Οι «στρατηγικοί» κακοπληρωτές των κάμπων – Αγρότες και ΤΟΕΒ που δεν πληρώνουν ρεύμα

Οι «στρατηγικοί» κακοπληρωτές των κάμπων – Αγρότες και ΤΟΕΒ που δεν πληρώνουν ρεύμα χωρίς κυρώσεις έως και 10 χρόνια Οι οφειλές παρότι ήταν ...


Οι «στρατηγικοί» κακοπληρωτές των κάμπων – Αγρότες και ΤΟΕΒ που δεν πληρώνουν ρεύμα χωρίς κυρώσεις έως και 10 χρόνια

Οι οφειλές παρότι ήταν διαθέσιμες, σόκαραν καθώς το ύψος τους ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ, την στιγμή που όλοι ανεξαιρέτως συνέχιζαν κανονικά να έχουν ρεύμα.


Ακραίες περιπτώσεις απλήρωτων λογαριασμών ρεύματος άνω των δέκα ετών από μερίδα αγροτών και οργανισμούς αρμόδιους για την διαχείριση των αρδευτικών νερών, έφερε στο φως ο έλεγχος που πραγματοποίησε η κυβέρνηση στον κλάδο, προκειμένου να εκτιμήσει το κόστος των μέτρων που ανακοίνωσε. Το energymag έχει στην διάθεσή του και δημοσιεύει στοιχεία των μεγάλων οφειλετών του πρωτογενή τομέα.


Σύμφωνα με πληροφορίες, οι οφειλές παρότι ήταν διαθέσιμες, σόκαραν καθώς το ύψος τους ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ, την στιγμή που όλοι ανεξαιρέτως συνέχιζαν κανονικά να έχουν ρεύμα. Προφανώς εις βάρος των χιλιάδων συνεπών αγροτών, που λειτουργούν με σημαντικό ανταγωνιστικό μειονέκτημα σε σχέση με τους ασυνεπείς συναδέλφους τους και σε πλήρη δυσαρμονία με τους χιλιάδες καταναλωτές που έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με άμεσες ανακοπές σε καθυστερήσεις λίγων μηνών στην πληρωμή των υποχρεώσεων τους.

Είχε να πληρώσει από το 2016!

Ενδεικτικά, ιδιωτική αγροτική παροχή βρέθηκε να χρωστά 65.000 ευρώ από το Σεπτέμβριο του 2020. Άλλη ιδιωτική αγροτική παροχή χρωστά 18.000 ευρώ από τον Δεκέμβριο του 2015. Αγρότης βρέθηκε με χρέη 33.000 ευρώ από τον Σεπτέμβριο του 2016 και μια ακόμα με συνολική οφειλή 47.000 ευρώ από τον Φεβρουάριο του 2019. Οι παραπάνω οφειλές μαζί με χιλιάδες αντίστοιχες έχουν καταστεί τελικές στις παραπάνω ημερομηνίες, χωρίς έκτοτε να πληρωθεί κάποιο ποσό από τους οφειλέτες.
Αδιαφορούν για τις ρυθμίσεις


Το εντυπωσιακό ήταν ότι παρά τα χρέη και προφανώς λόγω των μηδενικών επιπτώσεων, οι αγρότες αποδέχονται σε ποσοστό διαχρονικά χαμηλότερο του 10% τους διακανονισμούς που τους προτείνονται, οι οποίοι είναι και ευνοϊκότεροι σε σχέση με αυτούς που προσφέρονται σε άλλες κατηγορίες πελατών.

Αλλά και εκείνοι οι αγρότες που ρυθμίζουν σταματούν να εξυπηρετούν το διακανονισμό τους σε ποσοστό 50% και αυτό το κάνουν έχοντας πληρώσει μόνο 4 δόσεις μεσοσταθμικά.

Συνολικά, οι αγρότες με ληξιπρόθεσμες οφειλές ξεπερνούν διαχρονικά το 30% του συνόλου, την στιγμή που στους υπόλοιπους πελάτες χαμηλής τάσης το ποσοστό είναι στο 17%.

Υπάρχουν περιοχές όπου το ποσοστό των κακοπληρωτών αγροτών ξεπερνά κατά πολύ το 50% του συνόλου, Ενδεικτικά, στα Δωδεκάνησα, οι αγρότες με ληξιπρόθεσμες οφειλές φθάνουν το 82%, στα Γρεβενά το 77%, στη Δράμα το 67%, στην Κέρκυρα το 59%.
Οι χρεωμένοι ΤΟΕΒ

Σύμφωνα με πληροφορίες τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι το 37% της συνολικής αγροτικής κατανάλωσης προέρχεται από ΤΟΕΒ (Τοπικοί Οργανισμοί Έγγειων Βελτιώσεων), οι οποίοι χρωστούν εξωφρενικά ποσά, που παραμένουν ανεξόφλητα για πάρα πολλά χρόνια και υπερβαίνουν τα 80 εκατ. ευρώ.

Παρά τις συνεχείς και ευνοϊκές ρυθμίσεις, από το σύνολο των 416 ΤΟΕΒ και των 10 ΓΟΕΒ σε όλη τη χώρα, 28 ΤΟΕΒ και 4 ΓΟΕΒ χρωστούν το 94% των συνολικών οφειλών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων.

Είναι ενδεικτική η περίπτωση που ήρθε πρόσφατα στη δημοσιότητα με κατάθεση ερώτησης στη Βουλή για ΤΟΕΒ στην Αργολίδα, ο οποίος χρωστά συνολικά 5,47 εκατ. ευρώ με τα χρέη να σωρεύονται από το 2014!

Ενδεικτικά παραδείγματα συσσωρευμένων οφειλών ακόμη και για περισσότερο από 10 έτη:

Ο ΓΟΕΒ ΠΗΝ ΑΛΦΕΙΟΥ χρωστά συνολικά 4,6 εκατ. ευρώ από το 2013,

ο ΓΟΕΒ ΠΕΔΙΑΔΑΣ ΑΡΤΑΣ 3, 6 εκατ. ευρώ από το 2013,

ο ΤΟΕΒ ΜΑΤΙ ΤΥΡΝΑΒΟΥ 3,3 εκατ. ευρώ από το 2013,

ο ΤΟΕΒ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ 3 εκατ. ευρώ από το 2013,

ο ΤΟΕΒ ΜΠΟΙΔΑ-ΜΑΥΡΗΣ 2,2 εκατ. ευρώ από το 2013,

ο ΤΟΕΒ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ 1,5 εκατ. ευρώ από το 2013,

ο ΤΟΕΒ ΝΕΟΧΩΡΙΟΥ 7,6 εκατ. ευρώ από το 2015,

ο ΤΟΕΒ ΛΕΣΙΝΙΟΥ 6,5 εκατ. από το 2015,

ο ΤΟΕΒ ΚΑΤΟΧΗΣ 3,2 εκατ. ευρώ από το 2015,

ο ΤΟΕΒ ΑΧΕΡΟΝΤΑ 3,3 εκατ. ευρώ από το 2017,

ο ΤΟΕΒ ΑΓ. ΣΟΦΙΑΣ ΤΥΡΝΑΒΟΥ 2,1 εκατ. ευρώ από το 2018,

ο ΓΟΕΒ ΑΡΓΟΝΑΥΠΛΙΑΣ 5,8 εκατ. ευρώ από το 2018.
ΠΗΓΗ:Energymag

Σχόλια