Καταγγελίες αγροτών για λογαριασμούς «φωτιά» της ΔΕΗ με υπέρογκες αυξήσεις

Μορφή χιονοστιβάδας παίρνουν οι καταγγελίες των αγροτών για λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος – «φωτιά» με υπέρογκες αυξήσεις. Το ζήτημα κορυ...


Μορφή χιονοστιβάδας παίρνουν οι καταγγελίες των αγροτών για λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος – «φωτιά» με υπέρογκες αυξήσεις. Το ζήτημα κορυφώθηκε τις τελευταίες ημέρες, όταν οι παραγωγοί άρχισαν να λαμβάνουν τους λογαριασμούς χρήσης ηλεκτρικού ρεύματος για τον μήνα Αύγουστο.

Όπως φαίνεται από τα εν λόγω τιμολόγια, μια επιπλέον χρέωση, η λεγόμενη «ρήτρα αναπροσαρμογής», έχει επιβαρύνει με μεγάλα ποσά τους χρήστες, παρά το γεγονός ότι αυτοί υπάγονται στο αγροτικό τιμολόγιο και απολαμβάνουν έκπτωση.

Οι χρεώσεις αυτές έχουν προστεθεί τόσο στα τιμολόγια της ΔΕΗ, όσο και σε λογαριασμούς άλλων παρόχων. Σύμφωνα με τους καταγγέλλοντες, που επικοινώνησαν με την «ΥΧ», φαίνεται ότι οι επιβαρύνσεις για έναν στάβλο ή μια γεώτρηση, με μέσο κόστος κατανάλωσης 3.000 ευρώ, φθάνουν ή και ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ μηνιαίως.

Όπως ανέφερε ο ελαιοπαραγωγός από τον Κίσσαμο Χανίων, Αντώνης Μενεγάκης, «στον τελευταίο λογαριασμό του Αυγούστου για τη χρήση ηλεκτρικού ρεύματος στη γεώτρησή μου, είδα ότι προστέθηκε ένα ποσό ύψους περίπου 2.000 ευρώ, το οποίο αποδίδεται στη ρήτρα αναπροσαρμογής. Σε αυτό το ποσό, μου γίνεται έκπτωση 900 ευρώ.

Τελικά, ο λογαριασμός μου φθάνει τα 3.000 ευρώ, ενώ η τελική καθαρή επιβάρυνση ξεπερνάει τα 1.000 ευρώ, που είναι η επιπλέον χρέωση σε σχέση με αυτά που πλήρωνα κάθε μήνα με την ίδια κατανάλωση. Μάλιστα, έκανα την αναγωγή της χρέωσης ανά κιλοβατώρα σε σχέση με προηγούμενους λογαριασμούς και, όπως προκύπτει, η αύξηση ξεπερνά το 35%! Όπως καταλαβαίνετε, έχουμε αναστατωθεί από την εξέλιξη αυτή, δεν γίνεται να συνεχίσουμε με τέτοιες επιβαρύνσεις».

Παρόμοια ήταν και η μαρτυρία του αγελαδοτρόφου από τις Σέρρες Γιάννη Τσιτσιλίδη, ο οποίος διαπίστωσε έκπληκτος το «χαράτσι» στον λογαριασμό που έλαβε πριν από λίγες ημέρες για τη χρήση ρεύματος στον στάβλο του, για τον μήνα Αύγουστο. Όπως μας είπε ο ίδιος και, εν συνεχεία, διαπιστώσαμε ιδίοις όμμασι, η χρέωση της ρήτρας αναπροσαρμογής στον τελευταίο λογαριασμό του Αυγούστου ξεπερνά τα 2.300 ευρώ, τη στιγμή που στον λογαριασμό του Ιουνίου η εν λόγω ρήτρα δεν υπήρχε, καθώς εφαρμοζόταν το παλιό καθεστώς τιμολόγησης.

 

 

Τιµολόγιο Ιουνίου

 

 

Τιµολόγιο Αυγούστου
 

Επιβαρύνσεις και στους ΤΟΕΒ, απειλούνται με «λουκέτο»

Δεν είναι, όμως, μόνο οι μεμονωμένοι παραγωγοί που είδαν μεγάλες διαφορές στους λογαριασμούς τους. Όπως δήλωσε στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Νεοχωρίου, Γεράσιμος Μακρής, «εμείς διαπιστώσαμε με το λογιστήριό μας ότι στον τελευταίο μας λογαριασμό που λάβαμε στα τέλη Αυγούστου υπάρχει μια επιβάρυνση που κυμαίνεται περίπου στο 30%.

Ως οργανισμός έχουμε ρύθμιση με τη ΔΕΗ την οποία και τηρούμε κανονικά, ωστόσο πρόκειται για ένα ποσό που δεν περιμέναμε. Υπάρχουν Οργανισμοί που δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν με τα προϋπάρχοντα δεδομένα. Τώρα θα βρεθούν σε ακόμα πιο δύσκολη θέση, καθώς οι αυξήσεις θα μεταφερθούν στα μέλη τους».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Α’ Ζώνης Μεσσαράς, Βαγγέλης Τσιμπραγάκης, δήλωσε στην «ΥΧ»: «Είναι όπως ακριβώς τα λέτε. Εμείς υπολογίζουμε την αύξηση στο 37%. Δεν είναι δυνατόν να περνάει αυτή η επιβάρυνση από τη ΔΕΗ στους καταναλωτές και το υπουργείο να επιτρέπει κάτι τέτοιο. Δεν μας είχε ενημερώσει κανείς, είμαστε απροστάτευτοι.

Θα πρέπει να υπάρξει παρέμβαση, διότι οι αγρότες θα επωμιστούν ένα κόστος που δεν μπορούν να αντέξουν. Ο Οργανισμός μας είναι από τους πιο υγιείς, ωστόσο για να παραμείνουμε βιώσιμοι θα περάσουμε τις αυξήσεις στα μέλη μας, εάν δεν λάβει μέτρα η πολιτεία».
Τι αναφέρει η ΔΕΗ και τι λένε οι ειδικοί

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η ΔΕΗ στην ιστοσελίδα της, από τις αρχές Αυγούστου και συγκεκριμένα από 5/8/2021 η επιχείρηση προχώρησε σε κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής των χρεώσεων προμήθειας με βάση το διοξείδιο του άνθρακα (CO2) από τα Τιμολόγια της Χαμηλής Τάσης στα οποία εφαρμόζεται και σε αντικατάστασή της από τη ρήτρα αναπροσαρμογής Χρεώσεων Προμήθειας, η οποία βασίζεται στην Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς.

Με απλά λόγια, από την ανωτέρω ημερομηνία εφαρμόζεται νέος τρόπος τιμολόγησης της κατανάλωσης ρεύματος, ο οποίος λόγω αυξημένης τιμής αγοράς ενέργειας έχει ως αποτέλεσμα τις μεγάλες επιβαρύνσεις στα τιμολόγια. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που παραθέτει η ΔΕΗ στην ιστοσελίδα της, η ρήτρα εφαρμόζεται στα οικιακά τιμολόγια, στα επαγγελματικά τιμολόγια, καθώς και στο αγροτικό τιμολόγιο χαμηλής τάσης.

Η ουσία είναι ότι ουδείς από τους παραγωγούς δεν ήταν ενημερωμένος για την εξέλιξη αυτή, ενώ προκαλούνται εύλογα ερωτήματα, δεδομένου ότι προηγήθηκαν οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ όπου, ως γνωστόν, ελήφθησαν μέτρα προστασίας για τα νοικοκυριά, ώστε να συγκρατηθούν στα ίδια επίπεδα οι λογαριασμοί ρεύματος.

Δυστυχώς, δεν συμβαίνει το ίδιο για τους αγρότες, οι οποίοι τη δεδομένη στιγμή μένουν έκθετοι στους κλυδωνισμούς της μεγάλης αύξησης κόστους της αγοράς ενέργειας. Η «ΥΧ» απευθύνθηκε στη ΔΕΗ για ένα σχόλιο, χωρίς να υπάρξει μέχρι στιγμής κάποια εξέλιξη. Κύκλοι του ΥΠΕΝ ανέφεραν στην «ΥΧ» ότι η εν λόγω αύξηση ήταν αναμενόμενη, λόγω της κατάστασης στην αγορά ενέργειας διεθνώς.

Σε επικοινωνία μας με έμπειρο στέλεχος της αγοράς ενέργειας, το σχόλιό του ήταν το εξής: «Το κόστος αγοράς ενέργειας κατά το τελευταίο τρίμηνο έχει υπερδιπλασιαστεί, επομένως αυτή η επιβάρυνση ήταν δεδομένο ότι θα μεταφερθεί στους καταναλωτές. Αιτία αυτού, κατά κύριο λόγο, είναι η τεράστια αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου, αλλά και οι έντονα υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού, που ανάγκασαν τη ΔΕΗ να θέσει σε λειτουργία κάποιες λιγνιτικές εγκαταστάσεις. Δεν φαίνεται ότι θα υπάρξει εκτόνωση του φαινομένου τουλάχιστον μέχρι τα μέσα του νέου έτους», σημείωσε.

 πηγή:ypaithros.gr

Σχόλια