελείται από τη διατάραξη της κοινωνικής, οικονομικής και εμπορικής ζωής της χώρας, από αποφάσεις που δεν εξυπηρετούν ούτε τους ίδιους τους αγρότες».


Κυβερνητικές πηγές προς αγρότες: Ανοιχτοί στο διάλογο - Κάνουμε ότι είναι εφικτό προς όφελός τους

Πρόσκληση για συνάντηση, απηύθυνε στους αγρότες και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων από το Νέο Μοναστήρι Δομοκού μετά τη συμμετοχή του στη συνέλευση των αγροτών.
Βορίδης: Ανοιχτοί δρόμοι για συνάντηση πρωθυπουργού – αγροτών

Οι κινητοποιήσεις των αγροτών αλλά και το ενδεχόμενο συνάντησής τους με τον πρωθυπουργό, ήταν το βασικό θέμα της ραδιοφωνικής συνέντευξης του υπουργού Επικρατείας Μάκη Βορίδη.

Ο υπουργός Επικρατείας μιλώντας στα «Παραπολιτικά», παρατήρησε ότι οι αγρότες ζητούν στην πραγματικότητα τροποποίηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και όχι κατάργησή της, γιατί αυτό θα σήμαινε απώλεια 2,5 δισ.

Και, στρέφοντας τα βέλη του κατά των πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης, είπε ότι «αυτοί οι οποίοι πίεζαν για μείωση της βασικής ενίσχυσης και για υποκατάσταση των ενισχύσεων με τα οικολογικά σχήματα […] ήταν τα κόμματα της Αριστεράς και οι Σοσιαλιστές. Όταν πάει την επόμενη φορά ο κ. Κασσελάκης (σ.σ. στους αγρότες) να πει αν συμφωνεί ότι πρέπει να περιορισθούν περαιτέρω οι χρηματοδοτήσεις που παίρνουν οι αγρότες μας». Στον αντίποδα, συνέχισε, «το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και οι κυβερνήσεις της Δεξιάς στην Ευρώπη στήριζαν τους αγρότες […] δεν μπορούν να μας κοροϊδεύουν οι αριστεροί στην Ελλάδα», συμπέρανε.

Ως προς το διάλογο κυβέρνησης – αγροτών, σημείωσε ότι η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή εξετάζει τα αιτήματά τους και «θα επανέλθουμε». Στο σημείο αυτό δε, ο υπουργός Επικρατείας διαχώρισε τα αγροτικά αιτήματα στα μη υλοποιήσιμα και σε αυτά που «απαιτούν δουλειά, αλλά είμαστε στρατηγικά στο ίδιο μήκος κύματος». Με την παρατήρηση εξ άλλου, ότι «τα δημοσιονομικά περιθώρια είναι πάρα πολύ στενά», επεσήμανε ότι υπάρχουν και «ζητήματα που δεν είναι σκληρά δημοσιονομικά, έχουν οικονομικό όφελος για τους αγρότες και τα οποία μπορούμε να δούμε».

Ειδικότερα για το ραντεβού Κυριάκου Μητσοτάκη και αγροτικής ηγεσίας, ο υπουργός Επικρατείας τόνισε ότι η συνάντηση με τον πρωθυπουργό «πρέπει να είναι παραγωγική και όχι για να γίνει. Εργαζόμαστε όλοι στην κατεύθυνση αυτή». Επανέλαβε δε, τη θέση του πρωθυπουργού, «ανοιχτοί δρόμοι, ανοιχτός διάλογος». Και, παρ’ ότι «προφανώς κάποιοι αγρότες έχουν κομματική ταυτότητα, αυτό δεν επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο θα συζητήσουμε».


«Ποτέ ο πρωθυπουργός δεν έχει αρνηθεί μια συνάντηση επί της αρχής. Υπάρχει όμως μία προϋπόθεση: ανοιχτοί δρόμοι. Κλειστοί δρόμοι, ίσον όχι συζήτηση».

Ενώ, όπως είχε την ευκαιρία να δηλώσει στη συνέχεια, «οι αγρότες ξέρουν ότι αυτή είναι μια κυβέρνηση, η οποία έχει σταθεί δίπλα τους σε κάθε στιγμή. Ένα δισ. ευρώ έχει πάρει ο ΕΛΓΑ στην τετραετία». Ακόμη, «υπήρξε μια τεράστια καταστροφή στη Θεσσαλία, για την οποία έχουν ήδη δοθεί 180 εκατ. Τα ποσά είναι πολύ μεγάλα», συμπέρανε και προσέθεσε ότι «σύστημα αποζημιώσεων προ τετραετίας δεν υπήρχε […] αυτή η κυβέρνηση το έχει κάνει».

Και, στο πολιτικό «δια ταύτα», «έτσι όπως μας ψήφισαν (σ.σ. οι αγρότες) το καλοκαίρι, θα συνεχίσουμε να οικοδομούμε αυτήν τη σχέση εμπιστοσύνης. Ακούμε με πολλή προσοχή αυτά που μας λένε οι αγρότες μας και εξαντλούμε κάθε περιθώριο για τη στήριξή τους».


πηγή: CNN.gr

Σχόλια