Κ.Σκανδαλίδης: Η νέα ΚΑΠ είναι ευκαιρία που θα πάει χαμένη γιατί θυσιάζεται & αυτή στο όνομα της αδιέξοδης πολιτικής της Κυβέρνησης

Ομιλία του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του Κινήματος Αλλαγής, Κώστα Σκανδαλίδη, στη συζήτηση της επίκαιρης επερώτησης των Βουλευτών της Κοιν...


Ομιλία του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του Κινήματος Αλλαγής, Κώστα Σκανδαλίδη, στη συζήτηση της επίκαιρης επερώτησης των Βουλευτών της Κοινοβουλευτικής ομάδας του Κινήματος Αλλαγής προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με θέμα: «Η έλλειψη σχεδίου, λανθασμένες πολιτικές και ανεπαρκείς χειρισμοί της κυβέρνησης οδηγούν τον πρωτογενή τομέα σε αδιέξοδο – χρειάζονται άμεσες παρεμβάσεις για την ανάπτυξή του».


Κύριε Υπουργέ, καταρχάς, θέλω να σας ευχηθώ καλή επιτυχία στο έργο που έχετε αναλάβει. Πιστεύω ότι είναι ένας πολύ κρίσιμος τομέας, στον οποίο χρειάζονται πολύ βαθιές αλλαγές για τις οποίες θα μιλήσω μετά.

Επίσης, δεν θέλω να αμφισβητήσω τις προθέσεις σας να εγκαταστήσετε έναν καινούργιο τρόπο διαλόγου με τα κόμματα και γενικότερα με τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου και τους φορείς, για να χαράξετε την πολιτική. Επειδή είστε ο τρίτος Υπουργός που το υπόσχεται στους τελευταίους τριάντα μήνες, ελπίζω αυτή τη φορά να γίνει πράξη.

Θα σταθώ μόνο σε ένα θέμα, το οποίο ομολογώ ότι με άγγιξε, γιατί θεωρώ ότι κάνατε ένα φάουλ. Αυτό το θέμα αφορά το πότε ψηφίζουμε εμείς «παρών» και πότε «όχι» ή «ναι» σε συγκεκριμένα νομοσχέδια. Στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο που εσείς είπατε ότι καταψηφίσαμε μια συγκεκριμένη διάταξη, ήταν μία τροπολογία με οκτώ άρθρα. Από τα οκτώ άρθρα, μόνο το ένα –σας θυμίζω- ήταν η δωρεά των 800.000 ευρώ, που χαρίσατε στους αγαπητούς σας φίλους, τους μεγαλοκεφαλαιούχους, για τη γονική δωρεά.

Και εσείς, κυρία Πρόεδρε, όλο το Προεδρείο της Βουλής, δεν μπορεί να αφήνετε να έρχονται τέτοιου τύπου τροπολογίες. Ξεφτιλίζεται η Βουλή. Αυτό το θέμα, κύριε Υπουργέ, έπρεπε να το ψηφίσουμε όλοι με ένα άρθρο. Να μπορούμε να ψηφίσουμε μόνο το άρθρο και όχι με την ευκαιρία ενός άρθρου να περνάνε και δέκα χαριστικές διατάξεις! Αυτό, όμως, δείχνει το ήθος και το ύφος της Κυβέρνησής σας. Όχι το δικό σας, της Κυβέρνησής σας.

Θα ξεκινήσω με ένα παράδειγμα. Σε μία περιοχή της Θράκης, στην Κομοτηνή, παραχωρήθηκε ένας δημόσιος χώρος, μια μεγάλη έκταση σε νέους αγρότες που τη χώρισαν σε οικόπεδα γεωθερμικού πεδίου και έφτιαξαν ένα θερμοκήπιο λαχανικών για εξαγωγές με 40% συμβατική ενέργεια και κυρίως με γεωθερμία. Δίπλα αναπτύχθηκε μία ολόκληρη καλλιέργεια λουλουδιών με 80 εκατομμύρια παραγωγή και με μηδενική εκπομπή διοξειδίου του άνθρακος. Αυτή η περιοχή έχει πάρει χαρακτήρα ενός πραγματικού παραγωγικού μοντέλου, το οποίο θα έπρεπε να είναι οδηγός για την πορεία της αγροτικής ανάπτυξης στη χώρα.

Γιατί το λέω αυτό; Αυτό έγινε το 2012. Δέκα χρόνια αργότερα, μετά την εκκαθάριση των συνεταιρισμών που έγινε τότε και την ενίσχυση και θεσμική κατοχύρωση των ομάδων παραγωγών, μετά τη θεσμοθέτηση των περιφερειακών και εταιρικών συμπράξεων και των δημοπρατηρίων, μετά την κατασκευή του μητρώου εμπόρων, που το καταργήσατε, μετά την πολιτική απόδοση της δημόσιας γης στους νέους αγρότες και παραγωγούς, που είχαν εντοπιστεί τρία εκατομμύρια στρέμματα που θα μπορούσαν να γίνουν παραγωγικές επενδύσεις στον αγροτικό τομέα, μετά την ενοποίηση των διάσπαρτων οργανισμών που παρέχουν εκπαίδευση και κάνουν έρευνα στον χώρο του Υπουργείου, μετά την ολοκλήρωση του ΟΣΔΕ, μετά την προετοιμασία της κάρτας πετρελαίου, δέκα χρόνια μετά είμαστε ακριβώς στο ίδιο σημείο: Ό,τι θετικό προέκυψε είναι συνδεδεμένο με την εργώδη προσπάθεια του μέρους εκείνου του αγροτικού κόσμου, ο οποίος κάτω από κυριολεκτικά αντίξοες συνθήκες δίνει τη μάχη της επιβίωσης και της ανάπτυξης.

Σε αυτή τη δεκαετία ακολούθησε ένα ολόκληρο πακέτο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2014-2020 που δεν άφησε κανένα ουσιώδες αποτύπωμα στο πεδίο της αγροτικής ανάπτυξης.

Η συζήτηση που κάνουμε εξακολουθεί να μετρά αριθμούς που μας παραθέσατε. Μην έχετε πολλή εμπιστοσύνη στους αριθμούς, τους παραθέτουν οι υπηρεσίες. Ανεξάρτητα, όμως, από τους αριθμούς, δεν είναι θέμα αριθμών. Είναι θέμα ζωής των ανθρώπων.

Εγώ θέλω να πω ότι οι αριθμοί, που κατά τη γνώμη σας ευημερούν, απευθύνονται σε έναν κόσμο που σήμερα βιώνει το τεράστιο κόστος παραγωγής και ειδικά της ενέργειας, του πετρελαίου, των λιπασμάτων, των ζωοτροφών, τη μη προσαρμογή του ΕΛΓΑ στις αυξανόμενες με γεωμετρική πρόοδο ζημιές λόγω της κλιματικής κρίσης, τον ουσιαστικό αποκλεισμό από τις διαδικασίες του ενεργειακού μετασχηματισμού και των ΑΠΕ, τη μη έγκαιρη και απρόσκοπτη διαδικασία των ετήσιων ενισχύσεων, τη βασανιστική σχέση με το τραπεζικό σύστημα με την έλλειψη ρευστότητας, τα χιλιάδες κόκκινα δάνεια, την αδυναμία στήριξης των βασικών προϊόντων της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση απέναντι σε αθέμιτες πρακτικές.

Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί το κόστος ζωής, η ακρίβεια, ο πληθωρισμός, η δραματική αύξηση του κόστους της ενέργειας και τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες που τους τελευταίους μήνες έχουν γίνει βραχνάς στον λαιμό του κάθε αγρότη. Υπάρχουν παραγωγοί που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν σήμερα τις εργασίες τους, να εγκαταλείψουν τα χωράφια τους και τις παραγωγές τους γιατί δεν μπορούν να σηκώσουν το κόστος αυτό.

Έρχεστε σήμερα, σε αυτή τη συγκεκριμένη συγκυρία και επαίρεστε για 43 δισεκατομμύρια παροχές. Και ρωτώ: Τι ποσοστό από αυτά τα 43 δισεκατομμύρια -κι αν εσείς σαν Υπουργός Γεωργίας είστε ικανοποιημένος- επενδύθηκε ή δόθηκε ως παροχή στους αγρότες; Να μας φέρετε αυτόν τον συγκεκριμένο αριθμό, αυτό το συγκεκριμένο ποσοστό, για να δούμε πού πήγαν αυτά τα χρήματα, σε ποιους πήγαν, πώς πήγαν και τι συμφέροντα εξυπηρέτησαν.

Πρέπει να πω ότι το αύριο του αγροτικού κόσμου της χώρας έχει άλλες ανάγκες. Όλοι μιλούν για την ανάγκη να αναχθεί ο αγροδιατροφικός τομέας σε κινητήριο μοχλό, να συνδεθεί με τις τοπικές κοινωνίες –τα λέμε και τα λέτε όλοι- και τα προϊόντα τους, τον τουρισμό, αλλά και την ιδιαίτερη ταυτότητα κάθε τόπου. Πού είναι ο περιφερειακός σχεδιασμός; Πού είναι η σύνδεση των νέων αναγκών με την παραγωγή και την αναδιάταξη στόχων και επιδιώξεων;

Πού είναι αυτή η συγκεκριμένη πολιτική που απευθύνεται σε συγκεκριμένες περιοχές και κατηγορίες της χώρας, στις ορεινές παραγωγές που φθίνουν καθημερινά, ενώ είναι η ποιότητα του αγροτικού και του κτηνοτροφικού προϊόντος, στους μεγάλους κάμπους που δεν έχουν εκσυγχρονιστεί, στις μεγάλες ελλείψεις στις θάλασσες που δεν έχουν αξιοποιηθεί, σε όλη αυτή την θαυμάσια φύση που μας δίνει τη δυνατότητα να έχουμε μια πολύ ισχυρή αγροτική οικονομία κι έναν αγροτοδιατροφικό τομέα.

Ποιο είναι το σχέδιό σας και που αποτυπώνεται; Αποτυπώνεται στην Έκθεση Πισσαρίδη με τις ανύπαρκτες αναφορές; Τι λέει για τους αγρότες η Έκθεση Πισσαρίδη; Στην πρόταση που εμφανίζετε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και περιλαμβάνει ένα ευχολόγιο; Στον προϋπολογισμό του 2022 που είναι η κανονική σας πολιτική και που υπάρχει παντελής απουσία; Ούτε με το μικροσκόπιο δεν φαίνεται ένα κάποιο σχέδιο, μια κάποια προτεραιότητα.

Η πολιτική σας, δυστυχώς, αντιστρατεύεται τον στόχο να γίνει το αγροδιατροφικό μοντέλο κινητήριος μοχλός της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας που τόσο έχει ανάγκη. Η Νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική είναι ευκαιρία που θα πάει χαμένη γιατί θυσιάζεται κι αυτή στο όνομα της αδιέξοδης πολιτικής σας.

Μας κάνετε συχνά την ερώτηση, τελευταία έχει γίνει και πολύ της μόδας, αν εμείς έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις για τα άμεσα μέτρα ανακούφισης και στήριξης του αγροτικού εισοδήματος, αλλά και για τη γενικότερη στρατηγική ανάπτυξης του τομέα. Μόλις προχτές ο Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής μίλησε για τέσσερα άμεσα μέτρα: Μίλησε για την επιδότηση στην αγορά λιπασμάτων. Μίλησε για την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου για τους πραγματικούς παραγωγούς. Μίλησε για πλαφόν στη ρήτρα αναπροσαρμογής του ηλεκτρικού ρεύματος. Και μίλησε και για τη μείωση του ΦΠΑ σε βασικά αγαθά.

Όμως, δεν είναι μόνο τα άμεσα μέτρα, τα οποία δεν κοστίζουν τόσο πολύ όσο λέτε και θα μπορούσαν να εφαρμοστούν από τώρα. Εμείς τα προτείναμε για συγκεκριμένο χρόνο. Δεν είπαμε τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης εσαεί. Για το 2022 είπαμε, για να αντιμετωπίσουμε το άμεσο πρόβλημα. Δεν εθελοτυφλούμε στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα.

Υπάρχει, όμως, και κάτι πολύ πιο μεγάλο σε μας που διαφέρει με τη δική σας πολιτική. Η μετάβαση από μια αγροτική οικονομία σε ένα σύγχρονο μοντέλο αγροδιατροφικής ανάπτυξης, με θεαματική αύξηση του αγροτικού τομέα και της μεταποίησης προϊόντων στη σύνθεση του ΑΕΠ επιβάλλει δύο κύριες επιλογές: Τον οικολογικό αναπροσανατολισμό της αγοράς και της ανάπτυξης και τον χωροταξικό σχεδιασμό και την εξειδίκευση ανάλογα με τις περιοχές και τις περιφέρειες της χώρας. Αυτά και τα δύο δεν υπάρχουν στη λογική σας.

Οικολογικός προσανατολισμός της ανάπτυξης και της παραγωγής σημαίνει πολύ συγκεκριμένα πράγματα. Σημαίνει συγκεκριμένα κίνητρα για επενδύσεις. Σημαίνει συγκεκριμένα κίνητρα για τους συγκεκριμένους τομείς για την απασχόληση. Σημαίνει επιμόρφωση και κατάρτιση νέων ανθρώπων, νέων αγροτών που να μπορούν να αναλάβουν προπαραγωγικές πρωτοβουλίες. Σημαίνει ενίσχυση της συνεταιριστικής ιδέας την οποία απεχθάνεστε. Γιατί ο μικρός κλήρος μόνο με ενότητα των αγροτών αντιμετωπίζει την ανταγωνιστικότητα και επιβάλλει την εξωστρέφεια στην παραγωγή και στην οικονομία μας. Σημαίνει μια σειρά από θεσμικές αλλαγές που είναι μακριά από τη δική σας αντιμεταρρυθμιστική πολιτική κι ας διατείνεστε κάθε μέρα ότι είστε ένα κόμμα μεταρρυθμίσεων, συνεπώς και κάθε νομοσχέδιο που φέρνετε εδώ, ακόμα και τις τροπολογίες, τις θεωρείτε τεράστιες μεταρρυθμίσεις για τον τόπο. Δεν υπάρχει τίποτα από όλα αυτά.

Είμαστε, λοιπόν, πολύ δικαιολογημένοι και μην μας κακίζετε που φέρνουμε στη δική μας σημερινή επερώτηση το θέμα αυτό στην επιφάνεια. Είμαστε διατεθειμένοι να σας πούμε τη γνώμη μας όποτε το θελήσετε για το τι κάνετε λάθος και τι πρέπει να διορθώσετε. Αυτό, αν το θελήσετε. Είστε ο τρίτος Υπουργός. Ελπίζω να το κάνετε.


πηγή: kinimaallagis.gr

Σχόλια