Η πρώιμη ανθοφορία των φυτών απειλεί την επιβίωση των ζώων

Οι αυξανόμενες θερμοκρασίες που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή πιθανώς συνδέονται με το γεγονός ότι τα φυτά στο Ηνωμένο Βασίλειο ανθί...


Οι αυξανόμενες θερμοκρασίες που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή πιθανώς συνδέονται με το γεγονός ότι τα φυτά στο Ηνωμένο Βασίλειο ανθίζουν σχεδόν ένα μήνα νωρίτερα από ό,τι ήταν για περισσότερους από δύο αιώνες μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1980. Το γεγονός αυτό φαίνεται ότι θέτει δυνητικά σε κίνδυνο και την άγρια ​​ζωή, λένε οι επιστήμονες.

Οι ερευνητές με επικεφαλής τον Ulf Buentgen, καθηγητή γεωγραφίας στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, ανέλυσαν περισσότερα από 419.000 δεδομένα από έγγραφα σχετικά με τις ημερομηνίες της πρώτης ανθοφορίας 406 ειδών φυτών μεταξύ 1753 και 2019 και τα συνέκριναν με ιστορικά ρεκόρ θερμοκρασιών που δείχνουν ότι το κλίμα θερμαίνεται όλο και περισσότερο, αναφέρει το Reuters.

Η μεγαλύτερη αλλαγή, δηλαδή πρώιμη ανθοφορία έως και 32 ημερών, καταγράφηκε μεταξύ των φυτών που έχουν υψηλό επίπεδο γενετικής προσαρμογής, η οποία είναι μια αλλαγή που ο Buentgen είπε ότι ήταν «τεράστια».

«Η πρώιμη ανθοφορία θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο ζημιάς από τον παγετό, αλλά και να θέσει σε κίνδυνο τα έντομα, τα πουλιά και άλλα άγρια ​​ζώα που εξαρτώνται από την ανθοφορία ορισμένων φυτών σε συγκεκριμένες περιόδους της καλλιεργητικής περιόδου», δήλωσε ο Buentgen, σύμφωνα με το Tanjug.

Μετάφραση: Γιελένα Τσβιέτκοβιτς

Πηγή: Εφημερίδα ΠΟΛΙΤΙΚΑ, ertnews.gr

Σχόλια