Προς απαλλαγή των αγροτών από το τέλος επιτηδεύματος

Πρόωρο τέλος… στο τέλος επιτηδεύματος προσανατολίζεται να βάλει η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να αντιστρέψει το βαρύ –λόγω της τεκμαρτής φο...


Πρόωρο τέλος… στο τέλος επιτηδεύματος προσανατολίζεται να βάλει η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να αντιστρέψει το βαρύ –λόγω της τεκμαρτής φορολόγησης– κλίμα στις τάξεις των ελεύθερων επαγγελματιών, αλλά και να στείλει μήνυμα οριστικής ρήξης με την εποχή των μνημονίων, ενόψει και των επερχόμενων ευρωεκλογών.


Ο σχεδιασμός του Μαξίμου ούτως ή άλλως προέβλεπε την οριστική κατάργηση του μέτρου από το φορολογικό έτος 2025 (δηλώσεις 2026), ωστόσο το σενάριο που εξετάζεται το τελευταίο διάστημα θέλει την εξέλιξη αυτή να έρχεται έναν χρόνο νωρίτερα, με την παροχή έκπτωσης 100% στο τέλος επιτηδεύματος για τα εισοδήματα του 2024.

Οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν εντός του πρώτου εξαμήνου κι αφού σχηματισθεί πλήρης εικόνα για τα σχετικά δημοσιονομικά περιθώρια, δεδομένου ότι ο εν λόγω φόρος φέρνει στα κρατικά ταμεία πάνω από 300 εκατ. ευρώ ετησίως. Εφόσον το υπουργείο Οικονομικών ανάψει το «πράσινο φως», το τάιμινγκ των ανακοινώσεων θα επιλεγεί από τον πρωθυπουργό.

Μείωση 50% για επιτηδευματίες

Η διαφαινόμενη κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος θα αφορά τόσο τους ελεύθερους επαγγελματίες όσο και τις επιχειρήσεις, με το σύνολο των ωφελούμενων να ξεπερνά τους 650.000.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τον τελευταίο φορολογικό νόμο, φέτος (σ.σ. δηλώσεις 2024 για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2023) το τέλος επιτηδεύματος που θα κληθούν να καταβάλουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι ατομικές επιχειρήσεις –όλοι όσοι «αγγίζονται», δηλαδή, από το νέο σύστημα φορολόγησης βάσει τεκμηρίων– θα είναι μειωμένο κατά 50%, στα 325 ευρώ. Επιπλέον, για τις ίδιες κατηγορίες φορολογουμένων προβλέπεται και μείωση 50% για κάθε υποκατάστημα, με τη σχετική επιβάρυνση να διαμορφώνεται στα 300 ευρώ (αντί για 600).

Αντίθετα, δεν παρέχεται καμία έκπτωση στο τέλος επιτηδεύματος για τις νομικές οντότητες (ΙΚΕ, ΑΕ, ΟΕ, ΕΕ), οι οποίες θα πρέπει να καταβάλουν 1.000 ευρώ εφόσον έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό άνω των 200.000 κατοίκων ή 800 ευρώ, εφόσον η έδρα τους είναι σε τουριστικούς τόπους και σε πόλεις ή χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους. Για τις ίδιες επιχειρήσεις, επίσης, προβλέπεται επιβάρυνση 600 ευρώ για κάθε υποκατάστημα που ιδρύουν.

«Νέα παρέμβαση, αν χρειαστεί»

Ανεξάρτητα, πάντως, από το αν θα καταργηθεί από φέτος ή του χρόνου το τέλος επιτηδεύματος, ειλημμένη φαίνεται ότι είναι στους κόλπους της κυβέρνησης η απόφαση να μην επιβαρυνθεί με το εν λόγω «χαράτσι» ο αγροτικός τομέας. Όπως είναι γνωστό, οι αγρότες του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ απαλλάσσονται ούτως ή άλλως από το τέλος επιτηδεύματος, διότι δεν θεωρούνται επιτηδευματίες. Εξάλλου, με νομοθετικές παρεμβάσεις που λήφθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, εξαιρέθηκαν από την υποχρέωση καταβολής για τα φορολογικά έτη 2019, 2020, 2021 και 2022 οι αγρότες του κανονικού καθεστώτος, για τους οποίους είχαν παρέλθει τα πρώτα πέντε χρόνια από την ημερομηνία τήρησης βιβλίων και ένταξης στο κανονικό καθεστώς. Η ίδια εξαίρεση ίσχυσε και για τους αλιείς παράκτιας αλιείας που εκμεταλλεύονται, ατομικά ή με τη μορφή συμπλοιοκτησίας/κοινωνίας αστικού δικαίου, αλιευτικά σκάφη μέχρι 12 μέτρα, μεταξύ καθέτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΥΧ», παρόμοια νομοθετική πρωτοβουλία για την απαλλαγή των αγροτών του κανονικού καθεστώτος ΦΠΑ και των αλιέων από το τέλος επιτηδεύματος για το φορολογικό έτος 2023 αναμένεται να αναληφθεί και φέτος, εκτός κι αν η κυβέρνηση κάνει στο μεταξύ… την έκπληξη και ανακοινώσει νωρίτερα την οριστική κατάργησή του για όλους τους επιτηδευματίες και τις επιχειρήσεις.

Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, με το οποίο συνομίλησε η «ΥΧ», ήταν κατηγορηματικό ότι «τέλος επιτηδεύματος δεν πρόκειται να επιβληθεί στους αγρότες ούτε φέτος, ούτε μέχρι να καταργηθεί οριστικά ο εν λόγω φόρος».

Επιβράβευση για τους «μικρούς» που έκαναν προσλήψεις το 2023

Πέραν των αγροτών, με βάση το ισχύον καθεστώς, από την καταβολή του τέλους επιτηδεύματος απαλλάσσονται επαγγελματίες και μικρές επιχειρήσεις με ακαθάριστα έσοδα έως 2 εκατ. ευρώ, που αύξησαν το 2023 τον αριθμό των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης κατά τουλάχιστον τα 3/12 σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Ομοίως και οι επιτηδευματίες που ασκούν τη δραστηριότητά τους σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά κάτω από 100 κατοίκους, εκτός αν πρόκειται για τουριστικούς προορισμούς. Εξάλλου, από το οικονομικό έτος 2023 και εφεξής εξαιρούνται τα πρόσωπα που ασκούν ατομική εμπορική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα και παρουσιάζουν αναπηρία ίση ή μεγαλύτερη του 80%.

πηγή: ypaithros.gr

Σχόλια