Ανοικτή Επιστολή προς τον Πρόεδρο της ΝΔ Κ.Μητσοτάκη για το Παν. Δυτ. Αττικής

της Γραμματή Πάντζιου Καθηγήτρια του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής Τ.Ε. του Τ.Ε.Ι. Αθήνας Αξιότιμε κ. Πρόεδρε, Γνωρίζετε ότι τα Τ.Ε...της Γραμματή Πάντζιου
Καθηγήτρια του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής Τ.Ε. του Τ.Ε.Ι. Αθήνας

Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,

Γνωρίζετε ότι τα Τ.Ε.Ι. από τη ψήφιση του ν. 2916/2001 είναι Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.) ισότιμα των «Πανεπιστημίων Εφαρμοσμένων Επιστημών» χωρών της Ευρώπης. Δυστυχώς, για σχεδόν δύο δεκαετίες αντιμετωπίστηκαν από την Πολιτεία ως υποδεέστερα των Πανεπιστημίων Ιδρύματα (με μειωμένη χρηματοδότηση, μικρό αριθμό μελών διδακτικού-ερευνητικού προσωπικού με άνισες συνθήκες εργασίας σε σχέση με το προσωπικό των Πανεπιστημίων, χωρίς για πολλά χρόνια, τη δυνατότητα οργάνωσης αυτοδύναμων προγραμμάτων μεταπτυχιακών σπουδών, χωρίς ακόμη και σήμερα, τη δυνατότητα χορήγησης διδακτορικών διπλωμάτων, και πολλά άλλα).

κ. Πρόεδρε,

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας σας στη Βουλή, ήταν έκδηλη η προσπάθεια υποβάθμισης του νέου Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής το ίδιο κιόλας βράδυ της ίδρυσής του όταν για παράδειγμα, επανειλημμένα αναφερόσαστε σε αυτό ως Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών: «…όχι μόνο για το συγχωνευμένο, νέο Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών στη Δυτική Αττική…» ή όταν εκθέσατε τα οράματά σας : «Το όραμα μου, λοιπόν, θα ήταν να γίνει η υποβαθμισμένη Δυτική Αττική μήτρα νέων ιδεών και τεχνολογιών, με επίκεντρο το νέο Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών» και σε άλλο σημείο της ομιλίας σας: «…πραγματικό πρότυπο πανεπιστήμιο εφαρμοσμένων επιστημών, όπως τουλάχιστον εγώ το οραματίζομαι..» ή όταν έμμεσα εγγυηθήκατε την υποβάθμιση του νέου Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής : «Γι’ αυτό και ανέβηκα σήμερα στο βήμα. Για να εγγυηθώ ότι το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, που έστω και με αυτό τρόπο ιδρύεται σήμερα, θα ακολουθήσει τελικά το δρόμο που πραγματικά του αξίζει. Θα ασχοληθώ προσωπικά ώστε να γίνει το καλύτερο Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών της χώρας και - γιατί όχι; - ένα από τα καλύτερα της Ευρώπης.» ή όταν παρουσιάσατε τα όνειρά σας για τα παιδιά του Αιγάλεω: «Θέλω κάποια στιγμή το παιδί από το Αιγάλεω που σήμερα είναι στο δημοτικό, όταν έρθει η ώρα να συμπληρώσει το μηχανογραφικό και να επιλέξει το Πανεπιστήμιό του, να επιλέξει το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, όχι ως δεύτερη ή τρίτη επιλογή, όπως γίνεται συχνά με τα πιο πολλά Τ.Ε.Ι., αλλά ως πρώτη επιλογή, που θα του διασφαλίσει ότι θα αποκτήσει γνώσεις και δεξιότητες χρήσιμες για να διακριθεί σε μια ανταγωνιστική αγορά εργασίας.»

Όμως, κ. Πρόεδρε, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής δεν θα ξαναγίνει Τ.Ε.Ι. Διότι γι’ αυτό το Πανεπιστήμιο θα εργασθούν άνθρωποι οι οποίοι οραματίστηκαν και με θέρμη υποστήριξαν την ίδρυσή του έχοντας πλέον πεισθεί ότι η διαφοροποίηση των Α.Ε.Ι. σε Πανεπιστήμια και Τ.Ε.Ι., όχι μόνο δεν υπηρέτησε την Ανώτατη Τεχνολογική Εκπαίδευση στην Ελλάδα αλλά επιπλέον, αποτέλεσε τροχοπέδη στην περαιτέρω ανάπτυξη των Ανώτατων Ιδρυμάτων του Τεχνολογικού Τομέα αφού αυτά αντιμετωπίσθηκαν ως Ιδρύματα δεύτερης κατηγορίας. Οι άνθρωποι αυτοί, οι οποίοι έχουν μάθει να εργάζονται και να κατακτούν τους στόχους τους ακόμα και υπό αντίξοες συνθήκες, σήμερα, είναι έτοιμοι να εργασθούν για το δικό τους όραμα: να αναδείξουν το νέο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής ως ένα από τα καλύτερα Πανεπιστήμια (προσέξτε: όχι Πανεπιστήμια Εφαρμοσμένων Επιστημών) της χώρας και - θα δανειστώ τα δικά σας λόγια - «γιατί όχι; - ένα από τα καλύτερα της Ευρώπης.» . 
 
 
  Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook & στο twitter

Σχόλια