Σ. Γιακουμέλος: Ξεριζώθηκε το γενετικό υλικό των σταφιδοπαραγωγών ..

«Ένα από τα πιο σημαντικά επιτεύγματα του αγροτικού κόσμου της Ηλείας που λειτουργούσε θετικά για όλη την Πελοπόννησο και δημιουργήθηκε βήμα...


«Ένα από τα πιο σημαντικά επιτεύγματα του αγροτικού κόσμου της Ηλείας που λειτουργούσε θετικά για όλη την Πελοπόννησο και δημιουργήθηκε βήμα – βήμα για την επιστημονική παρακολούθηση και εξέλιξη του προιόντος της σταφίδας σήμερα καταστρέφεται χωρίς καμία παρέμβαση για την διάσωσή του», όπως καταγγέλει ο πρώην Δ/ντης της Ένωσης Συνεταιρισμών Ηλείας Σπύρος Γιακουμέλος.

Πρόκειται για την Γενετική Τράπεζα που αφορά στην σταφίδα και βρίσκεται σε έκταση της κοινότητας Κορακοχωρίου του Δήμου Πύργου, ανήκε στην ΣΚΟΣ και παραχωρήθηκε από την Ένωση Συνεταιρισμών Ηλείας στην Ένωση του Αιγίου που ουσιαστικά σήμερα με τις περισσότερες μετοχές αποτελεί την συνέχεια της Αγροτικής Συνεταιριστικής Οργάνωσης.


Σύμφωνα με τα όσα τόνισε στην ΕΡΤ Πύργου ο γεωπόνος και πρώην Δντης της Ένωσης Συνεταιρισμών Ηλείας Σπύρος Γιακουμέλος «εκεί διατηρούνταν όλα τα είδη σταφιδικής καλλιέργειας που αποτελούσαν «οδηγό» για την πορεία της παραγωγής είτε στην Ηλεία είτε σε άλλες περιοχές. Ωστόσο το τελευταίο χρονικό διάστημα το γενετικό υλικό ξεριζώθηκε χωρίς μέχρι σήμερα κάποια αιτιολογία και χάθηκε αυτή η σπουδαία δουλειά που είχε γίνει σε συνεργασία και με τους επιστημονικούς παράγοντες». 

Ο κ. Γιακουμέλος καλεί όλους τους άμεσα εμπλεκόμενους φορείς «να πάρουν θέση και να μην επιτρέψουν άλλη τέτοια καταστροφή που είναι εις βάρος του κόπου των αγροτών πολύ δε περισσότερο σε μια περίοδο κρίσιμη για το σταφιδικό προιόν».πηγή: ertnews.gr

Σχόλια