Έντονα προβληματισμένοι δηλώνουν οι Θεσσαλοί καλλιεργητές βιομηχανικής ντομάτας

Καιρός και κόστος «χτυπούν» την ντοματοκαλλιέργεια. Έντονα προβληματισμένοι δηλώνουν οι Θεσσαλοί καλλιεργητές βιομηχανικής ντομάτας από την ...


Καιρός και κόστος «χτυπούν» την ντοματοκαλλιέργεια. Έντονα προβληματισμένοι δηλώνουν οι Θεσσαλοί καλλιεργητές βιομηχανικής ντομάτας από την εξέλιξη της φετινής παραγωγής, αλλά και από τα μηνύματα που εισπράττουν από την αγορά και ιδιαίτερα από τις βιομηχανίες με τις οποίες έχουν υπογράψει συμβόλαια την άνοιξη. 

Κι αυτό γιατί το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, με τους ανοιξιάτικους παγετούς και τους πρόσφατους παρατεταμένους καύσωνες επηρέασε αρνητικά την παραγωγή, αυξάνοντας το κόστος καλλιέργειας, το οποίο δεν καλύπτεται από τις συμφωνηθείσες τιμές των μεταποιητών. 

Πέρυσι η χρόνια πήγε πολύ καλά, τόσο ποιοτικά, όσο και στα brix. Φέτος ο καιρός δεν ήταν σύμμαχός μας. Ο παγετός προβλημάτισε της ταξιανθίες, σημειώθηκαν αποβολές λουλουδιών και δημιουργήθηκε το περίφημο φαινόμενο της «σκάλας» στην καλλιέργεια. Επιπλέον τα 40άρια του Μαΐου αλλά και τα πρόσφατα, δημιούργησαν ασφυξία και αφυδάτωση στο φυτό κι έκαψαν το λουλούδι. Όλα αυτά απαιτούσαν αυξημένες καλλιεργητικές φροντίδες.

Ο πρόεδρος του ΘΕΣΤΟ Χρήστος Σουλιώτης χαρακτηρίζει δικαιολογημένο τον προβληματισμό των παραγωγών- μελών του Συνεταιρισμού, οι οποίοι βλέπουν τις τιμές σε μία σειρά άλλων προϊόντων, όπως δημητριακά, βαμβάκι, να αυξάνονται και στην ντομάτα να μην είναι σίγουρο ούτε το μπόνους πρωιμότητας, που είχε συμφωνηθεί με τις βιομηχανίες. Κι αυτό γιατί ο παγετός έπληξε τις πρώιμες ποικιλίες (περίπου 4.500 στρέμματα) αναγκάζοντας τους παραγωγούς να ξανασπείρουν, μεταθέτοντας για αργότερα την παράδοση του προϊόντος στα εργοστάσια.

 Η σχετική συμφωνία λοιπόν δεν τηρήθηκε, όχι με υπαιτιότητά τους, αλλά ελέω καιρικών συνθηκών. Αν δεν δοθεί όμως το μπόνους της πρωιμότητας τότε κανείς παραγωγός του χρόνου δεν θα προχωρήσει σε πρώιμες φυτεύσεις, προκειμένου να διευκολύνει τη σχετική διαδικασία παράδοσης, οπότε το πρόβλημα θα είναι μεγαλύτερο. Αφήστε που κάποιοι παραγωγοί ντομάτας σκέφτονται γενικότερα να μειώσουν τα στρέμματα που καλλιεργούν, καθώς οι αυξημένες καλλιεργητικές φροντίδες που χρειάζεται το φυτό, κάθε φορά που χτυπιέται από τις ακατάλληλες καιρικές συνθήκες, εξανεμίζει το οποίο κέρδος υπάρχει. Γι’ αυτό τον λόγο οι μεταποιητές οφείλουν να στηρίξουν γενναία, σε αυτή τη δύσκολη χρονιά, την καλλιέργεια». 

Σύμφωνα με τον Χαλκιώτη παραγωγό «φέτος εκτός από τον αλλοπρόσαλλο καιρό, είχαμε να αντιμετωπίσουμε και το αυξημένο κόστος καλλιέργειας, αφού πήραν την ανιούσα λιπάσματα, φάρμακα, πετρέλαιο, κλπ». Σχετικά με την παράδοση ντομάτας στα εργοστάσια, τα φορτηγά θα ξεκινήσουν τα δρομολόγια το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου και θα συνεχίσουν όλο τον Σεπτέμβριο. «Και αλίμονό μας αν δεν βοηθήσει ο καιρός το φθινόπωρο» καταλήγει ο κ. Σουλιώτης.

Γ. Ρούστας

Σχόλια