Ερώτηση Γιάννη Λαμπρόπουλου(ΝΔ) για τις βρώσιμες ελιές Καλαμών

Αν “θα αποσυρθεί η υπουργική απόφαση του τέως υπουργού κ. Αποστόλου, αφού το υπουργείο αναγνωρίζει «ότι δημιούργησε πληθώρα προβλημάτων ...Αν “θα αποσυρθεί η υπουργική απόφαση του τέως υπουργού κ. Αποστόλου, αφού το υπουργείο αναγνωρίζει «ότι δημιούργησε πληθώρα προβλημάτων και μεγάλη αναστάτωση σε όλους τους φορείς»”, ρωτάει τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ο βουλευτής Μεσσηνίας της Ν.Δ. Γιάννης Λαμπρόπουλος, για τις βρώσιμες ελιές Καλαμών.

Ειδικότερα, ο κ. Λαμπρόπουλος αναφέρει ότι “η προηγούμενη κυβέρνηση των κ.κ. Τσίπρα και Καμμένου, με υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης τον κ. Αποστόλου, υπέγραψαν την κατάπτυστη και παράνομη υπουργική απόφαση (ΦΕΚ 648/Β/26.2.18), με την οποία ενέταξαν στον εθνικό κατάλογο ποικιλιών την «Ελιά Καλαμάτας» ως συνώνυμο της ποικιλίας «Καλαμών» που προϋπήρχε. 
 
Με αποτέλεσμα σήμερα να διακινούνται μεγάλες ποσότητες παγκοσμίως, γιατί δίνεται η δυνατότητα σε χώρες, όπως η Τουρκία και η Αίγυπτος, που παράγουν και διακινούν τεράστιες ποσότητες επιτραπέζιων ελιών διαφόρων ποικιλιών, αλλά και «Καλαμών» να το πράττουν πλέον με την ονομασία « Kalamata Olives» και να μας εκτοπίζουν από τις αγορές, προσφέροντας πολύ χαμηλότερες τιμές, χρησιμοποιώντας ένα όνομα, το οποίο είναι κατοχυρωμένο ως ΠΟΠ με τον ΚΑΝ(ΕΚ) Δ.107/96, το παγκοσμίως γνωστό «Ελιά Καλαμάτας ΠΟΠ». 
 
Στη Μεσσηνία, το σύνολο σχεδόν των φορέων του πρωτογενούς τομέα, συνεταιρισμοί και τυποποιητές/εξαγωγείς, αποφάσισαν να υποβάλουν αίτηση τροποποίησης ήσσονος σημασίας των προδιαγραφών της «Ελιά Καλαμάτας ΠΟΠ», για την ενδυνάμωση και επικαιροποίησή τους και να δημιουργήσουν Ομάδα Προστασίας και Διαχείρισης της «ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας» με προοπτική να πράξουν το ίδιο και για το Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο ΠΟΠ Καλαμάτας”.

Ο βουλευτής υπενθυμίζει ότι με προηγούμενη ερώτησή του στις 19.12.2019, είχε επισημάνει τα προβλήματα και ζητούσε απαντήσεις και απαντώντας η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Φωτ. Αραμπατζή, μεταξύ άλλων ανέφερε: “Ως προς δε το ζήτημα της ονομασίας «Ελιά Καλαμάτας», όπως είναι γνωστό, είναι καταχωρισμένη ως Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) από το 1996. 
 
Η ονομασία αναφέρεται στις επιτραπέζιες ελιές, που παράγονται σε συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή από την ποικιλία «Καλαμών». Η δε απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης ένταξης στον εθνικό κατάλογο ποικιλιών της «Ελιάς Καλαμάτας» ως συνώνυμο της ποικιλίας «Καλαμών» που προϋπήρχε, δημιούργησε πληθώρα προβλημάτων και μεγάλη αναστάτωση σε όλους τους φορείς”. 
 
Επίσης, ανέφερε ότι “σε κάθε περίπτωση, σε αντίθεση με την προηγούμενη ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, η νέα ηγεσία ακολουθεί και εφαρμόζει τις ρυθμίσεις της ΕΕ σχετικά με τον τρόπο χρήσης των όρων και με γνώμονα ότι η ονομασία της ποικιλίας μπορεί να χρησιμοποιηθεί υπό τις εξής προϋποθέσεις: Οτι το προϊόν προέρχεται από την εν λόγω ποικιλία, ότι δεν παραπλανώνται οι καταναλωτές, ότι η χρήση δεν συνιστά αθέμιτο ανταγωνισμό και ότι η χρήση δεν εκμεταλλεύεται τη φήμη της ΠΟΠ”.


Ο κ. Λαμπρόπουλος ρωτά ακόμα τον υπουργό: “Πρόκειται να εκδώσει υπουργική απόφαση, δυνάμει της παρ.7 του άρθρου 38 του Ν. 4384 που παρέμεινε σε ισχύ με τον Ν. 4673/2020 αναφορικά με τις ομάδες διαχείρισης και προστασίας προϊόντων ΠΟΠ/ΠΓΕ/ΕΠΙΠ; Tι ποσότητες ελιάς ποικιλίας «Καλαμών» έχουν εισαχθεί στη χώρα μας κατά τα έτη 2018 και 2019 από τρίτες χώρες, σε ποια λιμάνια ξεφορτώθηκαν και σε ποιους νομούς κατευθύνθηκαν; Πρόκειται να χορηγηθεί βοήθημα στους παραγωγούς ελιάς «Καλαμών», λόγω της πανδημίας, που επηρέασε και εξακολουθεί να επηρεάζει τη λειτουργία των χώρων εστίασης και τις εξαγωγές τους τελευταίους μήνες;”.
 
 
 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ 
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
 

Σχόλια