Τι ισχύει για τα φωτοβολταϊκά αγροτών

Σχετικά με τη συζήτηση που άνοιξε η στήλη τις τελευταίες μέρες αναφορικά με την καταβολή ενιαίας ενίσχυσης σε εκτάσεις που νοικιάστηκαν...


Σχετικά με τη συζήτηση που άνοιξε η στήλη τις τελευταίες μέρες αναφορικά με την καταβολή ενιαίας ενίσχυσης σε εκτάσεις που νοικιάστηκαν σε εταιρείες για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων, η έρευνα μας οδήγησε στο εξής συμπέρασμα. Καταρχήν δεν κινδυνεύουν να χάσουν τις επιδοτήσεις όσοι αγρότες ή Συνεταιρισμοί εκτελούν μόνοι τους μια τέτοια επένδυση.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι τέλος του 2019 κάθε αγρότης μπορούσε να κάνει αγροτικό ΦΒ έως 100kW που αντιστοιχούσε σε 4 στρ. Αρχές του 2020 βγήκε ΚΥΑ που προέβλεπε ότι ο κατά κύριο επάγγελμα αγρότης δικαιούται ΦΒ έως 500 kW, δηλαδή σε 8 στρ.

Από εκεί και πάνω ένα πάρκο θεωρείται εμπορικό και με βάση την επίμαχη ρύθμιση στο πρόσφατο νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ αν είναι σε πρώην δασικό, μετά την 25ετή σύμβασή του με την εταιρεία χάνει την παραχώρηση για αγροτική χρήση, άρα κινδυνεύει να απωλέσει τις επιδοτήσεις, αν δεν υπάρξει κάποια ρύθμιση, αφού ο νόμος δεν επιτρέπει στις Δ/σεις Δασών να δώσουν τέτοιες άδειες σε πρώην δασικά.

Να σημειωθεί ότι στον νομό Λάρισας και ιδιαίτερα στην επαρχία Φαρσάλων, υπάρχει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον για χωράφια υψηλής παραγωγικότητας, τα οποία μπορούν να γίνουν ΦΒ στο 1% επί των 3 εκατομμυρίων καλλιεργήσιμων στρεμμάτων, τα οποία και ελέγχονται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter

Σχόλια