Ταμείο Ανάκαμψης: Σβήνει φωτιές & ελέγχει πλημμύρες, με Εθνικό Σχέδιο αναδάσωσης, ανακατασκευή πυροσβεστικών αεροσκαφών, ελικόπτερων & προμήθεια drones

Εθνικό σχέδιο αναδάσωσης (αρχομένης με 165 χιλιάδες στρέμματα στην Πάρνηθα), ανακατασκευή πυροσβεστικών αεροσκαφών τύπου Canadair, προμήθεια...


Εθνικό σχέδιο αναδάσωσης (αρχομένης με 165 χιλιάδες στρέμματα στην Πάρνηθα), ανακατασκευή πυροσβεστικών αεροσκαφών τύπου Canadair, προμήθεια αεροσκαφών Air Tractor AT-802F, ελικόπτερα, drones για μη επανδρωμένες πτήσεις επιτήρησης ή και αναδάσωσης δύσβατων περιοχών, υπογειοποίηση καλωδίων ρεύματος στα δάση, προμήθεια οχημάτων πυρόσβεσης και καθαρισμού δασικών εκτάσεων, νέα συστήματα πρόληψης και έγκαιρης προειδοποίησης πυρκαγιών και καταστροφών, είναι μερικές μόνο από τις δεκάδες αλλαγές και παρεμβάσεις που ξεκινούν άμεσα από φέτος και θα χρηματοδοτηθούν με περισσότερα από 1 δισ. ευρώ μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.

Σύμφωνα με την ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΤΡΙΣ . Αρχές της ερχόμενης εβδομάδος έρχονται τα πρώτα 4 δισ. από την ΕΕ η οποία ενέκρινε και θα χρηματοδοτήσει το τεράστιο επενδυτικό σχέδιο για τη χώρα μας, με έργα που θα χρειάζονταν δεκαετίες για να τα δει η χώρα στην πρόληψη και καταπολέμηση των πυρκαγιών.

Το κόστος επένδυσης φτάνει στα 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ (με ΦΠΑ) και πρώτη φορά στα χρονικά η Ελλάδα δαπανά τόσα για πρόληψη των πυρκαγιών. Το ποσό συγκρίνεται άμεσα με το 1,1 δισ. ευρώ που κόστισε η αποκατάσταση και στήριξη περιοχών και πληγέντων από φυσικές καταστροφές από τον Ιανουάριο του 2020 έως σήμερα.

Από τα 1,1 δισ. όμως το 1 δισ. δόθηκε για επούλωση πληγών, ενώ μόλις 45 εκατομμύρια αφορούσαν προληπτικές δαπάνες δασοπροστασίας (πχ 15 εκατ. για δαπάνες καθαρισμού δασών και απομάκρυνση εύφλεκτων υλικών, 3 εκατ. ευρώ για την λειτουργία του “112” και τα υπόλοιπα για διάνοιξη αντιπυρικών ζωών, προμήθεια υδατοδεξαμενών, προμήθεια ερπυστριών, μίσθωση 11 αεροσκαφών δασοπυρόσβεσης, κάλυψη υπερωριακής απασχόλησης του Πυροσβεστικού Σώματος κλπ).

Σχόλια