Ανεβαίνει η τιμή των σιτηρών - Ακριβαίνουν λιπάσματα & πιστοποιημένοι σπόροι ...

Στα 49,5 λεπτά το κιλό διαμορφώθηκε το δεύτερο κλείσιμο των συμβολαιακών σκληρών σιτηρών του Αγροτικού Συνεταιρισμού Νίκαιας «ο Προμηθέας», ...


Στα 49,5 λεπτά το κιλό διαμορφώθηκε το δεύτερο κλείσιμο των συμβολαιακών σκληρών σιτηρών του Αγροτικού Συνεταιρισμού Νίκαιας «ο Προμηθέας», στο πλαίσιο της συνεργασίας που έχει με τη Μέλισσα-Κίκιζας. Η τιμή μεταφράζεται σε 48λεπτά για τον παραγωγό, ιδιαίτερα υψηλή ακόμη και με τα δεδομένα της φετινής αγοράς. 

Στην πρώτη πρόσκληση που έχει βγει στα μέσα Ιουλίου η τιμή ήταν στα 27 λεπτά. Υπενθυμίζεται ότι προ δύο εβδομάδων και στο πλαίσιο διαγωνισμού, ο Συνεταιρισμός είχε πουλήσει περί τους 600 τόνους στην εταιρεία «Μύλοι Κεπενού» έναντι 53,6 λεπτών το κιλό, πετυχαίνοντας τιμή παραγωγού 52 λεπτών, την υψηλότερη που έχει καταγραφεί φέτος στη χώρα. Την ίδια ώρα οι πρώτες εκτιμήσεις για τις φθινοπωρινές σπορές δείχνουν αύξηση τουλάχιστον 10% για το σκληρό σιτάρι και μείωση για το κριθάρι. 

Ανάλογη αύξηση σημειώνεται και στην αγορά πιστοποιημένου σπόρου, αλλά και του κόστους των λιπασμάτων. Στο μεταξύ μόνο 100.000 τόνοι περίπου έχουν περισσέψει για εξαγωγές μέχρι τη νέα συγκομιδή, με αποτέλεσμα κάποιοι να εκτιμούν πως τις επόμενες εβδομάδες οι τιμές θα ξεπεράσουν τα 50 ευρώ το κιλό, αφού ακόμη δεν έχει γίνει το μεγάλο μπαμ.


πηγή:eleftheria.gr

Σχόλια