Δασικοί χάρτες: Πόσο κοστίζουν οι αντιρρήσεις

Για να δει ο πολίτης τον δασικό χάρτη πρέπει να μπει στην ιστοσελίδα του Κτηματολογίου ( www.ktimanet.gr ). Εκεί μπορεί να αναζητήσει ...


Για να δει ο πολίτης τον δασικό χάρτη πρέπει να μπει στην ιστοσελίδα του Κτηματολογίου (www.ktimanet.gr). Εκεί μπορεί να αναζητήσει το ακίνητό του εστιάζοντας στις αεροφωτογραφίες ή χρησιμοποιώντας τις συντεταγμένες του.

Αν δεν ξέρει να το κάνει θα μπορεί να ζητήσει βοήθεια από δασολόγο ή μηχανικό.

Η αντίρρηση υποβάλλεται ηλεκτρονικά μέσω της ίδιας ιστοσελίδας. Στη συνέχεια εκδίδεται ο αριθμός λογαριασμού πληρωμής του τέλους αντίρρησης το οποίο πληρώνεται στην τράπεζα. Εντός 24ώρου από την πληρωμή του τέλους η αίτηση αντίρρησης κατοχυρώνεται και παίρνει αριθμό πρωτοκόλλου.

Αφού κατοχυρωθεί η αντίρρηση με την πληρωμή τέλους, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να απευθυνθούν σε τοπογράφο να εκπονήσει τοπογραφικό διάγραμμα με τις συντεταγμένες του ακινήτου.

Παράλληλα θα πρέπει να συμβουλευτούν δασολόγο, ο οποίος θα αποφανθεί αν η γη τους είναι δάσος, δασική έκταση, χορτολιβαδική έκταση, κ.λπ. αλλά και να συνεργαστούν με δικηγόρο προκειμένου να συντάξει το κείμενο των αντιρρήσεων, με το οποίο θα θεμελιώσει έννομο συμφέρον και θα ετοιμάσει και τα στοιχεία του φακέλου.

Τα βήματα
  • Εφόσον η έκταση έχει χαρακτηριστεί ΔΑ ή ΧΑ (και δεν είναι ιδιωτικό χορτολίβαδο) τότε μπορείτε:
  • Να υποβάλετε αίτηση ατελώς στο δασαρχείο της περιοχής σας.
  • Να υποβάλετε αίτηση ατελώς για την υπαγωγή σε προφανές σφάλμα του δασικού χάρτη.
  • Να υποβάλετε αντίρρηση επί του χαρακτήρα της έκτασης.
  • Χρήση των τριών εργαλείων.
  • Χρήση άλλων διαθέσιμων εργαλείων της δασικής νομοθεσίας.
Ο λογαριασμός

Καλλιεργούνται γεωργικά καλλιεργούμενες εκτάσεις των οποίων η μορφή άλλαξε από δάσος σε αγρό έως το 2007 ως εξής και ανάλογα με τα χαρακτηριστικά της περιοχής που έχει γίνει η επέμβαση:

Σε δημόσια δάση και δασικές εκτάσεις το αντάλλαγμα χρήσης υπολογίζεται στο 20% της καθοριζόμενης αξίας τους (αξία δάσους).

Σε ιδιωτικά δάση και δασικές εκτάσεις το αντάλλαγμα χρήσης υπολογίζεται στο 12,5% της καθοριζόμενης αξίας τους.

Σε δημόσιες εκτάσεις χορτολιβαδικές ή βραχώδεις ή πετρώδεις, το αντάλλαγμα χρήσης υπολογίζεται στο 15% της καθοριζόμενης αξίας τους.

Επιπλέον για τις εκτάσεις που άλλαξαν χρήση από δάσος σε αγρό από το 1975 έως το 2007 υπάρχει πρόσθετη επιβάρυνση της τάξης του 10% της αξίας δάσους που θα καλύπτει τη δαπάνη αναδάσωσης. Οπότε τα ποσοστά για τις ανωτέρω κατηγορίες εκτάσεων διαμορφώνονται σε 30%, 22,5% και 25% αντίστοιχα.

Οι εκτάσεις προ του 1975 δεν υπόκεινται στη δαπάνη αναδάσωσης.

Το αντάλλαγμα χρήσης μπορεί να καταβληθεί σε 100 δόσεις με ελάχιστη δόση 30 ευρώ.

 Ελεύθερος Τύπος
 
  Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook & στο twitter

Σχόλια