Καρτέλ στα γεωργικά εφόδια;

Για καρτέλ στα γεωργικά εφόδια κάνει λόγο ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Βάμβακος - Η πιο «πράσινη» ΚΑΠ θα εκτοξεύσει το καλλιεργητικό κόστ...


Για καρτέλ στα γεωργικά εφόδια κάνει λόγο ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Βάμβακος - Η πιο «πράσινη» ΚΑΠ θα εκτοξεύσει το καλλιεργητικό κόστος

«Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάρα πολλά καρτέλ όσον αφορά τα γεωργικά εφόδια και πρέπει να υπάρξει μια παρέμβαση στις εταιρίες», δηλώνει ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος, Ευθύμιος Φωτεινός, στο ethnos.gr και στον δημοσιογράφο Τίμο Φακαλή. 
Ο κ. Φωτεινός προσθέτει ότι: «Πρέπει να ξαναδούμε λίγο τις τιμές των γεωργικών φαρμάκων για να μπορέσει να υπάρξει συνέχιση της καλλιέργειας του βαμβακιού».

 Και δίνει ένα παράδειγμα: 

«Ένα σακί αζωτούχου λιπάσματος 40 κιλών, που οι αγρότες αγόραζαν 18 ευρώ, σήμερα κοστίζει 40 ευρώ.» Ενώ εξηγεί ότι «δεν γίνεται μόνο στο βαμβάκι, γίνεται και σε πολλά άλλα γεωργικά προϊόντα το καρτέλ που σημαίνει ότι κάποιοι έμποροι και κάποιες πολυεθνικές εταιρείες δημιουργούν μια κατάσταση. Δεν αφήνουν το κόστος παραγωγής να πέσει και αυτό καταλήγει στον παραγωγό που είναι ο τελευταίος αποδέκτης».


Όπως εξηγεί από την πλευρά του στο ethnos.gr ο Βασίλης Κόκκαλης, βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ και αρχιτέκτονας της Εθνικής Στρατηγικής για το βαμβάκι, οι τιμές είναι υψηλές στα φάρμακα και είναι ίδιες σε πολλές εταιρίες. «Το υψηλό κόστος των γεωργικών εφοδίων για την βαμβακοκαλλιέργεια είναι ίσως το πιο σημαντικό πρόβλημα που ανεβάζει το κόστος. Πρέπει να υπάρξουν αντισταθμιστικά μέτρα στήριξης της βαμβακοκαλλιέργειας, να συνεχιστεί και να βελτιωθεί η Εθνική Στρατηγική».

Η πιο «πράσινη» ΚΑΠ θα εκτοξεύσει το καλλιεργητικό κόστος

Ένα άλλο σημείο στο οποίο αναφέρεται ο κ. Φωτεινός είναι οι υψηλότερες περιβαλλοντικές δεσμεύσεις που θα απαιτεί η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική από το 2023, προκειμένου να συνεχίσουν να παίρνουν τις ίδιες επιδοτήσεις οι βαμβακοπαραγωγοί. Μάλιστα, επισημαίνει ότι οι νέες πρακτικές ουσιαστικά ισοδυναμούν με βιολογική καλλιέργεια του βαμβακιού. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του καλλιεργητικού κόστους στα ύψη. Εν τω μεταξύ στις νέες περιβαλλοντικές δεσμεύσεις έρχονται να προστεθούν η αύξηση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας, πετρελαίου και των μεταφορών.

Γι- αυτό και οι αγρότες ζητούν δοκιμαστική περίοδο ή επικουρικά αντισταθμιστικά μέτρα για την στήριξη του βαμβακιού.

«Στα μέσα του 2021-2022 είδαμε τις μεγάλες αυξήσεις στην παραγωγή. Αν δεν διαμορφωθούν προς τα κάτω τα έξοδα, θα μείνουν χωράφια ακαλλιέργητα γιατί το κόστος παραγωγής διπλασιάστηκε σε σχέση με πέρσι. Αν το βαμβάκι το στρέμμα, χωρίς το ενοίκιο, κοστίζει 200 ευρώ, τώρα μπορεί να πάει στα 300 ευρώ. Άρα πρέπει και η πολιτεία να συμβάλει τα μέγιστα να προστατέψει τον Έλληνα βαμβακοπαραγωγό» εξηγεί ο κ. Φωτεινός.

Καλές τιμές παραγωγού το 2021/22

Όπως εξήγησε ο κ. Φωτεινός, μιλώντας στο ethnos.gr, το 2021 καταγράφηκε μια αύξηση 40% πάνω στην τιμή πώλησης του βαμβακιού. Συνολικά το 2021 καλλιεργήθηκαν 2,625 εκατ. στρέμματα βαμβάκι στη χώρα. «Το 2020 το βαμβάκι πληρώθηκε από 48 εώς 50 λεπτά το κιλό και το 2021 οι εμπορικές τιμές σκαρφάλωσαν από 62 εώς 70 λεπτά κατά μέσο όρο. Ήταν μια πολύ καλή και δημιουργική χρονιά το 2021. Είχαμε μια τρομερή αύξηση 40% πάνω στην τιμή παρά τον κορονοϊό. Και για το 2022 υπάρχει αισιοδοξία ότι τα πράγματα θα κυμανθούν όπως πέρσι. Θα είναι ανοδικά. Το διεθνές χρηματιστήριο είναι σταθερό και ανοδικό», τόνισε ο κ. Φωτεινός.

Σχόλια