Οι κυβερνητικές παρεμβάσεις στο αγροτικό κόστος παραγωγής

Μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από το εξωτερικό, αναμένεται να προκύψουν εξελίξεις σε ό,τι αφορά τις κυβερνητικές πρ...


Μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από το εξωτερικό, αναμένεται να προκύψουν εξελίξεις σε ό,τι αφορά τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση του κόστους παραγωγής, αλλά και ενδεχομένως να οριστεί το ραντεβού με τη Σ.Ε. του μπλόκου της Νίκαιας. 

Σύμφωνα με διαρροές από το Μαξίμου, «εξετάζεται η διεύρυνση της βάσης των δικαιούχων για την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο στην πλατεία μάζα των παραγωγών και όχι μόνο σε νέους αγρότες ή συμμετέχοντες σε συλλογικά σχήματα».

 Απεναντίας δεν φαίνεται να ισχύουν όσα γράφτηκαν για επιδότηση στα λιπάσματα μέσω κουπονιών. Οι επιπτώσεις στους παραγωγούς από τις αυξήσεις σε ενέργεια, καύσιμα και εφόδια αποτελούν ένα από τα βασικά θέματα που θα συζητηθούν στο σημερινό (Δευτέρα) Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας στις Βρυξέλλες και όπως όλα δείχνουν αν θα υπάρξει μία λύση, αυτή θα είναι σε οριζόντια ευρωπαϊκή βάση.

Για τις ζωοτροφές, εξετάζεται η αλλαγή της χρονικής περιόδου, η οποία θα αποτελέσει κριτήριο για τον προσδιορισμό του τζίρου των κτηνοτρόφων, που όπως είχε γνωστοποιηθεί θα είχε ως βάση το πρώτο τρίμηνο του 2022. 

Το μέτρο προέβλεπε την ενίσχυση των κτηνοτρόφων με το 7% επί του τζίρου τους, για το διάστημα Ιανουάριος-Μάρτιος 2021. 

Σε αυτήν την κατεύθυνση, η αλλαγή που έχει δρομολογηθεί στοχεύει στην πιο αντιπροσωπευτική αποτύπωση του κύκλου εργασιών των παραγωγών, καθώς υπήρξαν έντονες αντιδράσεις ότι από το διάστημα που είχε επιλεγεί προέκυπτε ένας μη αντιπροσωπευτικός, χαμηλός κύκλος εργασιών.


ΣΤΗΛΗ ΑΓΡΟΕΦΟΔΙΑ

Από τον Γιώργο Ρούστα
(roustas@eleftheria.gr)

eleftheria.gr

Σχόλια