Μειωμένη παραγωγή και καλές τιμές αλλά & ελληνοποιήσεις στο Ξερό κρεμμύδι

Ξερό κρεμμύδι: Μειωμένη παραγωγή και καλές τιμές αλλά και ελληνοποιήσεις- H συγκομιδή του ολοκληρώθηκε στο τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτε...


Ξερό κρεμμύδι: Μειωμένη παραγωγή και καλές τιμές αλλά και ελληνοποιήσεις- H συγκομιδή του ολοκληρώθηκε στο τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου.

Μειωμένη παραγωγή και υψηλές τιμές είχε φέτος το ανοιξιάτικο ξερό κρεμμύδι, του οποίου η συγκομιδή ολοκληρώθηκε στο τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου.

Μειωμένη παραγωγή και υψηλές τιμές είχε φέτος το ανοιξιάτικο ξερό κρεμμύδι, του οποίου η συγκομιδή ολοκληρώθηκε στο τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου.Οι καλές τιμές παραγωγού φέτος είχαν σαν αποτέλεσμα να υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον για σπορές, που αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου.

Φέτος μειωμένη ήταν η παραγωγή και στα πρώιμα (χειμωνιάτικα) κρεμμύδια τα οποία έχουν ήδη εξαντληθεί. Στη Βοιωτία είναι περίπου το 80% της ελληνικής παραγωγής ξερών κρεμμυδιών της χώρας μας.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Ηλίας Χατζηδούρος, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Θήβας, «τα πρώιμα κρεμμύδια πήγαν κυρίως προς εξαγωγή σε ποσοστό 30-40%, κυρίως σε χώρες της ΕΕ, όπου λόγω των βροχοπτώσεων είχαν πρόβλημα στην παραγωγή τους και κάλυψαν την ζήτηση.

Στη συνέχεια οι βροχοπτώσεις δημιούργησαν πρόβλημα στις σπορές, που σε κάποιες περιπτώσεις φέτος συνεχίστηκαν μέχρι τον Μάιο, με αποτέλεσμα να έχουμε λιγότερα στρέμματα καλλιέργειας. Επίσης περίπου 5.000 στρέμματα στην περιοχή της Βοιωτίας χτυπήθηκαν από χαλάζι και δεν ήταν εμπορεύσιμα.

Αποτέλεσμα η τιμή παραγωγού στο ανοιξιάτικο ξερό κρεμμύδι να ξεκινήσει από τα 25 λεπτά το κιλό στην έναρξη της συγκομιδής τον Αύγουστο και να φτάσει μέχρι και τα 45 λεπτά στο τέλος της (μέσα Σεπτεμβρίου).

Επομένως, παρουσιάζεται πολύ μεγάλο έλλειμμα στην εγχώρια αγορά, κάτι που άνοιξε την «όρεξη» σε κάποιους να προχωρήσουν σε ελληνοποιήσεις κρεμμυδιών που τα εισάγουν από τρίτες χώρες (Τουρκία, Ινδία κ.α.).

Ένα ακόμη πρόβλημα που παρουσιάζεται τα τελευταία επτά χρόνια είναι η συνεχή μείωση της ζήτησης από τις τουριστικές περιοχές της χώρας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Αυτό είναι αποτέλεσμα των μεγάλων τουριστικών ταξιδιωτικών γραφείων που κλείνουν συμφωνίες με τα ξενοδοχεία και προμηθεύουν τρόφιμα σε χαμηλές τιμές που προέρχονται από τρίτες χώρες.

Πάντως η καλή φετινή πορεία των τιμών έχει αυξήσει το ενδιαφέρον των παραγωγών της Βοιωτία για την σπορά κρεμμυδιών που αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του μήνα. Έτσι προβλέπεται να έχουμε αύξηση των στρεμμάτων της καλλιέργειας την ερχόμενη περίοδο στην περιοχή».

Από την πλευρά του ο κ. Γιώργος Παπαστογιαννούδης, από τους μεγαλύτερους παραγωγούς ξερών κρεμμυδιών στη Λάρισα, μας ανέφερε τα εξής: «από πέρσι η παραγωγή είχε πρόβλημα λόγω ασθενειών που οφείλονταν στις πολλές βροχοπτώσεις. Και φέτος τα προβλήματα συνεχίστηκαν. Αποτέλεσμα να έχουμε μειωμένη παραγωγή. Οι τιμές αυτή την εποχή κυμαίνονται στα 38 με 40 λεπτά το κιλό. Όμως υπάρχουν «πιέσεις» στις τιμές λόγω των ανεξέλεγκτων εισαγωγών.

Τα τελευταία χρόνια πολλοί παραγωγοί στην Λάρισα έχουν εγκαταλείψει την καλλιέργεια κρεμμυδιού επειδή έχει μεγάλο κόστος, που φτάνει περίπου στα 800-900 ευρώ το στρέμμα. Για να καλύψει τα έξοδά του ο παραγωγός και να έχει ένα εισόδημα θα έπρεπε να πουλά το κρεμμύδι πάνω από 35 λεπτά το κιλό».

Παϊσιάδης Σταύρος 
 
agrotypos.gr
 
  Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter

Σχόλια