Υπέρ των βιοκαυσίμων οι αγρότες στη στρατηγική για τις πρωτεϊνούχες καλλιέργειες

Την ανάγκη να διατηρηθεί η κύρια πηγή πρωτεϊνούχων ζωοτροφών της ΕΕ για την παραγωγή βιοκαυσίμων, τόνισε η οργάνωση Copa-Cogeca, ύστερα ...


Την ανάγκη να διατηρηθεί η κύρια πηγή πρωτεϊνούχων ζωοτροφών της ΕΕ για την παραγωγή βιοκαυσίμων, τόνισε η οργάνωση Copa-Cogeca, ύστερα από την απόφαση της Επιτροπής να εκπονήσει στρατηγική για τις πρωτεϊνούχες καλλιέργειες.

Μιλώντας σε συνάντηση των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Φιλ Χόγκαν, παρουσίασε την ιδέα μιας στρατηγικής της ΕΕ για τις πρωτεΐνες.

«Οι φυτικές πρωτεΐνες είναι απαραίτητες για τη γεωργία της ΕΕ, δεδομένου ότι αποτελούν ζωτική συνιστώσα της ζωοτροφής, ως πηγή αμινοξέων για τα ζώα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η ζήτηση στην ΕΕ ανέρχεται περίπου σε 45 εκατομμύρια τόνους ακατέργαστης πρωτεΐνης ετησίως, εκ των οποίων το ένα τρίτο καλύπτεται από σόγια, πρόσθεσε.

«Η σόγια αποτελεί ιδιαίτερη πρόκληση, στο πλαίσιο της προσπάθειάς μας για την αντιμετώπιση του ελλείμματος πρωτεϊνών της ΕΕ, καθώς η αυτάρκεια της ΕΕ είναι μόλις 5%», εξήγησε ο κ. Χόγκαν.

Σχολιάζοντας την πρωτοβουλία της Επιτροπής, η Copa-Cogeca εξέδωσε δήλωση στην οποία ανέφερε ότι «τα προϊόντα παραγωγής βιοκαυσίμων της ΕΕ και οι επεξεργασμένες ζωικές πρωτεΐνες αποτελούν πολύτιμες πηγές προμήθειας πρωτεϊνών για τις ζωοτροφές».

«Χάρη στα προϊόντα αυτά, μειώνουμε χρόνο με το χρόνο την εξάρτησή μας από εισαγωγές κατά 10-15%. Ως εκ τούτου, δεν αποτελεί δευτερεύον θέμα στη συζήτηση για την προμήθεια πρωτεϊνών», δήλωσε στη EURACTIV ο γενικός γραμματέας της οργάνωσης, Pesonen.

Στις 17 Ιανουαρίου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε τη σταδιακή κατάργηση της χρήσης φοινικέλαιου έως το 2021 στα καύσιμα για τις μεταφορές και των βιοκαυσίμων με βάση τις καλλιέργειες έως το 2017.

Επιπλέον, η EURACTIV ζήτησε από την Επιτροπή να διαπιστώσει, αν υπάρχει αντίφαση μεταξύ των σχεδίων για τη σταδιακή κατάργηση των βιοκαυσίμων με βάση τις καλλιέργειες και την επικείμενη στρατηγική της ΕΕ για τις πρωτεΐνες.

«Βρισκόμαστε σε πρώιμο στάδιο ανάπτυξης της συγκεκριμένης στρατηγικής. Επομένως, δεν είμαστε ακόμη σε θέση να σχολιάσουμε ποιο θα είναι το μελλοντικό περιεχόμενο», απάντησαν πηγές της Επιτροπής.
 
euractiv.gr
 
 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook & στο twitter

Σχόλια