Η κυβέρνηση προλαβαίνει να σώσει τη σταφίδα

Γράφει ο Γιάννης Σινάπης Έκκληση στον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης “να δώσουν λύση εδώ και τώ...


Γράφει ο Γιάννης Σινάπης


Έκκληση στον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης “να δώσουν λύση εδώ και τώρα” στο ζήτημα της σταφίδας, απηύθυνε πριν λίγες ημέρες ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού “Ενωση Μεσσηνίας” Γιώργος Λαζόγιαννης. Ήταν μια ακόμα έκκληση συνεταιριστικού παράγοντα και σταφιδοπαραγωγού για το παρόν και κυρίως για την προοπτική ενός ιστορικού και εμβληματικού προϊόντος της πατρίδας μας.

Τα πράγματα είναι κρίσιμα για την κορινθιακή σταφίδα, καθώς σημαντικές ποσότητες από την περσινή παραγωγή που βρίσκονται στα χέρια της Παναιγιαλείου Ενωσης, μιας δυναμικής συνεταιριστικής οργάνωσης, παρέμεναν απούλητες κυρίως λόγω των προβλημάτων και των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό. “Αν θέλουν πρωτογενή τομέα, θα πρέπει να τον στηρίξουν έμπρακτα” τόνισε ο κ. Λαζόγιαννης και ζήτησε να τηρηθεί η υπόσχεση για πρόγραμμα απόσυρσης των αποθεμάτων της περσινής παραγωγής σταφίδας.

Είναι αλήθεια ότι η Παναιγιάλειος είχε χτυπήσει έγκαιρα το καμπανάκι του κινδύνου κι είχε ενημερώσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τον κίνδυνο που ερχόταν. Το υπουργείο ολιγώρησε, πήγαινε όλο και προς τα πίσω τη λήψη των κρίσιμων αποφάσεων, με αποτέλεσμα η κατάσταση να φθάσει σε αδιέξοδο.

Το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό και δεν αφορά μόνο τη βιωσιμότητα της Παναιγιαλείου, που χωρίς κρατική στήριξη θα καταρρεύσει. Αφορά τους ανθρώπους, τους σταφιδοπαραγωγούς και το προϊόν.

Υπάρχουν περιοχές που η σταφίδα είναι το πιο δυναμικό προϊόν. Εκεί η ζημιά και ο κίνδυνος της ανεργίας θα είναι τεράστιος. Στη Μεσσηνία η σταφίδα είναι συμπληρωματική καλλιέργεια. Οι παραγωγοί θα την εγκαταλείψουν, θα ξεκωλώσουν τις σταφίδες και η εξάρτηση από τη μονοκαλλιέργεια της ελιάς θα γίνει πιο ισχυρή και πιο εξαρτημένη.

Η σταφίδα που μεγάλωσε γενιές αγροτών, που σπούδασε τα παιδιά τους και στήριξε την τοπική και την εθνική οικονομία σε δύσκολες εποχές θα περάσει στην ιστορία. Και θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερο μαρασμό και μιζέρια την ελληνική ύπαιθρο. Προλαβαίνει την ύστατη στιγμή η κυβέρνηση, αν θέλει πραγματικά, να σώσει το προϊόν και τους παραγωγούς και να δώσει ανάσα στη δοκιμαζόμενη ύπαιθρο.

 
Γιάννης Σινάπης 

πηγή: eleftheriaonline.gr

 

Σχόλια