Περιφέρεια Θεσσαλίας: Υπογείως θα αρδεύονται 11.000 στρέμματα με δίκτυο άρδευσης σε μήκος περίπου 21,5 χιλιομέτρων

Υπόγειο δίκτυο άρδευσης σε μήκος περίπου 21,5 χιλιομέτρων για την άρδευση 10.830 στρεμμάτων αγροτικής γης στις Τοπικές Κοινότητες Σταυρού, Α...


Υπόγειο δίκτυο άρδευσης σε μήκος περίπου 21,5 χιλιομέτρων για την άρδευση 10.830 στρεμμάτων αγροτικής γης στις Τοπικές Κοινότητες Σταυρού, Αγ. Γεωργίου, Ανωχωρίου, Μεγ. Ευύδριου, Δασόλοφου, Αμπελιάς, Κατωχωρίου και Βασιλή κατασκευάζει η Περιφέρεια Θεσσαλίας. 
Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός υπέγραψε τη σύμβαση του έργου προϋπολογισμού 1.800.000 ευρώ που χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020.

«Ακόμα ένα έργο για τη στήριξη του πρωτογενή τομέα στα Φάρσαλα. Ένα έργο που δημιουργεί συνθήκες καλής άρδευσης, σωστής διαχείρισης του νερού και μείωσης του κόστους ενέργειας» δηλώνει ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. 

«Σε συνεργασία με τον ΤΟΕΒ Ενιπέα υλοποιούμε έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό με έργα ύψους 6,5 εκατ. ευρώ που περιλαμβάνει την υπογειοποίηση αγωγών στο βόρειο τμήμα του ΤΟΕΒ Ενιπέα, την ανόρυξη και αντικατάσταση εννέα γεωτρήσεων του ΤΟΕΒ Ενιπέα Φαρσάλων και την κατασκευή φράγματος για την αναστόμωση των πηγών Βρυσιών. Δηλαδή κατασκευάζουμε 36,5 χλμ. υπόγειο δίκτυο για την άρδευση συνολικά 18.940 στρεμμάτων. Στηρίζουμε με έργα και όχι με λόγια τους ανθρώπους της παραγωγής» προσθέτει ο περιφερειάρχης.

ΥΠΟΓΕΙΑ ΑΡΔΕΥΤΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ ΓΙΑ 22 ΑΝΤΛΙΟΣΤΑΣΙΑ

Αντικείμενο του έργου είναι η κατασκευή υπογείων αρδευτικών δικτύων για 22 αρδευτικά αντλιοστάσια (γεωτρήσεις) στην περιοχή ευθύνης του ΤΟΕΒ Ενιπέα Φαρσάλων (Νότιος τομέας). 


Πρόκειται να αρδευτεί η αγροτική περιοχή που ανήκει διοικητικά στον Δήμο Φαρσάλων, καθώς και οι περιοχές του Δ.Δ. Φαρσάλων του Δήμου Φαρσάλων που βρίσκονται εντός των διοικητικών ορίων των Τ.Κ. Σταυρού, Αγ. Γεωργίου, Ανωχωρίου, Μεγ. Ευύδριου, Δασόλοφου, Αμπελιάς, Κατωχωρίου, Βασιλή. 

Πρόκειται για 22 ξεχωριστά και διακριτά δίκτυα άρδευσης, μέσω των οποίων θα αρδευτούν 10.830 στρέμματα γης, στα οποία καλλιεργούνται ως επί το πλείστον βαμβάκι, καλαμπόκι και μηδική. 

Σε κάθε δίκτυο κατά μήκος του αγωγού προβλέπεται η τοποθέτηση υδροληψιών με υδρόμετρο για τη μέτρηση της παροχής. 

Οι αγωγοί θα είναι κατασκευασμένοι από HDPE (σκληρό πολυαιθυλένιο) τρίτης γενιάς ονομαστικής πίεσης 16 atm. Το συνολικό μήκος των αγωγών άρδευσης είναι περίπου 21.500 μέτρα. 

Με την κατασκευή του νέου δικτύου θα εξοικονομηθούν μεγάλες ποσότητες ύδατος, κάτι που θα λειτουργήσει θετικά στη μείωση του υδατικού ελλείμματος της λεκάνης απορροής του ποταμού Ενιπέα, καθώς και του Πηνειού ποταμού.


πηγή: eleftheria.gr

Σχόλια