ΣΟΚ για τη φέτα: Η Δανία φαίνεται να κερδίζει την προσφυγή για την ονομασία μετά τις συνεχιζόμενες νοθείες!

Του Γιάννη Κολλάτου Πως οι νοθείες ανοίγουν τον ασκό του Αιόλου για τον αφανισμό της ελληνικής κτηνοτροφίας Φαίνεται ότι η υπόθεση με τη νοθ...


Του Γιάννη Κολλάτου

Πως οι νοθείες ανοίγουν τον ασκό του Αιόλου για τον αφανισμό της ελληνικής κτηνοτροφίας
Φαίνεται ότι η υπόθεση με τη νοθεία στη φέτα σε χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά (Γερμανία, Σουηδία) , από θεσσαλικές γαλακτοβιομηχανίες-τυροκομικές επιχειρήσεις, δημιουργεί νέα αρνητικά δεδομένα, για την ελληνική κτηνοτροφία. 

Παρά το γεγονός ότι φέτος το πρόβειο γάλα έφτασε σε τιμές 1,20 μέχρι 1,25 ευρώ το κιλό, ίσως αυτό να αποτελέσει το «κύκνειο άσμα» για τους Έλληνες κτηνοτρόφους, αν η προσφυγή της Δανίας, την οποία υποστηρίζει και η Γαλλία κατά της Ελλάδας στα ευρωπαϊκά δικαστήρια έχει όπως όλα δείχνουν, θετική έκβαση.

Το γεγονός της προσφυγής επισήμανε χθες στην εκπομπή ΘΕΣΣΑΛΩΝ ΓΗ και ο γεωπόνος Ντίνος Μπλιάτσος ο οποίος έχει προχωρήσει στη δημιουργία ομάδων προβατοτρόφων σε Θεσσαλία και Μακεδονία


Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας και πρώην υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργο Κασαπίδη, η Δανία στην προσφυγή της υποστηρίζει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να διασφαλίσει τη φέτα ως προϊόν ΠΟΠ και ζητά να παράγει και η ίδια από πρόβειο και όχι αγελαδινό γάλα (άρα δεν θα πρόκειται για λευκό τυρί). Πίσω από τη Δανία βέβαια κρύβεται και η Γαλλία που υποστηρίζει την προσφυγή, όπου υπάρχει ανεπτυγμένη η εκτροφή προβάτων με τη Γαλλική φυλή Λακόν (Lacaune)...





Η συγκυρία δε φαίνεται να αναδίδει προκλήσεις καθώς αυξάνονται τα περιστατικά αθέμιτων πρακτικών παρασκευής του προϊόντος στις μονάδες σύγχρονης τεχνολογίας, όπως σημειώνουν φορείς της αγοράς. Ας σημειωθεί ότι δεν υπάρχουν αποθέματα φέτας, λόγω και της υψηλής ζήτησης προϊόντος την περίοδο της καραντίνας, υπάρχει έλλειψη σε γάλα καθώς οι παραγωγοί εγκαταλείπουν την κτηνοτροφία, οι νομικές προδιαγραφές για τη φέτα ΠΟΠ δεν επιτρέπουν εισαγωγές ενώ σε όλα αυτά πρέπει να προστεθούν οι ανατιμήσεις σε πρώτες ύλες και ζωοτροφές που φτάνουν το 30-40% κατά μέσον όρο.

Ανοίγει ο ασκός του Αιόλου για τον αφανισμό της ελληνικής κτηνοτροφίας



Αξίζει εδώ να τονιστεί ότι οι τιμές του πρόβειου γάλακτος σε βαλκανικές χώρες, όπως η Ρουμανία, η Βουλγαρία και η Αλβανία με τη Βόρεια Μακεδονία κυμαίνονται στα 60 λεπτά το κιλό, δηλαδή 50% κάτω σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα που κατάφεραν να απολ

αύσουν οι Έλληνες κτηνοτρόφοι μετά τη συμφωνία που επετεύχθη προ ενός έτους για τη λειτουργία της διεπαγγελματικής της φέτας.
Ο φόβος πλέον είναι για τους Έλληνες κτηνοτρόφους, αν η Δανία κερδίσει την προσφυγή, μη χαθεί η ονομασία ΠΟΠ που δίνει προστιθέμενη αξία στο γάλα τους και έτσι αρχίσουν και οι μεγάλοι εγχώριοι «παίκτες» στον τομέα παρασκευής της φέτας, να κάνουν εισαγωγές από τα Βαλκάνια με 60 λεπτά το κιλό. Έτσι θα, οδηγήσουν στην εξαφάνιση την ελληνική προβατοτροφία (με αυτά τα επίπεδα τιμών δεν βγαίνουν τα κόστη) και συνεπακόλουθα στην ερήμωση της υπαίθρου σε Θεσσαλία, Μακεδονία, Ήπειρο και Πελοπόννησο, όπου κυρίως παράγεται η φέτα.


Οι απειλές του πρωθυπουργού από το περίπτερο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στη ΔΕΘ πρόσφατα «να σταματήσετε τη νοθεία γιατί θα μας βρείτε μπροστά σας» μάλλον έρχονται με κάποια χρονική υστέρηση, καθώς η ζημιά φαίνεται ότι ήδη έχει γίνει εις βάρος αυτού του εθνικού προϊόντος…
Και σε όλα αυτά θα πρέπει να προστεθεί και η ζημιά που έγινε το 2016 με τη συμφωνία CETA με Καναδά και Νότια Αφρική την οποία υποστήριξε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ασχέτως εάν τελικά οι ευρωβουλευτές του την καταψήφισαν, ενώ την υπερψήφισαν οι ευρωβουλευτές της ΝΔ… 

Έτσι σε λίγους μήνες τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια (μέχρι το 2023) θα κληθούν να την επικυρώσουν και οι χώρες αυτές θα μπορούν να παράγουν φέτα, ακόμη και με αγελαδινό γάλα, με ότι αυτό συνεπάγεται για το προϊόν και τους Έλληνες προβατοτρόφους. 

Τέλος αξίζει να τονιστεί ότι αρχίζει να σβήνει και το άστρο του ελληνικού γιαουρτιού που ήταν ένα success story για τις ελληνικές γαλακτοβιομηχανίες, καθώς ήδη ευρωπαϊκές χώρες άρχισαν να παρασκευάζουν και να διαθέτουν σε αλυσίδες μάρκετ επιδόρπια γιαουρτιού «τύπου ελληνικό γιαούρτι» με παραπλανητική σήμανση που παραπέμπει σε Ελλάδα, χωρίς να μπορεί να υπάρξει εμπορική ανταπόκριση σε αυτό, με δεδομένο ότι το Greek yoghurt δεν είναι προϊόν ΠΟΠ…!



Σχόλια