Παρουσία & παρέμβαση της Π.Ε.Π.Τε.Γ στην ημερίδα για την σύγχρονη καλλιέργεια των Ξηρών Καρπών

Ημερίδα για την σύγχρονη καλλιέργεια των Ξηρών Καρπών πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2017 στο Αμφιθέατρο της Γεωπονικής...Ημερίδα για την σύγχρονη καλλιέργεια των Ξηρών Καρπών πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2017 στο Αμφιθέατρο της Γεωπονικής Σχολής του ΑΤΕΙ Θεσσαλίας  από το θεσμοθετημένο εργαστήριο «Δενδροκηπευτικών & Εδαφικών Πόρων» HortLab με επικεφαλή των Καθηγητή Δενδροκομίας Δρ. Αλέξανδρο Παπαχατζή στη Λάρισα. Εκεί παρεβρέθηκαν και οι γεωπόνοι της Π.Ε.Π.Τε.Γ.

Συγκεκριμένα την ημερίδα παρακολούθησαν τόσο ο πρόεδρος του τοπικού τμήματος Λάρισας των Γεωπόνων της Π.Ε.Π.Τε.Γ., Βασίλης Κρανιάς αλλά και το μέλος του Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης & Γραμματέας του τοπικού τμήματος Ευβοίας, Σπύρος Ακριώτης, όπως και πλήθος από γεωτεχνικούς ΤΕ & ΠΕ αλλά και φοιτητές και αγρότες.

Κατά την τοποθέτηση του ο Σπύρος Ακριώτης με την παρουσία αρκετών καθηγητών του ιδρύματος, αφού πρώτα συνεχάρη τον Καθηγητή Δρ. Αλέξανδρο Παπαχατζή  για την επιτυχημένη εκδήλωση,  κατόπιν εκτός από τις θέσεις του για θέματα γεωτεχνικού ενδιαφέροντος, καθώς είναι καλλιεργητής Φιστικιού Αιγίνης στην Εύβοια  και απόφοιτος της Γεωπονικής Σχολής του ΑΤΕΙ Θεσσαλίας, έθιξε το ζήτημα της μη έκδοσης επαγγελματικών δικαιωμάτων για πτυχιούχους Γεωπόνους ΤΕ  και εξέφρασε την ανησυχία του για την τύχη των φοιτητών που δεν γνωρίζουν τι ακριβώς θα γίνει με τις επερχόμενες αλλαγές στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Μάλιστα, ανέφερε πως το ΑΤΕΙ Θεσσαλίας πληροί όλες τις προϋποθέσεις ώστε να λειτουργήσει ως πανεπιστήμιο του Τεχνολογικού τομέα καθώς διαθέτει όλες τις προϋποθέσεις από άποψη υλικοτεχνικής δομής και εξειδικευμένου εκπαιδευτικού προσωπικού.

Στην  ομολογουμένως πολύ επιτυχημένη  εκδήλωση δόθηκαν απαντήσεις κυρίως στα παρακάτω ερωτήματα:
1.      Ποια είναι σήμερα η κατάσταση της καλλιέργειας των ξηρών καρπών στην χώρα μας, αλλά και παγκόσμια;
2.      Μπορούν άραγε οι δενδροκομικές καλλιέργειες των ξηρών καρπών να κάνουν την πολυπόθητη αναδιάρθρωση των «εκτατικών» καλλιεργειών του Θεσσαλικού κάμπου, αλλά και όλης της ηπειρωτικής Ελλάδος;
3.      Με την τεχνογνωσία που διαθέτουμε σήμερα, μπορούν κι αυτές οι δενδροκομικές καλλιέργειες να διαχειριστούν μηχανικά, σαν «εκτατικές» καλλιέργειες”;
Παράλληλα, παρουσιάστηκαν τα πρωτότυπα θέματα:
1.      Το νέο «Υπέρπυκνο Σύστημα Αμυγδαλιάς» με πλήρη Μηχανική Συγκομιδή σε χαμηλά σχήματα και με αποδόσεις ακόμη και 350 κιλά ανά στρέμμα, από το δεύτερο έτος! Περιγραφή των νέων αυτογόνιμων ποικιλιών από το μεγαλύτερο Ισπανικό Κέντρο Ερευνών CITA.

2.      Η Καρυδιά με ποικιλίες Καλιφόρνιας. Πως θα προφυλαχτούμε από το ανεξέλεγκτο Φυτωριακό υλικό. Οι νέοι τρόποι εμβολιασμού των δέντρων καρυδιάς και τα σύγχρονα σχήματα διαμόρφωσης για να έχουμε πυκνές φυτεύσεις και αυξημένες παραγωγές.
3.      Η Φουντουκιά εμβολιασμένη σε δενδρώδη υποκείμενα για μονόκορμα δέντρα και Μηχανική Συγκομιδή. Οι κυριότερες ποικιλίες.
4.      Η Φιστικιά Αιγίνης, για τις πιο άνυδρες περιοχές. Επιλογή μεταξύ των δύο ποικιλιών, της «Νυχάτης» και της «Ποντίκη», όπως και του κατάλληλου ανθεκτικού Υποκειμένου.
5.      Τα σύγχρονα «εργαλεία» χρηματοδότησης αυτών των καλλιεργειών, μέσα από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ).
6.      Πως μπορούμε με τα κατάλληλα σκευάσματα, να επέμβουμε στην ορμονική ισορροπία των δέντρων και να πετύχουμε σταθερές αυξημένες παραγωγές και αντοχή στα διάφορα καιρικά στρες.
Η συγκεκριμένη ημερίδα τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, της Περιφέρειας Θεσσαλίας, της ΠΕΔ Θεσσαλίας, της Ελληνικής Εταιρείας της Επιστήμης των Οπωροκηπευτικών (ΕΕΕΟ), του ΑΤΕΙ Θεσσαλίας, του Κέντρου Τεχνολογικής Έρευνας (ΚΤΕ) Θεσσαλίας και της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών (ΠΕΝΑ).

Με πληροφορίες από : larissanet.gr

zougla.gr Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook & στο twitter

Σχόλια