Σκάνδαλο με συνολικά 54.000 λίτρα νοθευμένο ελαιόλαδο που κυκλοφορούσε σαν ΠΟΠ στην Ισπανία ..

(ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) Στην Ισπανία και συγκεκριμένα στη Σεβίλλη κατασχέθηκαν από την Πολιτική Προστασία (Guardia Civil) σε δύο περιοχές (Osuna και ...

(ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ)

Στην Ισπανία και συγκεκριμένα στη Σεβίλλη κατασχέθηκαν από την Πολιτική Προστασία (Guardia Civil) σε δύο περιοχές (Osuna και El Viso del Alcor) συνολικά 54.000 λίτρα δήθεν “ελαιολάδου”, ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση.

Από αυτές τις ποσότητες, τα 24.000 λίτρα είχαν ήδη συσκευαστεί σε δοχεία των 5 λίτρων και προορίζονταν για κυκλοφορία με ψευδή ετικέτα, καθώς τυποποιούνταν σαν εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα και μάλιστα σαν ΠΟΠ.


Στην πραγματικότητα όμως αποδείχθηκε ότι όχι μόνο δεν είχε πραγματοποιηθεί κανένας υγειονομικός έλεγχος, αλλά και ότι οι συγκεκριμένες ποσότητες ήταν μια μίξη πυρηνελαίου και ηλιελαίου.

Παράλληλα, οι Αρχές ανακάλυψαν 30.000 λίτρα επιπλέον από το ίδιο μείγμα σε δεξαμενές, έτοιμα προς τυποποίηση. Το σκάνδαλο αυτό έρχεται σε συνέχεια του πρόσφατου σκανδάλου στη Βραζιλία, όπου επίσης ακολουθήθηκαν πρακτικές επικίνδυνες για την ανθρώπινη υγεία.

Οι ποσότητες αυτές πωλούνταν κατά κύριο λόγο μέσω Internet σε καταναλωτές τόσο από την περιοχή της Σεβίλλης όσο και από άλλες περιοχές της Ισπανίας.

Σύμφωνα με την έγκυρη Olimerca, οι έρευνες για την εξάρθρωση του κυκλώματος αυτού ξεκίνησαν μετά από καταγγελίες καταναλωτών ότι το “ελαιόλαδο” που είχαν αγοράσει δεν παρέπεμπε γευστικά σε εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.

Από την επιχείρηση της Guardia Civil συνελήφθησαν 4 άτομα, τα οποία έχουν αφεθεί ελεύθερα με περιοριστικούς όρους για έγκλημα κατά της πνευματικής ιδιοκτησίας (ψευδής ετικέτα) αλλά και κατά της δημόσιας υγείας.


ΠΗΓΗ:olivenews.gr

Σχόλια