Η πανδημία μείωσε εξαγωγές, αλλά αύξησε κατανάλωση επιτραπέζιας ελιάς στην Ισπανία

Μείωση κατά 12,06% σε σχέση με το προηγούμενο έτος παρουσίασαν οι εξαγωγές επιτραπέζιας ελιάς της Ισπανίας κατά το 2020, σύμφωνα με τα στοιχ...


Μείωση κατά 12,06% σε σχέση με το προηγούμενο έτος παρουσίασαν οι εξαγωγές επιτραπέζιας ελιάς της Ισπανίας κατά το 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ισπανικής Ένωσης Εξαγωγέων και Βιομηχάνων Επιτραπέζιας ελιάς (Asemesa), με τη συνολική ποσότητα εξαγωγών να βρίσκεται στους 303.759 τόνους, συνολικής αξίας 729.625 εκατ. ευρώ (2,40 μέση τιμή /κιλό).

Από την άλλη πλευρά, όμως, οι συνθήκες εγκλεισμού λόγω της πανδημίας επέφεραν αύξηση 10,3% στην κατανάλωση για το 2020, ενώ αύξηση κατά 3,97% συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά παρατηρήθηκε και στις συνολικές εκτάσεις παραγωγής επιτραπέζιας ελιάς οι οποίες το 2020 έφτασαν να εκτείνονται στα 197.335 εκτάρια.

Αυτή η διπλή αλλά αντίστροφη πορεία ενισχύει την απόλυτα λογική υπόθεση που επανειλημμένα έχουμε υιοθετήσει στο olivenews.gr τόσο για την επιτραπέζια ελιά όσο και το ελαιόλαδο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, με συνολική ποσότητα εισαγωγών ισπανικής επιτραπέζιας ελιάς τους 138.776 τόνους αποτέλεσε για άλλη μία χρονιά τον κύριο προορισμό του προϊόντος, ακολουθούμενη από τη Βόρεια Αμερική (76.767 τόνοι), τις Αραβικές χώρες (30.997 τόνοι) και τις Ανατολικές και Βαλκανικές χώρες (25.402 τόνοι).

Όσον αφορά την φετινή παραγωγή, σύμφωνα με την Asemesa υπολογίζεται στους 545.950 τόνους, με το 84,1% να προέρχεται από την περιφέρεια της Ανδαλουσίας και κυρίως από τη Σεβίλλη, της οποίας η φετινή παραγωγή έφτασε τους 320.968 τόνους.


Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter

Σχόλια