Οκτώ χρόνια τώρα ασχολείται με την μελισσοκομία. Τη «βάση» του, όπως λέει την έχει στον Πολύανθο κι από εκεί, μαζί με τα μελίσσια του, γ...
Οκτώ χρόνια τώρα ασχολείται με την μελισσοκομία. Τη «βάση» του, όπως λέει την έχει στον Πολύανθο κι από εκεί, μαζί με τα μελίσσια του, γυρίζει όλη τη Ροδόπη, τον κάμπο, την Νυμφαία, πηγαίνει όπου χρειαστεί να πάει για να του προσφέρουν οι μέλισσες του τα καλύτερα.
Ο κος Νικηφορίδης με τη σύζυγό του
«Οκτώ χρόνια μελισσοκόμος και παρατηρώντας τη φετινή χρονιά διαπιστώνω ότι δεν είναι καλή, έως καταστροφική θα έλεγα, καθώς 50 με 60% θα είναι κάτω η παραγωγή μελιού.» δηλώνει χωρίς να κρύβει τον προβληματισμό του. Οι καιρικές συνθήκες φέτος δεν ήταν σύμμαχος για τις μέλισσες. Η παρατεταμένη ξηρασία δεν βοήθησε. «Ξεκίνησε χάλια από την Άνοιξη και συνεχίζει. Τώρα με τις βροχές ελπίζουμε να πάρουμε τα πάνω μας για να βγάλουμε το χειμώνα γιατί η χρονιά ήταν πολύ δύσκολη. Σίγουρα η βροχή βοηθάει κυρίως για γύρη γιατί οι μέλισσες χωρίς γύρη είναι τελειωμένες.» δηλώνει ο κος Νικηφορίδης εξηγώντας πως χωρίς γύρη και μέλι σταματάει να γεννά η βασίλισσα και το μικρό μελίσσι σίγουρα δεν θα τα καταφέρει με τον χειμώνα.
«Οκτώ χρόνια μελισσοκόμος και παρατηρώντας τη φετινή χρονιά διαπιστώνω ότι δεν είναι καλή, έως καταστροφική θα έλεγα, καθώς 50 με 60% θα είναι κάτω η παραγωγή μελιού.» δηλώνει χωρίς να κρύβει τον προβληματισμό του. Οι καιρικές συνθήκες φέτος δεν ήταν σύμμαχος για τις μέλισσες. Η παρατεταμένη ξηρασία δεν βοήθησε. «Ξεκίνησε χάλια από την Άνοιξη και συνεχίζει. Τώρα με τις βροχές ελπίζουμε να πάρουμε τα πάνω μας για να βγάλουμε το χειμώνα γιατί η χρονιά ήταν πολύ δύσκολη. Σίγουρα η βροχή βοηθάει κυρίως για γύρη γιατί οι μέλισσες χωρίς γύρη είναι τελειωμένες.» δηλώνει ο κος Νικηφορίδης εξηγώντας πως χωρίς γύρη και μέλι σταματάει να γεννά η βασίλισσα και το μικρό μελίσσι σίγουρα δεν θα τα καταφέρει με τον χειμώνα.
Ο κος Σταύρος Ράπτης από τη Σάλπη με τη δική του παραγωγή
«Πρέπει να είσαι επαγγελματίας. Όπως και στα χωράφια θέλει να έχεις πολλά στρέμματα, έτσι και με τη μελισσοκομία.» δηλώνει προσθέτοντας πως ένας μελισσοκόμος σήμερα, αν επιθυμεί να καλύπτει τα έξοδά του, θα πρέπει να έχει πολλά μελίσσια. «Τα λίγα μελίσσια αφήνουν μόνο κούραση. Αν θέλει να ασχοληθεί θα πρέπει να έχει πάνω από εκατό εκατόν πενήντα μελίσσια. Αλλιώς τζάμπα κόπος.»
Όσον αφορά στις επιλογές των καταναλωτών; Δηλώνει ότι είναι μύθος ότι το σκούρο μέλι είναι το καλύτερο. «Το ανθόμελο είναι το καλύτερο μέλι επειδή έχει τη γύρη. Χωρίς τη γύρη είναι σαν να παίρνουμε το 30% από τις ιδιότητές του. Όλη η ουσία είναι η γύρη στο μέλι. Δεν είναι τυχαίο ότι η μέλισσα ξεχειμωνιάζει μόνο με ανθόμελο. Γι αυτό και πρέπει να προτιμάμε το ανθόμελο, το μαύρο μέλι είναι για τους μεγάλους σε ηλικία, που δεν θέλουν τόσο ζάχαρη. Να προτιμούμε το ανθόμελο και αυτό που ζαχαρώνει γρήγορα, αυτό είναι και το καλύτερο.» δηλώνει έχοντας μάθει αρκετά πια γύρω από τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του μελιού.
Όσον αφορά στα μηνύματα που παίρνει ο ίδιος από την λειτουργία μιας κυψέλης παρατηρεί πως: «Υπάρχει μια καλά οργανωμένη κοινωνία. Πάνω από όλα είναι ψυχοθεραπεία για τον μελισσοκόμο να παρακολουθεί πώς αυτή λειτουργεί.»
«Πρέπει να είσαι επαγγελματίας. Όπως και στα χωράφια θέλει να έχεις πολλά στρέμματα, έτσι και με τη μελισσοκομία.» δηλώνει προσθέτοντας πως ένας μελισσοκόμος σήμερα, αν επιθυμεί να καλύπτει τα έξοδά του, θα πρέπει να έχει πολλά μελίσσια. «Τα λίγα μελίσσια αφήνουν μόνο κούραση. Αν θέλει να ασχοληθεί θα πρέπει να έχει πάνω από εκατό εκατόν πενήντα μελίσσια. Αλλιώς τζάμπα κόπος.»
Όσον αφορά στις επιλογές των καταναλωτών; Δηλώνει ότι είναι μύθος ότι το σκούρο μέλι είναι το καλύτερο. «Το ανθόμελο είναι το καλύτερο μέλι επειδή έχει τη γύρη. Χωρίς τη γύρη είναι σαν να παίρνουμε το 30% από τις ιδιότητές του. Όλη η ουσία είναι η γύρη στο μέλι. Δεν είναι τυχαίο ότι η μέλισσα ξεχειμωνιάζει μόνο με ανθόμελο. Γι αυτό και πρέπει να προτιμάμε το ανθόμελο, το μαύρο μέλι είναι για τους μεγάλους σε ηλικία, που δεν θέλουν τόσο ζάχαρη. Να προτιμούμε το ανθόμελο και αυτό που ζαχαρώνει γρήγορα, αυτό είναι και το καλύτερο.» δηλώνει έχοντας μάθει αρκετά πια γύρω από τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του μελιού.
Όσον αφορά στα μηνύματα που παίρνει ο ίδιος από την λειτουργία μιας κυψέλης παρατηρεί πως: «Υπάρχει μια καλά οργανωμένη κοινωνία. Πάνω από όλα είναι ψυχοθεραπεία για τον μελισσοκόμο να παρακολουθεί πώς αυτή λειτουργεί.»
Σχόλια