Στο ΣτΕ ελπίζει ο Λαμπρόπουλος για ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας

Την αντίθεσή του στη συνέχιση της καταστρατήγησης της ευρωπαϊκής νομοθεσίας από το ΥΠΑΑΤ και στη μη κατάθεση τεκμηριωμένων στοιχείων που έχε...


Την αντίθεσή του στη συνέχιση της καταστρατήγησης της ευρωπαϊκής νομοθεσίας από το ΥΠΑΑΤ και στη μη κατάθεση τεκμηριωμένων στοιχείων που έχει ζητήσει με αλλεπάλληλα ερωτήματά του στη Βουλή, για το θέμα της ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας, εκφράζει ο βουλευτής Μεσσηνίας της Ν.Δ. Γιάννης Λαμπρόπουλος με ανακοίνωσή του.

Ο κ. Λαμπρόπουλος εκφράζει την ελπίδα “η ελληνική Δικαιοσύνη να δώσει ένα οριστικό τέλος, μέσω της εκδίκασης της προσφυγής του ΣΥΜΕΠΟΠ στο ΣτΕ την 1η Ιουνίου και επιτέλους να αρθεί η απόφαση Αποστόλου του 2018 και να διαγραφεί το συνώνυμο Καλαμάτα από τον ευρωπαϊκό κατάλογο ποικιλιών Frumatis, γεγονός που μόνο καταστροφικά αποτελέσματα προκαλεί σε ολόκληρη την παραγωγή ελληνικής ελιάς Καλαμών”.

Αρχικά, ο κ. Λαμπρόπουλος αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι “σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η αξία των πωλήσεων γεωργικών τροφίμων και ποτών, των οποίων οι ονομασίες προστατεύονται ως Γεωγραφικές Ενδείξεις (Γ.Ε.), ανέρχεται σε 74,76 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση. 

Οι Γεωγραφικές Ενδείξεις, δηλαδή τα γνωστά σε όλους μας σήματα ΠΟΠ, ΠΓΕ και ΕΤΙΤ αποτελούν και βασική πτυχή των εμπορικών συμφωνιών της Ε.Ε. με τρίτες χώρες, γεγονός που διευρύνει την ομπρέλα προστασίας τους παγκοσμίως, αποτρέποντας τη δόλια χρήση των ονομασιών αυτών και την παραπλάνηση καταναλωτών.

 Με απλά λόγια, οι Γεωγραφικές Ενδείξεις προστατεύουν την τοπική αξία σε παγκόσμιο επίπεδο και προσφέρουν δικαίως παγκόσμιο μονοπώλιο για τις σχετικά μικρές ποσότητες ξεχωριστών ευρωπαϊκών προϊόντων. Μόνο έτσι οι αγρότες μας θα έχουν κίνητρο για να συνεχίσουν την παραγωγή ποιοτικών παραδοσιακών προϊόντων σε μια παγκοσμιοποιημένη και βιομηχανοποιημένη αγορά”.

Ο βουλευτής της Ν.Δ. αναφέρεται σε βιβλιογραφικές αναφορές από τις αρχές του 1900 που προσδιορίζουν τη μεσσηνιακή ελιά γνωστή ως “Kalamata olive” ως ανώτερη κάθε άλλης και σε εμπορικό δελτίο της αμερικανικής πρεσβείας στην Ελλάδα του 1917 που “αναφέρει για την ευρύτερη περιοχή της Καλαμάτας, ότι Kalamata Olives (δηλαδή ελιές Καλαμάτας) είναι οι μόνες που εξάγονται σε άλμη ή ελαιόλαδο”. 

Παρατηρεί πως “αυτή την ιστορική παρακαταθήκη έρχεται να καταπατήσει με τον πλέον απαράδεκτο τρόπο το ΥΠΑΑΤ μέσω της υπουργικής απόφασης Βαγγέλη Αποστόλου, όπου το 2018 αποφάσισε πως η ονομασία «Ελιά Καλαμάτας» δεν προέρχεται από το τοπωνύμιο της πρωτεύουσας, της Μεσσηνίας, αλλά αποτελεί γενικό όρο που χρησιμοποιούσαν παραδοσιακά πολλές άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων η Αίγυπτος, η Τουρκία, η Ισπανία, αλλά και ολόκληρες γεωγραφικές οντότητες όπως η Ν. Αφρική και η Ν. Αμερική. 
Οι δε υποστηρικτές της Υ.Α. Αποστόλου επικαλούνται πως αδίκως το 1996 η «Ελιά Καλαμάτας» κατοχυρώθηκε ως ΠΟΠ προϊόν, γιατί Kalamata Olives προέρχονταν από παντού στον κόσμο, γεγονός που διαστρεβλώνει την ιστορία και κατάφωρα καταπατά την ελληνική παράδοση και πολιτισμική κληρονομιά”.

Τέλος, ο Γ. Λαμπρόπουλος δηλώνει ότι “υποστηρίζω και έχω προ πολλού ταχθεί στην κοινή προσπάθεια όλων των φορέων του νομού για προστασία με κάθε τρόπο του ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας” και πληροφορεί πως “ακόμα και το Κινεζικό Πρακτορείο Ειδήσεων σε πρόσφατη αναφορά του στην Καλαμάτα αναγνωρίζει και δημοσιεύει ξεκάθαρα την αλήθεια, δηλαδή πως στην περιοχή της Μεσσηνίας παράγεται η προστατευόμενη ελιά Καλαμάτας, που μέσω της εμπορικής συμφωνίας Ε.Ε.-Κίνας προστατεύεται σε ολόκληρη την Κίνα”.


Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter

Σχόλια