«Φωτιά» στους στάβλους βάζει το ηλεκτρικό ρεύμα

«Καίει» τους κτηνοτρόφους το κόστος της ενέργειας. Τέσσερις φορές πάνω ο λογαριασμός ρεύματος στην κτηνοτροφική μονάδα του Ηλία Τσούτσου στη...«Καίει» τους κτηνοτρόφους το κόστος της ενέργειας. Τέσσερις φορές πάνω ο λογαριασμός ρεύματος στην κτηνοτροφική μονάδα του Ηλία Τσούτσου στη Σκοπιά Φαρσάλων

Λογαριασμοί-φωτιά φτάνουν στα χέρια κτηνοτρόφων τις τελευταίες ημέρες που χρησιμοποιούν, ως ενεργειακό μέσο στους στάβλους τους, την ηλεκτρική ενέργεια. Τα «μπιλιετάκια» του ηλεκτρικού ρεύματος είναι και έως τέσσερις φορές πάνω, σε σχέση με την περσινή χρονιά.

Ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Σκοπιάς Φαρσάλων κ. Ηλίας Τσούτσος είδε τον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος στον στάβλο του, στα 2.521 ευρώ, από τα οποία τα 1.945 ευρώ αφορούν τη ρήτρα αναπροσαρμογής, ενώ έχει επιβληθεί έκπτωση στον λογαριασμό 499,29 ευρώ, όταν για την ίδια περίοδο την περσινή χρονιά και για την ίδια χρήση, πλήρωσε περίπου 600 ευρώ.

«Βαρίδι» για τη βιωσιμότητα των κτηνοτροφικών μονάδων χαρακτηρίζει o κ. Τσούτσος τη ρήτρα αναπροσαρμογής που επιβλήθηκε στους λογαριασμούς ενέργειας και προσθέτει ότι «υπό αυτές τις συνθήκες η βιωσιμότητα και του «καλύτερου» κτηνοτρόφου, ο οποίος είχε μέχρι σήμερα τακτοποιημένες τις υποχρεώσεις προς τρίτους, τίθεται σε αμφιβολία».

Την ίδια ώρα το γάλα που πουλά στον έμπορο, είδε μια αύξηση 20 λεπτά/κιλό αγγίζοντας το 1,20ευρώ/κιλό φέτος, αύξηση, η οποία όπως εξηγεί ο ίδιος υπερκαλύπτεται από την αύξηση των ζωοτροφών που πήραν 10 λεπτά/κιλό πάνω, ενώ η τιμή του κρέατος παρέμεινε ελαφρώς μειωμένη κοντά στα 4,9 ευρώ/κιλό, με εξαίρεση την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων που κατάφεραν να πουλήσουν λίγο καλύτερα. «Και σε όλα αυτά ζημιωμένος, εκτός από τους παραγωγούς θα βγει και ο τελικός καταναλωτής» καταλήγει ο κ. Τσούτσος.

Ο Ηλίας Τσούτσος, αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του επέστρεψε στο χωριό του και διατηρεί τα τελευταία χρόνια σύγχρονη κτηνοτροφική μονάδα 300 σταβλισμένων προβάτων στη Σκοπιά Φαρσάλων, παράγοντας γάλα και κρέας από τα ζώα του.

Ως πρόεδρος και της κοινότητας Σκοπιάς, αφουγκράζεται καθημερινά τα προβλήματα των συγχωριανών για τις συγκεκριμένες αυξήσεις, τόσο των κτηνοτρόφων όσο και των γεωργών, που προσπαθούν με μόχθο να συνεχίσουν να παράγουν στην ύπαιθρο μένοντας στα χωριά τους και δίνοντας ζωή στον τόπο τους.

Και ενώ τα τελευταία χρόνια η Πολιτεία έδινε κίνητρα, κυρίως στους νέους αγρότες, να εκσυγχρονίσουν τις κτηνοτροφικές μονάδες που διατηρούσαν από τους γονείς τους ή να δημιουργήσουν νέες σε σύγχρονα πρότυπα, με αρμεκτήρια, μηχανήματα κ.α. ώστε να αυξήσουν την παραγωγή τους, βλέπουν να τους απειλεί μια παγκόσμια ενεργειακή κρίση σε ένα μικρό χωριό της Θεσσαλίας, χωρίς να μπορούν να κάνουν τίποτα, εξαρτώμενοι ουσιαστικά από το αν η Πολιτεία θα τους βοηθήσει στηρίζοντάς τους, σε αυτό το ξέφρενο ράλι των συνεχόμενων ανατιμήσεων.Του Γ. Γκαντέλου


ΠΗΓΉ:eleftheria.gr

Σχόλια