Θοδωρής Βασιλόπουλος : Η Ηλεία χωρίς ΠΟΠ προϊόντα ...

Την επιτακτική ανάγκη να αποκτήσουν πρωταγωνιστικό ρόλο τα προϊόντα με Ονομασία Προέλευσης ή Γεωγραφικής Ένδειξης αναφέρεται ο Αντιπεριφερει...

Την επιτακτική ανάγκη να αποκτήσουν πρωταγωνιστικό ρόλο τα προϊόντα με Ονομασία Προέλευσης ή Γεωγραφικής Ένδειξης αναφέρεται ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Γεωπόνος Τ.Ε.  Θοδωρής Βασιλόπουλος σε δηλώσεις του σχετικά με το θέμα αυτό. 

«Στη Δυτική Ελλάδα παράγονται οι οίνοι με την Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ) Λετρίνοι, κόκκινα κρασιά που παράγονται σε λοφώδεις περιοχές που βρίσκονται βόρεια και δυτικά της πόλης του Πύργου, οι οίνοι με την ΠΓΕ Πισάτις που είναι λευκοί οίνοι από την περιοχή της Πισάτιδας στη δυτική Ηλεία και, οι οίνοι ΠΓΕ Πλαγιές Αιγιαλείας. Στην τελευταία κατηγορία ανήκουν λευκά, ροζέ και κόκκινα κρασιά που προέρχονται από την αμπελουργική ζώνη της Αιγιαλείας που ατενίζει τον Κορινθιακό κόλπο. Ο κατάλογος των ΠΓΕ οίνων της Δυτικής Ελλάδας συμπληρώνεται με τις ΠΓΕ Ηλεία, ΠΓΕ Αχαία και ΠΓΕ Πελοπόννησος», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Βασιλόπουλος.

Για το γεγονός ότι η Ηλεία απουσιάζει από τον κατάλογο προϊόντων Π.Ο.Π στην κατηγορία φρούτων και λαχανικών ο κ Βασιλόπουλος τόνισε: 

«Έχουν ξεκινήσει ήδη οι διαδικασίες για την καταχώριση στον Ευρωπαϊκό κατάλογο των ΠΟΠ και ΠΓΕ προϊόντων από την Ηλεία και όχι μόνο στην κατηγορία των φρούτων και των Λαχανικών. Είναι το δεύτερο σκέλος της πρωτοβουλίας της Περιφερειακής Αρχής το οποίο καλύπτει συνολικά μια ενδεκάδα προϊόντων. Τα υπόλοιπα είναι η χονδροελιά Αγρινίου, τα ελαιόλαδα Αχαίας, Ηλείας και Αιτωλοακαρνανίας, και το μέλι των ορεινών Κοινοτήτων από την κάθε Περιφερειακή Ενότητα. Όλα τους είναι προϊόντα που γύρω από το καθένα αναπτύσσεται μια σημαντική γεωργική και μεταποιητική – εμπορική δραστηριότητα και η προοπτική της αναγνώρισής τους ως ΠΟΠ ή ΠΓΕ θα δώσει ώθηση στην τοπική ανάπτυξη», τόνισε ο κ. Βασιλόπουλος.
 

Για σταφίδα

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στο σταφιδικό θέμα: «Η σταφίδα κατά το παρελθόν αποτελούσε το σπουδαιότερο αγροτικό προϊόν της Πελοποννήσου με μεγάλη ζήτηση στο εξωτερικό, κυρίως στη Μ. Βρετανία. Η βόρεια και δυτική Πελοπόννησος είχαν τα σκήπτρα στην παραγωγή. Το σταφιδικό ζήτημα, το οποίο είναι γνωστό σε όλους, με τις κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές απολήξεις του σφράγισε μια ολόκληρη περίοδο.

Στην εποχή μας η καλλιέργεια της σταφίδας συνεχίζει να αποτελεί μια σημαντική συνιστώσα στον αγροτικό χώρο της Ηλείας και της Αιγιαλείας. Αναμφίβολα η αναγνώρισή της Σταφίδας Βοστίτσας ως ΠΟΠ το 1998 και της Σταφίδας Ηλείας ως ΠΓΕ το 2010 αποτελούν δύο σημαντικούς σταθμούς στη διαχρονική πορεία του προϊόντος. Είμαι πεπεισμένος ότι η καλλιέργεια και των δύο θα συνεχιστεί για πολλά ακόμη χρόνια καθώς όχι μόνο ευνοείται από τις εδαφοκλιματικές συνθήκες αλλά και από το γεγονός ότι είναι δύο προϊόντα που έχουν πολύ ιδιαίτερα χαρακτηριστικά», επεσήμανε ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης.

 

patrisnews.com

 

Σχόλια