Φυτά προς ενοικίαση στην Γερμανία...

Πολλοί Γερμανοί επιλέγουν να νοικιάσουν για μια μέρα ένα αυτοκίνητο και να κάνουν τις δουλειές τους αντί να αγοράσουν γενικότερα ένα αυ...


Πολλοί Γερμανοί επιλέγουν να νοικιάσουν για μια μέρα ένα αυτοκίνητο και να κάνουν τις δουλειές τους αντί να αγοράσουν γενικότερα ένα αυτοκίνητο. Άλλοι πάλι νοικιάζουν ένα τρυπάνι για λίγες ώρες. Τώρα μπορούν να νοικιάσουν και φυτά εσωτερικού και εξωτερικού χώρου, τα οποία μπορούν να επιστραφούν μετά τη «χρήση» τους.

Αρκετά είναι τα θερμοκήπια και φυτώρια που προσφέρουν τέτοιου είδους υπηρεσίες. Τα πράσινα φυτά, μεγάλα ή μικρά, αποτελούν μόδα τα τελευταία χρόνια και σε πολλές περιπτώσεις αναπόσπαστο κομμάτι στα σχέδια εσωτερικής διακόσμησης.

«Αρχιτέκτονες εσωτερικών χώρων και διακοσμητές χρησιμοποιούν κατά κόρον πλέον ζωντανά φυτά για να δημιουργήσουν μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα» λέει η Κάτια Πόλμαν, υπεύθυνη για την υπηρεσία «Rent-a-Tree» σε ένα φυτώριο του Βερολίνου. Η εταιρεία Λόρμπεργκ που διατηρεί φυτώρια και στο Βρανδεμβούργο και τη Βάδη-Βυρτεμβέργη καλλιεργεί περίπου 2.000 διαφορετικά είδη.

Φυτά για λίγες ώρες

Όταν μπαίνει κανείς στα θερμοκήπια Λόρμπεργκ του Βερολίνου, έκτασης 2.500 τ.μ., αντιλαμβάνεται αμέσως ένα ελαφρύ άρωμα λουλουδιών. Σε μεγάλες γλάστρες αναπτύσσονται καμέλιες, δίπλα φοίνικες, μπαμπού και περίπου 20 διαφορετικά είδη εσπεριδοειδών. Μερικά φτάνουν μέχρι και τα τέσσερα μέτρα ύψος και ορισμένες γλάστρες μπορεί να ζυγίζουν μέχρι και 300 κιλά. Πολλά από αυτά προορίζονται για δανεισμό.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που οι πελάτες δεν θέλουν να αγοράσουν τα φυτά όπως εξηγεί η Κ. Πόλμαν: «Κάποιοι απλά δεν τα πάνε καλά με τη φροντίδα των φυτών». Άλλοι τα χρειάζονται μόνο για μερικές μέρες ή ώρες για κάποια εκδήλωση, έναν εκθεσιακό χώρο, μια φωτογράφηση, για εστιατόρια, χώρους εργασίας ή λόμπι ξενοδοχείων.

Μεσογειακά φυτά

Ιδιαίτερα δημοφιλή είναι τα μεγάλα και μεσογειακά φυτά που χρειάζονται περιποίηση από την οποία απαλλάσσεται ο πελάτης ενοικιάζοντάς τα. Με την ενοικίαση δεν χρειάζεται ούτε να αλλάζει γλάστρες, ούτε να σκέφτεται πώς και που θα ξεχειμωνιάσουν.

Η ενοικίαση φυτών αποτελεί νέα αγορά και βρίσκεται ακόμη υπό ανάπτυξη. Ωστόσο οι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο διαπιστώνουν ότι η ζήτηση αυξάνεται. Τζίρο ύψους 1 δις ευρώ το χρόνο καταγράφουν οι 1000 περίπου εταιρείες που ανήκουν στον Σύνδεσμο Φυτωρίων της Γερμανίας.
Ωστόσο δεν είναι γνωστό ποιο ποσοστό καταλαμβάνουν τα φυτά ενοικίασης.

Η Κάτια Πόλμαν επισημαίνει ότι η υπηρεσία Rent-A-Tree» της εταιρείας είναι μια «επιχείρηση που όλο και αυξάνεται» και συμπληρώνει ότι ο αριθμός, το είδος και το μέγεθος των φυτών εξαρτάται απλά και μόνο από τον προϋπολογισμό του πελάτη.

  Deutsche Welle
 
  Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook & στο twitter

Σχόλια